• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
13°Bratislava

Nadal potvrdil povesť antukového kráľa, dosiahol rekord

  • 20:53 09.06.2013
  • PARÍŽ
Nadal potvrdil povesť antukového kráľa, dosiahol rekord

Španielsky tenista Rafael Nadal 8. raz vo svojej kariére triumfoval na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska.

V nedeľňajšom finále dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži zvíťazil nad krajanom Davidom Ferrerom za 136 minút presvedčivo 6:3, 6:2, 6:3, hoci sa nevyhol zaváhaniam.

Od pondelka 27-ročný ľavoruký Malorčan Nadal sa raduje zo svojho 12. titulu na úrovni veľkej štvorky. V bilancii zo vzájomných duelov vedie už 20:4, vyzývateľa prekonal 9. raz bez prerušenia.

Tridsaťjedenročný Ferrer sa premiérovo prebojoval do takto významného zápasu. V bilancii zo vzájomných duelov zaostáva 4:19 aj vinou trvajúcej série 8 prehier.

Víťaz si odnáša Pohár mušketierov, 2000 bodov do hodnotenia a prémiu 1,5 milióna eur, zdolaného uteší 1200 bodov a 750 000 eur.

"V prvom rade gratulujem Davidovi k vydarenému turnaju. Má za sebou vynikajúce dva týždne, zaslúžil si byť jedným z aktérov finále. Pre mňa je to vzhľadom na nedávnych sedem mesiacov nútenej prestávky výnimočné víťazstvo, hoci na tomto podujatí už ôsme. Pod vplyvom okolností si triumf veľmi vážim a ďakujem všetkým okolo mňa - predovšetkým rodine, blízkym a tímu - za stopercentnú podporu a fanúšikom za povzbudzovanie počas môjho čakania na návrat. Nikdy som ani len nesníval o tom, že zvíťazím na niektorom z najvýznamnejších turnajov rekordných osemkrát. Roland Garros je vrchol antukovej časti sezóny, a hoci som úspechy už zažil aj na ostatných podujatiach veľkej štvorky, tento turnaj má špeciálne miesto v mojej hierarchii," povedal Nadal v interview ešte na kurte.

"Počas celých dvoch týždňov som predvádzal najlepší tenis, akého som schopný. Dnešok som si užíval a takisto som sa snažil zo všetkých síl, ale na Rafu to jednoducho nestačilo. Urobím všetko pre to, aby som si v budúcnosti vybojoval ešte nejaký grandslamový finálový pokus," skonštatoval Ferrer.

Finále museli na chvíľu prerušiť, keď na kurt vtrhla osoba s fakľou.

Obrazom: Rafael Nadal uspel vo finále proti Ferrerovi


Nadalov zisk 8. titulu na jednom podujatí veľkej štvorky znamená absolútny rekord. Strýčkom Tonim Nadalom trénersky vedený Španiel dosiaľ bol jeden zo siedmich hráčov, ktorí majú 7 trofejí z identického takto významného turnaja. "Rafa" má na Roland Garros zápasovú štatistiku 59:1, osamel pred Argentínčanom Guillermom Vilasom a Švajčiarom Rogerom Federerom (obaja 58) na prvej priečke miestneho historického poradia. Jedinú prehru inkasoval v osemfinále edície 2009 od Švéda Robina Söderlinga.

Momentálne ťahá šnúru 22 zápasových úspechov. Radoval sa na prípravných podujatiach v Barcelone, Madride a Ríme. Na úrovni Majors hral po takmer roku. Pre problémy s ľavým kolenom, resp. vinou virózy nútene vynechal US Open, Australian Open, ale aj olympijské hry, šampionát ATP World Tour Finals či finále Davisovho pohára. Premožiteľ Martina Kližana z 2. kola má v tejto sezóne štatistiku 43:2. Na antuke počas celej kariéry Nadal stojí 292:21.

Finalista koncoročného šampionátu ATP World Tour Finals 2007 Ferrer sa radoval po svojom šiestom semifinálovom pokuse na Majors, druhom v rade pri Buloňskom lesíku.

Víťaz 20 podujatí na hlavnom profesionálnom okruhu Ferrer sa dostal do svojho premiérového grandslamového finále na 42. pokus, čo je rekord v tzv. otvorenej ére.

