Úžasný zeler: Znižuje zápal, podporuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak
Stonkový zeler má množstvo zdravotných výhod, ktoré veľa ľudí nepozná. My vám prezradíme 9 z nich.
Je dobre známe, že zeler má veľké množstvo vlákniny, asi 1,6 gramu na 100 g, vďaka čomu prospieva tráveniu. No je tiež bohatý na množstvo vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu A, C a K, vitamínu B2 a B6, draslíka, kyseliny listovej, vápnika, medi a mangánu.
No existuje množstvo ďalších zdravotných výhod zeleru, ktoré mnoho ľudí nepozná. Keď si prečítate týchto 9 neuveriteľných výhod zeleru, budete ho chcieť jesť častejšie.
Znižuje krvný tlak
Jeho schopnosť pomôcť kontrolovať krvný tlak pochádza hlavne zo semien, pretože obsahuje látky, ako sú hexanické, methanolické, a vodno-etanolové extrakty, ktoré zlepšujú cirkuláciu na udržanie krvného tlaku na zdravej úrovni.
Čítajte: Vysoký krvný tlak: 10 potravín, ktoré ho znížia
Chráni váš imunitný systém
Zdravý imunitný systém znamená, že maté menšiu šancu ochorieť. Zeler pomáha stimulovať imunitný systém a je plný antioxidantov pre boj so zápalom a baktériami.
Zlepšuje váš zrak
Zeler obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ktorý je dôležitý pre ochranu očí a zabraňuje degenerácii zraku vekom.
Čítajte: Top potraviny pre náš zrak
Bojuje proti stresu
Ftalidy v tejto zelenine majú dobré sedatívne účinky. Tiež horčík v nej obsiahnutý upokojuje nervový systém.
Znižuje zápal
Zeler znižuje zápal, takže posytuje úľavu od mnohých chorôb, ako je artritída, astma, akné a iné kožné problémy.
Čítajte: Zápal v tele: Dôležité fakty, ktoré by ste mali vedieť
Pomáha chudnutiu
Zeler má nízky obsah kalórií, veľká stonka obsahuje iba 10 kalórií. Tiež poskytuje potrebné živiny a pomáha regulovať metabolizmus tukov.
Prevencia rakoviny
Zeler obsahuje polyacetylény, ktoré znižujú toxicitu a pomáhajú znižovať riziko rakoviny prsníka a čriev. Štúdie preukázali, že konzumácia šiestich stredných stoniek týždenne môže znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc o 60%. Proti-rakovinové polyacetylény obsahuje aj ďalšia zelenina, ako je mrkva, petržlen, paštrnák či fenikel.
Čítajte: Prvé varovné príznaky rakoviny, ktoré nesmiete ignorovať
Podporuje funkcie mozgu
Luteolín v zelere má schopnosť znižovať hladiny proteíno, ktoré tvoria v plak v mozgu, čím sa posilní funkcia mozgu a znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.
Acidobazická rovnováha
Zeler je jedným z najlepších druhov alkalizujúcej zeleniny. Vďaka obsahu antioxidantov vás chráni pred chorobami spôsobenými zvýšenou úrovňou pH v tele.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.