Máte málo draslíka? Doplňte si ho prirodzenou cestou!
Jeden z najdôležitejších minerálov, ktoré potrebuje naše telo, je draslík. Jeho nedostatok sa spája s problémami s krvným tlakom, svalovou ochabnutosťou, búšením srdca a inými ochoreniami. Najľahší spôsob, ako si jeho hladinu doplniť a udržať, je konzumovať konkrétne suroviny. My vám predstavíme osem najlepších prírodných zdrojov draslíka.
Čítajte: 10 varovných signálov nedostatku draslíka
Sušené marhule
Majú väčší podiel draslíka, než ich čerstvá verzia. Už 100 gramová porcia vám doplní 33% denného odporúčaného množstva. Môžete ich konzumovať ako olovrant alebo ich pridať do ovocných šalátov. Dávajte si ale pozor na to, koľko ich zjete. Sušené marhule totiž majú aj vyšší obsah cukru.
Čítajte: Sušené ovocie – zdravá alternatíva sladkostí?
Sušené slivky
Sú ďalším skvelým zdrojom draslíka a tiež vlákniny. 100 gramov vám zabezpečí 21% odporúčaného denného množstva prijatého draslíka. Môžete ich konzumovať v šalátoch a omáčkach alebo jesť ako olovrant.
Hrozienka
Rovnako ako slivky, aj hrozienka poskytnú už v 100 gramovej porcii 21% denného odporúčaného množstva draslíka. Pridajte si ich k ovseným vločkám alebo do bieleho jogurtu.
Datle
Sú bohatým zdrojom draslíka a tiež v sebe ukrývajú poriadnu dávku vlákniny. Neodporúčame vám ale jesť až 100 gramov, pretože obsahujú pomerne veľké množstvo cukru. Doprajte si ich iba niekoľko, po obede alebo po večeri, ako dezert.
Čítajte: Datle: 8 dôvodov, prečo ich jesť pravidelne
Figy
Ak si chcete zvýšiť príjem draslíka, ďalšou možnosťou je konzumovať figy. Zo 100 gramov môžete vyťažiť 19% odporúčanej dennej dávky draslíka. Sú ideálne ako dezert alebo desiata.
Čítajte: Figy: Sladká a zdravá pochúťka, ktorá pomôže spáliť tuky
Avokádo
Je populárne najmä pre obsah zdravých tukov, no nájdete v ňom aj veľkú dávku draslíka. Zo 100 gramov môžete prijať až 14% odporúčanej dennej dávky. Okrem toho príjmete aj vlákninu a zdravé tuky. Aj v prípade tohto zdravého ovocia ale dávajte pozor na skonzumované množstvo. Obmedzte sa na pol avokáda denne. Môžete ho jesť surové, pridávať ho do šalátov alebo si z neho pripraviť zdravé nátierky.
Banány
U nás patria medzi najznámejší zdroj draslíka. Zo 100 gramov ale vyťažíte iba 10% odporúčanej dennej dávky draslíka. Banány sa skvele hodia do ovocných šalátov, smoothies a doplnia chuť cereálií či vločiek.
Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu
Kivi
Pri jeho konzumácii sa vám dostane nielen poriadne dávka draslíka, ale aj vitamínu C a vlákniny. Posilníte tak svoju imunitu a tiež tráviaci trakt. Ak máte k dispozícii bio kivi, konzumujte ho aj so šupkou, ktorá obsahuje veľa vitamínov.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.