Dosiaľ na najvyššej priečke v historickom prehľade tohto typu figuroval Kim Warwick (32). Zverenec Javiera Pilesa bol prvý finalista RG - tridsiatnik, odkedy Ekvádorčan Andrés Gómez získal titul v sezóne 1990.

Ohlasy španielskych médií na nedeľňajšie víťazstvo španielskeho tenistu Rafaela Nadala:

Marca: "Históric8 Nadal. Proti krajanom má bilanciu 96:14, uspel v 14 finále, ktoré s nimi odohral. Je prvý hráč, ktorý triumfoval na niektorom grandslamovom turnaji 8-krát."

AS: "Nadalov ôsmy Roland Garros. Počnúc sezónou 2005 každý rok získal aspoň jeden grandslamový titul. Nedal Davidovi Ferrerovi šancu, osemkrát prerazil jeho servis. Zápas trval 2:16 h, takmer sústavne mrholilo."

El Mundo Deportivo: "Superšampión Nadal. Kamarátovi Ferrerovi dodal v derby déja vu: zdolal ho 20. raz z 24 duelov, mal navrch v 17. z 18 súbojov na antuke. Po návrate získal 7 titulov z 9 turnajov, na každom podujatí bol vo finále. Trofej si prebral od jamajského šprintéra Usaina Bolta, už o dva týždne sa preň začne wimbledonská výzva."

El País: "Podtextom tohto triumfu je pôsobivá homérovská Odysea. Šampión bol ešte v januári mimo diania pre ľavé koleno. Finále prerušil divák, ktorý vbehol na kurt so zapálenou fakľou na protest proti manželstvám homosexuálov."

20 Minutos: "Nadal naďalej kráľom Paríža. Išlo o štvrté čisto španielske finále v histórii tohto turnaja."

ABC: "Nadal, parížsky šampión pre večnosť. Niet väčšieho. Vo finále bol brilantný. Španielske derby malo menší náboj, než sa všeobecne očakávalo, pretože víťaz presadil svoje zákony. Deštruoval súpera, demoralizoval ho a dával najavo, že tento dvorec mu patrí. Presadil sa neodolateľnou hrou. Ferrer si zaslúži uznanie, ale narazil na prekážku utvorenú zo superlatívov. Od začiatku nebolo pochýb."

Eurosport: "Je tu Nadal bez limitov. Nespochybniteľný panovník francúzskej metropoly dominoval vo finále Roland Garros 2013 od úvodu do konca. Na tomto turnaji stále vládne železnou rukou."

Dvojhra - finále:

Rafael Nadal (Šp.-3) - David Ferrer (Šp.-4) 6:3, 6:2, 6:3 za 136 minút (40, 54, 42)

Cesta Nadala za trofejou:
1. kolo: Daniel Brands (Nem.) 4:6, 7:6 (4), 6:4, 6:3 za 174 minút
2. kolo: Martin Kližan (SR) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3 za 165 minút
3. kolo: Fabio Fognini (Tal.-27) 7:6 (5), 6:4, 6:4
4. kolo (osemfinále): Kei Nišikori (Jap.-13) 6:4, 6:1, 6:3
štvrťfinále: Stanislas Wawrinka (Švaj.-9) 6:2, 6:3, 6:1 za 116 minút
semifinále: Novak Djokovič (Srb.-1) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7 za 277 minút
finále: David Ferrer (Šp.-4) 6:3, 6:2, 6:3 za 136 minút

I. set

Favorizovaný Nadal nasadený ako tretí síce na Dvorci Philippa Chatriera za stavu 2:1 inkasoval okamžitý rebrejk a potom prehrával 2:3, odvtedy si však pripísal všetky gemy v tejto časti.

V ôsmej hre odvrátil jednu hrozbu straty podania kombináciou vydareného servisu a forhendového zakončenia popri čiare do uvoľnenej časti kurtu. Pri setbale na príjme prinútil Ferrera, štvorku žrebu, k bekhendovej chybe z náročnej pozície.

