• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
11°Bratislava

Dunaj zaplavuje juh Slovenska, v Komárne prekonal rekord

  • 22:12 07.06.2013
Dunaj zaplavuje juh Slovenska, v Komárne prekonal rekord

Zaplavené časti mesta Komárno v oblasti hraničného prechodu s Maďarskom. Foto: SITA/Martin HavranVýška hladiny Dunaja

* Tretí stupeň povodňovej aktivity na Dunaji hlásia v staniciach Bratislava, Devín, Gabčíkovo, Medveďov, Komárno a Štúrovo.

* Hladina Dunaja mala o 22:00 v Komárne 870 centimetrov a v Štúrove 773 centimetrov.

* Tretí stupeň povodňovej aktivity hlásia aj na rieke Morava na stanici Vysoká pri Morave.Aktuálnu výšku hladiny Dunaja a aj iných riek na Slovensku si môžete pozrieť na -----> stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).V článku sa dočítate:

* V Komárne zatvorili daňový úrad

* Vyhlásili mimoriadnu situáciu

* V Štúrove zvyšujú protipovodňový múr

* V Komárne plynári a energetici odpájajú budovy od plynu a elektriny

* Podzemné vody budú vyššie od 15 do 40 cm oproti roku 2002

* V Komárne Očakávajú prívalovú vlnu

* Komárno povodeň podľa ministrov zvládneNITRA 7. júna (WEBNOVINY) – Situácia v Komárne sa zhoršuje, uzavreli už Dunajské nábrežie od Domova mládeže Danubius po Dôstojnícky pavilón.

Touto trasou nebudú premávať ani autobusy mestskej hromadnej dopravy. Na nábreží robia protipovodňové opatrenia vodohospodári, mesto, hasiči aj vojaci.

Utesňujú priesaky v protipovodňovom betónovom múre. Ako agentúru SITA informoval hovorca komárňanskej radnice Róbert Králik, plynári a energetici odpájajú budovy od plynu a elektriny.

Uzávierky Dunajského ani Vážskeho mosta sa neplánujú, zdôraznil Králik a túto informáciu potvrdila aj krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Vzhľadom k tomu, že je uzatvorený hraničný priechod v Medveďove v Trnavskom kraji, sa premávka cez hraničný priechod v Komárne mierne zhusťuje. Polícia preto vyzýva vodičov, aby do Maďarska prechádzali len v najnutnejších prípadoch.

Zároveň žiada chodcov, ktorí sa snažia dostať na most pre získanie fotografických záberov, aby nekomplikovali prácu záchranným zložkám.

V Komárne je od piatku 10:30 zatvorená až do odvolania daňový úrad. "K zatvoreniu sme museli pristúpiť vzhľadom na stúpajúcu hladinu Dunaja. Pobočka daňového úradu je priamo na nábreží," vysvetlila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Pracovníci daňového úradu odrána premiestňovali spisy a iné materiály z archívu v suteréne do zasadačky na poschodí.

S pomocou policajtov obložili okná a dvere na prízemí vrecami s pieskom. "Po týchto úkonoch museli zamestnanci opustiť svoje pracoviská, nakoľko sa pripravuje aj uzavretie mosta cez Váh a zamestnanci by sa neskôr nemohli dostať do svojich domovov," dodala hovorkyňa.

Ak by občania v súrnych prípadoch potrebovali podať na daňový úrad dokumenty, je možné využiť podateľňu na kontaktnom mieste nitrianskeho daňového úradu v Hurbanove.
Obrazom: Dunaj zaplavuje juh Slovenska, v Komárne prekonal rekord

Očakávajú prívalovú vlnu

Podľa primátora Antona Mareka má ešte protipovodňový betónový múr v meste vyše metrovú rezervu. „Čakáme prílivovú vlnu, ktorá má prísť v piatok vo večerných alebo nočných hodinách, sme na to pripravení. Veľké starosti nám robí Váh, ktorý sa vlieva do Dunaja, ten nevie toľko vody absorbovať a tak je oveľa väčšia záťaž na tie ochranné hrádze,“ povedal pre agentúru SITA Marek.

