5 typov porúch trávenia a ako ich liečiť potravinami
Poďme sa pozrieť na bežné poruchy trávenia a ktoré potraviny sú na ich liečbu najlepšie.
1. Syndróm dráždivého čreva
Je to neustály cyklus zmien vo vyprázdňovaní (niekedy zápchu striedajú hnačky v priebehu niekoľkých dní) zmiešané s príznakmi, ktoré sa často menia. Jeden deň môžete mať bolesti brucha a žiadny pohyb čriev, druhý deň môžete pociťovať nadmerné nadúvanie bez bolesti.
Čítajte: 10 bylín a jedál na prirodzenú liečbu črevných problémov
Celozrnné výrobky, ovocie, zelenina a fazuľa sú odporúčané pre ovládanie symptómov. No odporúča sa venovať pozornosť tomu, ako vaše telo reaguje na jedlo. Postupne si nájdete ideálne porcie týchto potravín, ktoré sú pre vás najlepšie. V prípade dehydratácie a nedostatku živín vyskúšajte potraviny, ako je avokádo, banány, broskyne a nektárinky.
2. Hnačka
Vyhnite sa slivkám, fazuli, listovej zelenine, kukurici a mastným potravinám, ktoré problém iba zhoršia. Je dôležité, aby ste postupne zavádzali polotuhé potraviny s nízkym obsahom vlákniny, ako je ryža, chlieb, kuracie mäso a sucháre. Odporúčajú sa tiež banány, ktoré sú bohaté na draslík a doplnia elektrolyty, ktoré sa pri hnačke väčšinou stratia.
Čítajte: Trápi vás hnačka? Urýchlite liečbu správnou stravou
3. Zápcha
V pohybe čriev vám môže pomôcť konzumácia sliviek, fazule, hrušiek, brokolice a surovej mrkvy (varená vám môže spôsobiť zápchu). Tieto potraviny sú bohaté na vlákninu a obsahujú dobré množstvo draslíka a vitamínu A, ktorý pomáha pri pravidelnej stolici. Nezabudnite tiež piť dostatok vody počas celého dňa.
Čítajte: 5 prírodných olejov pre úľavu od zápchy
4. Divertikulitída
Divertikulitída nastane, keď sa na sliznici vášho tráviaceho traktu vytvoria vydutiny, čo môže viesť k horúčke a bolesti brucha. Pre boj s divertikulitídou si vyberajte potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú celozrnné výrobky, čerstvé ovocie a veľké množstvo zeleniny.
5. Celiakia
K celiakii dochádza, keď imunitná reakcia vyvolaná lepkom mení spôsob, akým tenké črevo absorbuje živiny. Následkom sú črevné problémy, preto je nevyhnutné, aby ste prestali jesť lepok, ktorý sa nachádza v pšenici, raži, jačmeni a je tak skrytý v polievkach, šalátových zálievkach aj omáčkach. Medzi bezlepkové potraviny patrí ovocie, zelenina, quinoa, pšeno, amarant, teff a pohánka.
Čítajte: Celiakia: často skrytá, no nebezpečná choroba
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.