Nápoje a prísady s ktorými by ste mali skoncovať
Dnešná doba je doslova prešpikovaná nezdravými nápojmi, jedlami ale aj prísadami, ktoré sa do potravín dávajú. Najlepšie pre vaše telo je tieto látky vyradiť zo svojho jedálnička.
Glutamán sodný, karageran a rafinovaná soľ
Glutamán sa zvykne označovať ako E 621. Nájdeme ho najčastejšie v instantných polievkach a omáčkach, v koreninách, ochucovadlách. A asi najviac sa používa v ázijskej kuchyni. Aj tejto látke by ste sa mali vyhnúť. Dokáže totiž vyvolávať bolesť hlavy, problémy so srdcom atď.
Ďalšou látkou bežne pridávanou do potravín je karagenan označovaný aj ako E 407. V bežných dávkach nie sú známe nežiadúce účinky, ale táto látka dokáže vyvolať alergické reakcie.
Čítajte: Viete, čo kupujete? Pozor na tieto zdanlivo zdravé jedlá
Rafinovaná soľ sa pridáva dnes prakticky do všetkého. Asi len veľmi ťažko sa jej vyhnete. Problémy ako vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne choroby a ďalšie môžu pochádzať práve z rafinovanej soli. Snažte sa preto vyberať výrobky, ktoré používajú nerafinovanú morskú soľ.
Väčšina rastlinných olejov
Nenasýtené rastlinné oleje mali byť pre milióny ľudí zdravšou alternatívou. Väčšina týchto olejov však obsahuje omega 6 mastné kyseliny. Tie však na rozdiel od omega 3 mastných kyselín môžu byť príčinou vzniku chorôb srdca ale aj rakoviny. Veľa rastlinných olejov rýchlo žltne, čo znamená, že sa stávajú toxickými.
Čítajte: Osem nesprávnych teórií o chudnutí a cvičení
Treba však vedieť aj to, že veľa rastlinných olejov sa derivuje z geneticky modifikovaných organizmov. Nebezpečnými pre naše srdce sa stávajú aj preto, lebo sú často hydrogenované. Urobíte dobre, keď sa namiesto rastlinných olejov zaradíte do svojho jedálnička zdravšie tuky ako bio máslo, olivový olej, konopný olej alebo kokosový olej.
Biely chlieb, cestoviny a iné jedlá z rafinovanej múky
Existujú v stovkách variánt a sú lacné. No v Amerike sú práve potraviny vyrobené z rafinovanej múky vedúcu pozíciu pri ničení vášho zdravia. Pridávaním bromičitanu sa stávajú potraviny karcinogénne a chýbajú im potrebné živiny, ktoré sa strácajú pri spracovaní.
Diétne sýtené nápoje sladené chemickými sladidlamim
Jeden z veľkých omylov pri je predstava, že diétne nápoje sú zdravšie v porovnaní s nápojmi sladenými cukrom. K najviac používaným umelým sladidlám sa radí aspartam, sacharín a sukralóza. Umelé sladidla vo veľkej miere prispievajú k obezite a celkovo zle vplývajú na naše zdravie.
Je preto najlepšie sa držať len nápojov s nerafinovaným cukrom alebo prírodným látkam.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.