• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.1.2025Meniny má Antónia
Bratislava

9 najsilnejších prírodných bojovníkov s rakovinou

  • 13:32 27.06.2016
  • Bratislava
9 najsilnejších prírodných bojovníkov s rakovinou

Chcete vedieť, ktoré suroviny vás najúčinnejšie ochránia voči pôsobeniu voľných radikálov? Pripravili sme pre vás zoznam deviatich najsilnejších, bežne dostupných potravín.

Aj keď nemôžete ovládať genetiku a iné faktory, ktoré prispievajú k rozvinutiu rakoviny, ešte stále môžete znížiť riziko jej vzniku zdravou výživou a životným štýlom.

Vyvážená a zdravá strava môže pomocou antioxidantov a fytochemikálií chrániť organizmus pred pôsobením voľných radikálov, tým pádom aj pred rozvinutím rôznych druhov a foriem rakoviny.

Brokolica

Mnoho ľudí ju neznáša, no faktom ostáva, že obsahuje glukozinoláty, ktoré produkujú ochranné enzýmy v tele. Jeden z týchto enzýmov sa nazýva sulforafan. Ten priamo bráni nádorom vo vzniku a následnom raste.

Čítajte: Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

Zelený čaj

Je to populárny nápoj, ktorý nielen dobre chutí, ale pomáha telu brániť sa pred vznikom rakovinových ochorení. V kvalitnom zelenom čaji s nachádzajú katechíny – xantín a epigalokatechín, ktoré bránia organizmus voči pôsobeniu voľných radikálov.

Pri jeho kúpe si ale dávajte pozor na to, aby ste si vybrali skutočne kvalitný druh.

Paradajky

Chutné paradajky sú zdrojom silného antioxidantu lykopénu, ktorá posilňuje imunitný systém a chráni bunky pred poškodením. Dokáže tiež pozastaviť anbormálny bunkový rast, čo je zlá správa pre nádory. Konzumovať by ich mali aj páni, keďže lykopén chráni pred rozvinutím rakoviny prostaty.

Čítajte: Ako prospievajú rajčiny nášmu zdraviu?

Čučoriedky

Antioxidanty a fytonutrienty, ktoré čučoriedky obsahujú, pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu bunky poškodiť. Obsahujú tiež vysoké dávky vitamínov C a K a tiež mangán a vlákninu. Keďže čučoriedky sú veľmi chutné, zaradiť ich do jedálnička by nemal byť problém pre väčšinu ľudí.

Zázvor

Je ďalšou účinnou surovinou, ktorá chráni organizmus pred rakovinou. Má antioxidačné vlastnosti, ktoré inhibujú rast rakovinových buniek. Konzumovať ho je pomerne ľahké – môžete si z neho pripravovať čaj alebo ho jesť surový.

Cesnak

Obsahuje zložky ako je síra alebo arginín, oligosacharidy, flavonoidy a selén, ktoré môžu byť prospešné pri obrane organizmu voči voľným radikálom. Kombinácia týchto látok tiež spomaľuje progres rastu rakovinových buniek. Najúčinnejšie je konzumovať ho surový. Mnohým ľuďom ale v takomto stave spôsobuje žalúdočné problémy. Doprajte si ho teda vo forme tabliet alebo tepelne upravený.

Špenát

Je skvelým zdrojom luteínu, čo je kľúčový antioxidant pri ochrane organizmu voči pôsobeniu voľných radikálov. Spolu so zeaxantínom a kartenoidmi pôsobia ako silná prevencia voči rakovine. Hoci špenát nie je populárny, vyskúšajte si ho pridávať do šalátov alebo smoothie nápojov. Dávajte si ale pozor na veľké množstvá, ak musíte obmedzovať príjem oxalátov.

Čítajte: Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?

Granátové jablko

Obsahuje účinné polyfenoly, ktoré pomáhajú kontrolovať rakovinové patogenézy a progresie. Pridajte osviežujúce granátové jablko do šalátov, smoothie alebo džúsov.

Hrozno

Šťavnaté bobule aj extrakt z ich semienok ponúka silný antioxidant reservatrol. Ten dokáže blokovať zhubné pôsobenie proteínu v tele, ktorý sa podieľa na vzniku rakoviny. Okrem toho pôsobia protizápalové účinky hrozna ako prevencia voči chronickému zápalu. Konzumujte ho teda v surovej podobe a ak dávate prednosť extraktu, poraďte sa o jeho dávkovaní so svojim lekárom.

Konzumujete tieto suroviny pravidelne? Aký dopad majú na vaše zdravie?

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, cancer.gov. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

VČERA - 14:05Zdravie

Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

20:05 04.01.2025Zdravie

Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

17:16 01.01.2025Zdravie

Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

21:50 29.12.2024Zdravie

Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

21:20 29.12.2024Zdravie

Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.