O koľko sa ešte vodná hladina Dunaja zdvihne, ovplyvní to, koľko vody bude do tohto toku vpúšťať vodné dielo Gabčíkovo. Primátor verí, že k evakuácii obyvateľov nedôjde. Zatiaľ voda obydlia ľudí neohrozuje, zasiahla len záhradné chaty.

Naďalej pokračujú protipovodňové práce, mestu sa už prihlásilo množstvo dobrovoľníkov, ktorí plnia vrecia pieskom. „Ľudia si uvedomujú vážnosť situácie, prichádzajú sami. Vedia, že všetci bojujeme za to, aby tu nenastali nejaké vážne následky,“ dodal Marek.

Mesto Komárno poskytlo kompetentným orgánom k dispozícii priestory vhodné na prípadné umiestnenie evakuovaných, a to telocvične základných škôl, športovú a volejbalovú halu a hotel Panoráma. V prípade potreby sú k dispozícii aj telocvične niektorých stredných škôl. Situáciu v Komárne si prišli pozrieť aj ministri vnútra, životného prostredia a obrany.

Ako informuje mesto Komárno na svojej internetovej stránke, „mestom sa šíri nová fáma o odstavení pitnej vody. Dodávateľ pitnej vody firma Komvak vykonala všetky potrebné opatrenia a žiadna odstávka z dôvodu veľkej vody nie je plánovaná,“ konštatuje mesto. Výsledky kontroly kvality pitnej vody ukázali, že je nezávadná.

Obrazom: Rozvodnený Dunaj v meste Ostrihom

Komárno povodeň podľa ministrov zvládne

Vyhlásili mimoriadnu situáciu

Prednosta obvodného úradu Nitra v piatok vyhlásil pre povodne mimoriadnu situáciu v územnom obvode Nitrianskeho kraja.

Mimoriadna situácia platí od 8:30 a potrvá až do odvolania. Agentúru SITA o tom informoval Peter Lazarov z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

Kulmináciu by mal Dunaj v Komárne podľa predpokladov dosiahnuť v sobotu. „Prekročili sme o pár centimetrov rekordnú hranicu z roku 2002. Rezerva betónovej hrádze je ešte vyše metra, takže dúfame, že viac ako o meter sa voda nezdvihne,“ povedal pre agentúru SITA hovorca komárňanskej radnice Róbert Králik.

Hrádze zatiaľ držia na Dunaji aj na Váhu, i keď na mnohých miestach vznikajú priesaky. „Nie sú ale nejaké kritické, operatívne sa ich snažíme utesňovať,“ dodal Králik. Mesto preto uvíta čo najviac dobrovoľníkov, ktorí pomôžu s plnením vriec pieskom.Hasičom pomáhajú aj vojaci

V Komárne, ktoré očakáva kulmináciu Dunaja v sobotu okolo poludnia, je na plnenie vriec s pieskom a spevňovanie hrádze nasadených 42 vojakov z Nitry.

"Spolu s hasičmi budú riešiť ďalšie úlohy podľa pokynov koordinátora krízového štábu ministerstva vnútra," uviedol minister obrany Martin Glváč. "Ráno sme zmenili štruktúru pohotovosti pre posádky, ktoré sú bližšie k južnému toku Dunaja, ale zatiaľ sme okrem Komárna neboli požiadaní o ďalšiu pomoc," dodal.Komárno by malo povodeň zvládnuť. Zhodli sa na tom ministri vnútra, životného prostredia a obrany pri svojej návšteve Komárna.

Hydrológovia predpokladajú kulmináciu v sobotu okolo obeda na úrovni 870 až 890 centimetrov, protipovodňový múr v Komárne je pritom vysoký 940 centimetrov, povedal minister životného prostredia Peter Žiga. „Čiže ešte stále budeme mať asi pol metra rezervu v prípade nejakej neočakávanej situácie,“ skonštatoval.