II. set

Nadal napokon v tejto fáze nazbieral 7 gemov v rade na 6:3, 3:0. Vo štvrtej hre druhého dejstva nevyužil dva jednotlivé brejkbaly (3:1), súper však potom nezužitkoval dokonca 4 možnosti dostať sa nazad do setu (1:4 z jeho pohľadu). Ferrera akoby táto pasáž bez efektu priebežne "načala", tretím brejkbalom prišiel o servis na 1:5 (po tom, ako vďaka odvážnemu prejavu vyrovnal z 15:40 na zhodu).

Nadala pre zmenu akoby vyviedol z konceptu krátky - pre tenis úplne nebývalý - dymový poplach v rohu dvorca po predchádzajúcom rozruchu na tribúnach: nezvládol podávanie na zisk druhého setu - už len 5:2. Zápletka mala krátke trvanie, Ferrer pri svojom servise na zotrvanie nezískal ani fiftín.

III. set

Keď Nadal unikol na 2:0 v treťom dejstve, zdalo sa, že stretnutie smeruje ku koncu. Povestný pracant a bojovník Ferrer však neochaboval. Predviedol okamžitý rebrejk na 2:1 a po krátke dažďovej pauze hladko vyrovnal na 2:2. Navyše, na podaní za stavu 2:3 zvládol zásluhou aktivity obrat z 0:30, uzavrel to bodom priamo z podania.

V siedmej hre mal Ferrer brejkbal na zdramatizovanie diania, zostalo pri šanci. Trest prišiel okamžite: Nadal unikol na 5:3 (v tomto geme spočiatku zaostával 15:30, premenil druhú príležitosť) a následne sa v pohode odpodával na 15. Hneď pri prvom mečbale zaúradoval kvalitným servisom a forhendom do protipohybu.

Ohlasy tenisových osobností prostredníctvom Twitteru na víťazstvo Rafaela Nadala:

Patrick McEnroe: "A Rafa je na hodnote 8. Môže ešte zopár pridať, nemyslíte?"

Juan Martín Del Potro: "Blahoželám, Rafa! Historický 8. Roland Garros. Zaslúžil si si to!"

Rohan Bopanna: "Obrovská gratulácia Rafovi. Vyhrať akýkoľvek grandslamový turnaj je také ťažké a on to dokázal osemkrát na jednom. Nepovažoval by som niečo také za možné ani v najdivokejších snoch."

Rennae Stubbsová: "Najlepší antukár všetkých čias! Neskutočné!"

Kim Clijstersová: "Dvaja veľkolepí šampióni vo Francúzsku! Boli to zábavné dve týždne. Už teraz sa neviem dočkať Wimbledonu :-)"

Justin Gimelstob: "Gratulujem Rafaelovi Nadalovi k 8. Roland Garros a Davidovi Ferrerovi k zosobneniu všetkých veľkých hodnôt športu!"

Feliciano López: "Beštiálny Rafael Nadal. Úžasná bilancia na tomto turnaji! Aj David Ferrer však bol skvelý!"

Kevin Anderson: "Kedy Nadala začlenia do diskusií o najväčšom tenistovi v histórii? Podľa mňa už má byť ich súčasťou. Bodka."

Juan Monaco: "Gratulujem, priateľko... a Ferru, ty si šampión sympatií."

Darren Cahill: "Obrovský aplauz Davidovi Ferrerovi. Je to vzor pre všetkých športovcov. Nikdy neochabuje a stále sa zlepšuje. Dnes ťahal za kratší koniec, ale má byť na čo hrdý."

Gustavo Kuerten: "Nadal znova a znova a znova ... 8-krát ... Nie je z tohto sveta!!!"

Brad Gilbert: "V roku 2005 som vyhlásil, že Rafa môže vyhrať 8-10 Roland Garros. Všetci si mysleli, že som sa zbláznil. Koľko ich teda môže vyhrať? Desať? Dvanásť?"

Marcel Granollers-Pujol: "Dva obrovské príklady konania na kurte aj mimo neho!"
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenskí hokejisti zdolali v 2. zápase kvalifikácie Maďarsko

Slovenskí hokejisti zdolali v 2. zápase kvalifikácie Maďarsko

20:39 30.08.2024Športové

Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom druhom zápase na finálovom kvalifikačnom turnaji o ZOH 2026.

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.