Instantné polievky: Toto robia s našim zdravím

Každý občas siahne po instantnej polievke, ak nemá čas variť iné jedlo. Ak je ale toto jedlo bežnou súčasťou vašej stravy, riskujete poriadne zdravotné nepríjemnosti!
Väčšina ľudí si myslí, že instantné polievky nie sú práve zdravé jedlo, no nie sú ani nijak zvlášť škodlivé. Skutočnosť je ale iná. Prečítajte si, ako vlastne na naše zdravie tieto rýchle polievky vplývajú.
Obsahujú škodlivé konzervanty
Butylhydroxyanizol (BHA) a t-butylhydrochinón (TBHQ)sú hlavné konzervanty, ktoré táto strava, najmä populárne „vifonky“, obsahujú. Tieto látky až strojnásobujú minimálnu trvanlivosť polievok, no pri ich dlhodobom a masívnom konzumovaní môžu pôsobiť ako potenciálne karcinogénne látky. Konkrétne môžu narušiť fungovanie endokrinného systému, ktorý je zodpovedný za výrobu a reguláciu hormónov.
Zle sa trávia
Žalúdok musí poriadne pracovať, aby spracoval instantné polievky. V tráviacom trakte zostávajú viac ako 32 hodín. To znamená, že v organizme zostanú o to dlhšie aj všetky škodlivé látky a budú môcť pôsobiť.
Zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
Konkrétne sa podieľajú na vzniku „metabolického syndrómu“, ktorý u danej osoby zvyšuje nielen riziko vzniku srdcových chorôb, ale aj mŕtvice a cukrovky. Syndróm spôsobuje vysoký krvný tlak, vysoké hladiny cholesterolu, cukru v krvi a tiež tuku v oblasti pása. Práve ľudia, ktorí pravidelne konzumujú aj instantné polievky, majú zvýšený výskyt metabolického syndrómu.
Čítajte: Rýchla instantná strava. Toto vám spôsobí v žalúdku!
Majú vysoký obsah saturovaných tukov
Nadmerná konzumácia všetkých tukov zvyšuje riziko vzniku obezity, no nasýtené tuky sú zvlášť škodlivé. Najviac sa podieľajú na zvyšovaní LDL cholesterolu, či priamo vplýva na cievy a srdce. Vyšší obsah nasýtených tukov je hlavne v polievkach, u ktorých sa rezance ešte pred balením smažili v palmovom oleji alebo masti. Pred kúpou by ste si tieto informácie mali preštudovať.
Obsahujú priveľa soli
Tento fakt zrejme nebude žiadna novinka pre tých, ktorí už tieto polievky skúsili. Soľ je jeden z prvkov, ktoré polievkam dodávajú takú výraznú chuť. Lenže na bežného človeka číha skrytý sodík v mnohých ďalších výrobkoch a tak môžete mať z konzumácie takejto stravy čoskoro problémy s vysokým krvným tlakom.
Môže sa v nich nachádzať glutaman sodný
Naplatí to pre všetky značky, no najmä pri výrobkoch z čínskej, japonskej a kórejskej kuchyne sa môže glutaman vyskytnúť v malých pribalených vreckách, ktoré majú zlepšiť a zvýrazniť chuť polievky.
Rezance sú vyrobené z rafinovanej múky
Skutočné nutričné hodnoty sú z rafinovanej múky odstránené. Zostávajú iba sacharidy vo forme škrobu. Tie pri nadmernej konzumácii dokážu zvýšiť hladinu cukru v krvi, čím sa celkovo zvyšuje riziko rozvinutia cukrovky.
Pozrite si: Ako si pripraviť instantnú polievku chutnejšie a zdravšie
Samozrejme, pri občasnej konzumácii týchto polievok vám žiadne závažné zdravotné komplikácie nehrozia. Snažte sa ale ich spotrebu znížiť skutočne na minimum. Spolu s ostatnou nezdravou stravou, ktorú bežne prijímame, nášmu telu dávame iba zbytočne zabrať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.