Ako ďalej dodal, v piatok vydal pokyn pre pracovníkov na vodnom diele v Gabčíkove, aby púšťali menej vody do starého koryta Dunaja a začali viac vody zadržiavať na vodnom diele Čunovo a Gabčíkovo. „Máme klasické spätné vzdutie, ktoré býva v takýchto situáciách, Váh nevie pretlačiť toľko vody do Dunaja ako za normálnych okolností, máme tam dokonca vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity,“ povedal Žiga.

V súčasnosti vypúšťajú do starého koryta Dunaja o sto kubíkov za sekundu menej každú hodinu. „Ak sme v čase kulminácie púšťali 7 200, tak teraz každú hodinu púšťame o sto kubíkov menej. Mali by sme sa dostať niekde na 5 000 kubíkov v sobotu alebo počas víkendu,“ uviedol minister.

Ako ďalej dodal, keď opadne veľká voda, budú spočítavať všetky zabezpečovacie a záchranné práce, ktoré predložia na vládu, na základe toho sa vyčlenia peniaze. Škody po povodniach nebudú podľa Žigu také vysoké. „Jednak škôd, ktoré boli na samotných majetkoch občanov, ale samozrejme bolo potrebných aj menej zabezpečovacích a záchranných prác, lebo voda sa nevyliala z koryta a neohrozovala Staré Mesto ani Devín,“ povedal Žiga.

Hrádze na slovenskej strane držia podľa Kaliňáka veľmi pevne, rezerva sa pohybuje od 80 do 120 centimetrov. Väčší problém je zjavne na maďarskej strane, povedal. K ďalšiemu zásobovaniu pieskom sú pripravení prispieť aj posily z pezinskej policajnej školy.


V Štúrove zvyšujú protipovodňový múr

Protipovodňová bariéra na brehu Dunaja v meste Štúrovo. Štúrovo, 7. jún 2013.Foto: SITA/Ján ViazaničkaV Štúrove v piatok začali zvyšovať protipovodňový betónový múr mobilnými hliníkovými hradeniami.

Ako agentúru SITA informoval nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky, ide o preventívne opatrenie, pretože Dunaj má ešte rezervu vyše metra.

V Štúrove sú v nasadení šiesti hasiči, ostatní sú v pohotovosti na telefóne a po dvoch prišli na výpomoc z hasičských staníc v Leviciach a v Trenčíne.

Trenčianski hasiči s terénnym vozidlom a štvorkolkou monitorujú situáciu na hrádzi od Štúrova v smere na Komárno.

Voda zaplavila cestu pri Zariadení sociálnych služieb Kováčov.

„Samotný domov však ohrozený nie je, ten sa nachádza na vyvýšenom mieste. Obyvateľov nebolo potrebné evakuovať,“ povedal Pánsky. Vrecami s pieskom budú zvyšovať aj provizórnu hrádzu pod viaduktom medzi Chľabou a Kamenicou nad Hronom, vodohospodári už priviezli ďalší piesok.

Hasiči z Dobrovoľného hasičského združenia Pole z Trnavy prišli vo štvrtok s plávajúcim transportérom, ktorý je pripravený zabezpečovať dopravu do Chľaby alebo evakuáciu obyvateľov v prípade potreby. Cesta do obce je totiž zaplavená. Samotná obec zatiaľ vodou ohrozená nie je, doplnil Pánsky.
Mimoriadna situácia je aj v obvode Dunajská Streda

Stúpajúci Dunaj za Bratislavou neohrozuje obyvateľov obcí v obvode Dunajská Streda. Hrádze majú podľa predsedu krízového štábu Richarda Kmeťa dostatočnú kapacitu na zvládnutie povodňovej vlny. Rezerva je po celej dĺžke toku v obvode najmenej jeden meter. Väčšie starosti robia obyvateľom regiónu priesaky a spodné vody.

