Hranolky: Takto ovplyvňuje obľúbený fastfood naše zdravie
Hranolky nás dokážu pritiahnuť už z diaľky neodolateľnou vôňou a výraznou chuťou. Viete ale, čo všetko obsahujú a aký to má dopad na zdravie?
Patria hranolky medzi vaše obľúbené jedlá? Prečítajte si, čo vlastne obsahujú a ako pôsobia na naše zdravie.
Kalórie a tuk
Už v malej porcii hranoliek prijmeme okolo 370 až 730 kcal. Pritom sa tu nachádza 8 až 17 g tuku a zhruba tri gramy saturovaných tukov. Pripočítajte si k tomu ešte príjem prázdnych kalórií z iných jedál a obezita na seba nenechá dlho čakať.
Čítajte: Prázdne kalórie: Sabotujú aj vaše chudnutie?
Jedno z najviac nezdravých jedál na svete
Hranolky sa zvyčajne pripravujú fritovaním, teda ponorením do rozhorúčeného oleja. Tým do seba doslova nasajú jeho vlastnosti. A prepálený mastný olej rozhodne nemá prínosné vlastnosti pre naše zdravie.
Čítajte: Aké sú najviac návykové potraviny na svete?
Práve naopak, fritovanie v polysaturovaných tukoch a následná konzumácia týchto potravín spúšťa zápalové procesy v tele. A zápaly sú dobre známe ako spúšťače mnohých chronických a nebezpečných ochorení.
Transmastné kyseliny a soľ
Transmastné kyseliny patria k najhoršiemu tuku, aký môžete do svojho tela prijať. A spoločnosti ich ešte stále využívajú v potravinárstve na to, aby znížili náklady a predĺžili životnosť produktov.
Pre naše zdravie sú škodlivé preto, že ich telo začleňuje do membrán ako normálne tuky. Potom ale ich odlišná štruktúra vyvolá zmätok v našich prirodzených chemických reakciách. Z dlhodobého hľadiska to znamená, že môžu ovplyvniť hladiny cholesterolu a viesť k rozvinutiu srdcových chorôb alebo mozgových príhod, k cukrovke alebo ochoreniam pečene.
Za svoju výraznú chuť vďačia hranolky aj vysokému obsahu sodíka, teda soli. V malej porcii nájdete od 160 do 740 mg soli, vo veľkých je až 1530 mg. Priemerný človek ale príjme viac než je odporúčané denné množstvo soli aj bez porcie hranoliek. A nadmerným konzumovaním soli zvyšujeme riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Akrylamid
V posledných rokoch sa najmä v reťazcoch rýchleho občerstvenia ukázalo, že tamojšie hranolky obsahujú aj nebezpečnú látku akrylamid. Ten sa tvorí u potravín, ktoré obsahujú sacharidy a aminokyselinu asparagín a pripravujú sa spoločne pri vysokých teplotách.
Akrylamid je potenciálne karcinogénna látka, ktorá môže poškodiť genetiku našich zdravých buniek.
Keďže vo fastfoodoch sa hranolky musia fritovať rýchlo, sú vystavené práve takejto rýchlej teplotnej úprave a výsledkom je, že hranolky spolu s čipsami patria medzi potraviny, ktoré majú štatisticky najvyššie hladiny akrylamidu.
Čítajte: 9 potravín, ktorých by ste sa mali vzdať, ak chcete schudnúť
Samozrejme, ak si dáte hranolky niekoľkokrát za život, vážne zdravotné komplikácie vám nehrozia. Ak sa im ale chcete vyhnúť, môžete vyskúšať iné rýchle občerstvenia, ktoré ponúkajú aj zdravšie alternatívy ku hranolkám. Alebo si môžete pripravovať zdravšie jedlá doma či zvoliť k hlavnému jedlu inú prílohu než hranolky. Je to iba na vás a vašom rozhodnutí.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.