Ako si skutočne účinne zvýšiť hladinu červených krviniek

Ak sa chcete zbaviť anémie a doplniť hladinu červených krviniek, zvyčajne nestačí iba konzumovať jedlá s vysokým obsahom železa. Prečítajte si, aké kroky by ste mali skutočne dodržiavať, aby nastala viditeľná a dlhodobá zmena.
Nízkymi hladinami červených krviniek trpia najmä ženy a mladé dievčatá. Ak je hladina hemoglobínu dlhodobo nízka, hovoríme o anémii, čo je diagnóza, ktorú sprevádza niekoľko nepríjemných príznakov. Medzi najčastejšie patrí únava, nechuť do jedla, bledosť pokožky, lámavosť vlasov a nechtov, srdcová arytmia, bolesti hlavy a závraty.
Čítajte: Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú
Ak máte podozrenie, že by ste mohli mať anémiu, neodkladajte návštevu svojho lekára a podstúpte krvné testy. Ak vám predpíše určitú liečbu, dodržiavajte ju a nasledujúce kroky s ním prekonzultujte.
Zvýšte príjem vitamínu C
Vitamín C je veľmi potrebný pri udržiavaní, tvorbe a distribuovaní červených krviniek v tele. Železo sa bez dostatočnej dávky vitamínu C nedokáže správne vstrebávať. Môžete si ho doplniť prirodzene - konzumovaním citrusových plodov alebo si môžete zakúpiť tablety.
Konzumujte aj kyselinu listovú
Opäť ide o látku, ktorá je potrebná na komplexné vytváranie červených krviniek a vstrebávanie železa. Jej nedostatok v organizme sa automaticky spája s nízkou hladinou hemoglobínu. Získať ju môžete zo stravy, napríklad konzumovaním listovej zeleniny, cereálií, banánov, brokolice a tiež vnútorností. V prípade anémie vám ju lekár môže predpísať aj vo forme tabliet.
Konzumujte suroviny, ktoré sú bohaté na železo
Lekár vám zvyčajne odporučí (aspoň na určitú dobu) brať lieky, ktoré sú syntetickým zdrojom železa. Ak ale hľadáte prírodné a dlhodobé zdroje, mali by ste po konzultácii s lekárom siahnuť aj po týchto surovinách:
- Žihľava – Pripravujte si z nej čaj pravidelne, najlepšie jedenkrát denne.
- Granátové jablko – Môžete konzumovať ovocie alebo piť kvalitný džús. Dávajte si ale pozor na obsah cukru a konzervantov.
- Červená repa – Pridávajte ju surovú do šalátov alebo ju odšťavte a vypite. Cviklu môžete konzumovať niekoľkokrát týždenne.
- Jablká – Okrem iných vitamínov a minerálov sú jablká skvelým zdrojom železa a pomáhajú udržiavať jeho hladiny na normálnej úrovni. Pokojne ich konzumujte aj denne.
- Čierna melasa – Obsahuje železo, kyselinu listovú a tiež vitamín B. Táto kombinácia pomáha zvýšiť hladinu červených krviniek v tele. Môžete ju rozpustiť v pohári vody a vypiť jedenkrát denne.
- Medzi ďalšie potraviny s bohatým obsahom železa patria aj vnútornosti, tofu, krevety, špenát, mandle, šošovica, datle, ustrice alebo špargľa.
Čítajte: Top potraviny s obsahom železa
Vyhýbajte sa jedlám, ktoré blokujú vstrebávanie železa
Medzi tieto jedlá patrí najmä káva, kola, víno, pivo a jedlá s veľmi vysokým obsahom vápnika.
Cvičte
Ak máte nízke hladiny hemoglobínu, mali by ste určite vykonávať nejaký druh športu alebo cvičiť. Počas námahy totiž telo samo produkuje červené krvinky, aby zvládlo zvyšujúcu sa potrebu kyslíka.
Na zlepšenie cirkulácie krvi vám tiež odporúčame striedať v sprche teplú vodu so studenou.
Máte aj vy nízke hladiny červených krviniek? Ako s týmto zdravotným problémom bojujete?

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.