V obvode Dunajská Streda je už od štvrtka vyhlásená mimoriadna situácia, zakázaný je prístup návštevníkov na Vodné dielo Gabčíkovo, ako aj pohyb po hrádzi. Zatvorené sú niektoré cesty popri Dunaji. Ešte predpoludním sa stretne krízový štáb Obvodného úradu v Dunajskej Strede za účasti starostov dotknutých obcí. Obce sú však podľa Kmeťa na terajšiu situáciu pripravené, preto nepredpokladá riešenie vážnych problémov.
Podzemné vody budú vyššie od 15 do 40 cm oproti roku 2002

Hydrológovia očakávajú, že podzemné vody na území Žitného ostrova, v širšom okolí oblasti od Bratislavy až po Gabčíkovo, budú o 15 až 40 cm vyššie ako pri povodni v roku 2002. Agentúru SITA o tom informoval vedúci odboru podzemné vody v Slovenskom hydrometeorologickom ústave Eugen Kullman. Hydrológovia tiež predpokladajú, že najvyššie stavy dosiahnu podzemné vody s niekoľkohodinovým až dvojdňovým posunom v porovnaní s kulmináciou Dunaja, závisí to od vzdialenosti lokality od rieky.

Hydrológovia zo SHMÚ predpokladajú na základe meraní z objektov podzemných vôd pri povodni z roku 2002, že stavy hladín podzemných vôd dosiahnu pri súčasnej povodni svoje maximá v oblasti Petržalky na úrovni okolo 134,20 až 134,30 m.n.m., v oblasti zdrže (Čunovo, Hamuliakovo) okolo 127,00 až 127,30 m.n.m, v oblasti Dobrohošti do 123,00 m.n.m, v oblasti Bodíkov 119,30 m.n.m., v oblasti Gabčíkova do 115,00 m.n.m. a pre lokalitu Sap predpokladajú výšku podzemnej vody okolo 114,30 m.n.m.

V ramennej sústave hydrológovia predpokladajú hladinu vody od 1 do 1,5 metra nad terénom. Hodnotenie je spracované pre blízku zónu rieky Dunaj, vo vzialenejších lokalitách je predpoklad, že hladiny podzemných vôd budú o 10 až 20 cm nižšie. Tohtoročná povodeň je s prietokom v čase kulminácie na Dunaji v Bratislave 10 540 metrov kubických za sekundu veľmi podobná tej z augusta 2002, keď bol prietok 10 310 metrov kubických za sekundu. "Z pohľadu hodnotenia podzemných vôd je však výrazne dôležitejšie, že pri kulminácii bola vo štvrtok hladina vody v Dunaji v Bratislave o 40 cm vyššia ako v roku 2002,“ dodal Kullman.

Odporúčame aj:

Muži plávali v rozvodnenom Dunaji, hasičom odmietli nastúpiť do člna

Dunaj stúpa na nižšie položených úsekoch Slovenska

V Bratislave trvá mimoriadny stav, problémy sú v Devíne

Dunaj dosiahol maximum, v Devíne armáda navýšila hrádzu

Obrazom: Letecké zábery na Dunaj a zatopené časti Bratislavy

Vojenský vrtuľník zachraňoval v odrezanom Devína malé dieťa

S veľkou vodou bojujú aj na juhu Slovenska, uzatvorili cesty

Obrazom: Dunaj ako ho nepoznáte, od sveta odrezal aj Devín

Na Dunaji namerali historicky najväčší prietok

Pozrite si hrozivo vyzerajúci Dunaj pri západe slnka

Obrazom: Z Vodného diela Gabčíkovo vytiahli mŕtve telo

Ľudia pri Dunaji riskujú, deti vykladajú na zábrany
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

VČERA - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

VČERA - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

VČERA - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

VČERA - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

VČERA - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.