• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.1.2025Meniny má Antónia
Bratislava

9 dôvodov, prečo prestať piť sladené bublinkové nápoje

  • 13:24 17.06.2016
  • Bratislava
9 dôvodov, prečo prestať piť sladené bublinkové nápoje

Sú sladké, chutné a nezdravé. Konzumácia sladených bublinkových nápojov so sebou prináša vážne zdravotné riziká. Tu je deväť pádnych dôvodov, prečo by ste sa ich mali nadobro vzdať.

Aj keď sú všade na trhoch sladené vody a bublinkové nápoje povolené, ich obsah cukru, konzervantov a farbív pôsobí z dlhodobého hľadiska negatívne na naše zdravie. Ak ich pravidelne pijete, môžete očakávať takéto zdravotné problémy.

Poškodené zuby

Väčšina sladených nápojov obsahuje kyselinu citrónovú a poriadnu dávku sladidiel. To rozhodne nie sú dobré správy pre vaše zuby. Takto sa môže narušiť sklovina, v dôsledku čoho budú ľahko vznikať kazy. V kombinácii so zlou ústnou hygienou dáte svojmu chrupu poriadne zabrať a návšteva zubára vás neminie.

Zvýšené riziko rozvinutia obezity

Ak si chcete udržať váhu pod kontrolou, týchto nápojov by ste sa mali vzdať. Vo forme tekutín sa totiž nenápadne prijímajú veľké dávky cukru. Ak zvažujete, že si radšej dáte sladený nápoj s označením „light“, ušetríme vám námahu – obsahujú síce menej kalórií, no viac umelých sladidiel, ktoré spôsobujú väčšiu chuť na sladké.

Znížená odolnosť kostí

Platí to najmä pre ženy, ktoré s pribúdajúcim vekom začínajú mať problémy najmä v oblasti bedier, zápästí, ramien a kolien. Sladené nápoje totiž obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá narúša našu schopnosť vstrebávať vápnik, čo sa časom podpisuje na rednutí kostí a ich zníženej odolnosti.

Čítajte: Sladké sýtené nápoje: 8 spôsobov, ako vám môžu zničiť zdravie

Nepotešíte ani vaše srdce

Pravidelným pitím sladených bublinkových nápojov nerobíte službu ani svojmu srdcu. Iba tak zvyšujete riziko vzniku infarktu alebo mŕtvice. Opäť za to môže vysoký obsah cukru, ktorý pôsobí na cievy a tým pádom aj na srdce.

Zvyšujete riziko rozvinutia cukrovky

Takmer všetky veci, ktoré rozvíjajú obezitu, automaticky zvyšujú aj riziko vzniku cukrovky. Dlhoročným pitím týchto nápojov sa stane to, že postupne začnú ovplyvňovať schopnosť tela spracúvať cukor, z čoho sa môže rozvinúť diabetes 2. typu.

Čítajte: Umelé sladidlá: ako ohrozujú vaše zdravie

Riskujete zvýšený krvný tlak

Zvýšený krvný tlak je jednou z hlavných príčin, prečo vznikajú kardiovaskulárne ochorenia. Zvyčajne postupne oslabuje srdcový sval a tak zvyšuje riziko zástavy alebo infarktu. A pravidelný príjem nápojov, ktoré obsahujú kukuričný škrob, krvný tlak postupne zvyšuje.

Môže sa u vás vyskytnúť dna

Dna je nepríjemná diagnóza, ktorá dokáže spôsobiť veľa bolesti. Jednou z príčin je vysoké množstvo kyseliny močovej v tele. A túto hladinu dokáže z dlhodobého hľadiska ovplyvniť aj konzumácia sladených nápojov, zvlášť ak obsahujú fruktózový sirup.

Škodíte obličkám

Kyselina fosforečná a kukuričný škrob ovplyvňujú funkčnosť obličiek. Pravidelnou konzumáciou sladených nápojov si zvyšujete riziko poškodenia obličiek a rozvinutia obličkových kameňov.

Čítajte: Nápoje a prísady s ktorými by ste mali skoncovať

Zaťažujete pečeň

V týchto nápojoch sa bežne nachádza fruktózový sirup, ktorého základom býva kukuričný škrob. Pri jeho nadmernej konzumácii si môžete privodiť stukovatenie pečene.

Okrem toho vašu pečeň ohrozuje aj umelé sladidlo aspartám, ktoré spôsobí, že v pečeni sa bude hromadiť formaldehyd a viazať sa na proteínové molekuly. A to môže po čase vážne narušiť činnosť pečene.

Sladené nezdravé nápoje môžete skúsiť nahradiť rovnako chutnými a zdravšími alternatívami. Vyskúšajte kvalitné nesladené čaje, čistú vodu alebo vodu s bylinkami a ovocím. Dobrou alternatívou sú aj pravé ovocné a zeleninové šťavy, v ktorých nie sú konzervanty a sladidlá.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, health.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

VČERA - 14:05Zdravie

Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

20:05 04.01.2025Zdravie

Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

17:16 01.01.2025Zdravie

Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

21:50 29.12.2024Zdravie

Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

21:20 29.12.2024Zdravie

Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.