Úžasný zeler: Znižuje zápal, podporuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak

Stonkový zeler má množstvo zdravotných výhod, ktoré veľa ľudí nepozná. My vám prezradíme 9 z nich.
Je dobre známe, že zeler má veľké množstvo vlákniny, asi 1,6 gramu na 100 g, vďaka čomu prospieva tráveniu. No je tiež bohatý na množstvo vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu A, C a K, vitamínu B2 a B6, draslíka, kyseliny listovej, vápnika, medi a mangánu.
No existuje množstvo ďalších zdravotných výhod zeleru, ktoré mnoho ľudí nepozná. Keď si prečítate týchto 9 neuveriteľných výhod zeleru, budete ho chcieť jesť častejšie.
Znižuje krvný tlak
Jeho schopnosť pomôcť kontrolovať krvný tlak pochádza hlavne zo semien, pretože obsahuje látky, ako sú hexanické, methanolické, a vodno-etanolové extrakty, ktoré zlepšujú cirkuláciu na udržanie krvného tlaku na zdravej úrovni.
Čítajte: Vysoký krvný tlak: 10 potravín, ktoré ho znížia
Chráni váš imunitný systém
Zdravý imunitný systém znamená, že maté menšiu šancu ochorieť. Zeler pomáha stimulovať imunitný systém a je plný antioxidantov pre boj so zápalom a baktériami.
Zlepšuje váš zrak
Zeler obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ktorý je dôležitý pre ochranu očí a zabraňuje degenerácii zraku vekom.
Čítajte: Top potraviny pre náš zrak
Bojuje proti stresu
Ftalidy v tejto zelenine majú dobré sedatívne účinky. Tiež horčík v nej obsiahnutý upokojuje nervový systém.
Znižuje zápal
Zeler znižuje zápal, takže posytuje úľavu od mnohých chorôb, ako je artritída, astma, akné a iné kožné problémy.
Čítajte: Zápal v tele: Dôležité fakty, ktoré by ste mali vedieť
Pomáha chudnutiu
Zeler má nízky obsah kalórií, veľká stonka obsahuje iba 10 kalórií. Tiež poskytuje potrebné živiny a pomáha regulovať metabolizmus tukov.
Prevencia rakoviny
Zeler obsahuje polyacetylény, ktoré znižujú toxicitu a pomáhajú znižovať riziko rakoviny prsníka a čriev. Štúdie preukázali, že konzumácia šiestich stredných stoniek týždenne môže znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc o 60%. Proti-rakovinové polyacetylény obsahuje aj ďalšia zelenina, ako je mrkva, petržlen, paštrnák či fenikel.
Čítajte: Prvé varovné príznaky rakoviny, ktoré nesmiete ignorovať
Podporuje funkcie mozgu
Luteolín v zelere má schopnosť znižovať hladiny proteíno, ktoré tvoria v plak v mozgu, čím sa posilní funkcia mozgu a znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.
Acidobazická rovnováha
Zeler je jedným z najlepších druhov alkalizujúcej zeleniny. Vďaka obsahu antioxidantov vás chráni pred chorobami spôsobenými zvýšenou úrovňou pH v tele.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.