• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.12.2024Meniny má Bohdan
Bratislava

PREHĽAD: Najnebezpečnejšie druhy rýb na trhu

  • 20:20 08.07.2016
  • Bratislava
PREHĽAD: Najnebezpečnejšie druhy rýb na trhu

Prezradíme vám, ktoré ryby sú bezpečné pre konzumáciu a ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť.

Ryby, ktorým by ste sa mali vyhnúť

Vyhnite sa týmto druhom rýb, alebo ich jedzte len vo veľmi malom množstve. Ak ste tehotná, vyhnite sa radšej týmto rybám úplne.

Makrela - Španielska a kráľovská makrela je mierne kyslá s vysokým množstvom metylortuti. Vedci sa domnievajú, že ortuti z priemyselných zdrojov, ako sú uhoľné elektrárne, výroba chlóru a spaľovne odpadu, sa šíria vzduchom a nakoniec skončia vo vode. Čím je ryba väčšia a čím dlhšie žije, tým viac ortuti nahromadí v mäse.

Žralok - Žralok môže byť veľmi nezdravý. Jennifer V. Schmidt, Ph.D., molekulárna biologička a docentka na Katedre biologických vied na University of Illinois v Chicagu hovorí: "Žraločie mäso obsahuje vysoké množstvo mnohých nebezpečných chemických látok z životného prostredia. Ako jedny z najväčších a najdlhšie žijúcich predátorov v oceáne majú najvyššiu úroveň jedov." Vedci predpokladajú, že žraloky hromadia ortuť v ich tele, pretože jedia veľa menších rýb.

Marlin - Marlin obsahuje nebezpečné množstvo ortuti a má vysoké úrovne kyslosti. Akákoľvek ryba s úrovňou ortuti väčšou ako 1,5 dielov na milión (ppm) by nemala byť konzumovaná v akomkoľvek množstve. U tejto ryby boli zaznamenané hladiny ortuti vo výške až 15 ppm. Štúdie uvádzajú priemernú hladinu ortuti 4,08 ppm pre Marlin modrý, ktorý žije vo vodách Austrálie.

Losos chovaný na farmách alebo Losos atlantický - Väčšina lososov, ktoré nájdete v obchodoch, je chovaných na farmách v malých uzavretých klietkach, kde sa množia parazity a šíria choroby. Sú kŕmené múčkou, podáva sa im množstvo antibiotík, aby prekonali choroby, a majú nebezpečne vysoké koncentrácie PCB (polychlórované bifenyly).

Mečúň obyčajný - Bolo zistené, že mečúň (po anglicky swordfish) obsahuje najvyšší obsah ortuti zo všetkých väčších rýb. Food and Drug Administration (FDA) dôrazne odporúča, aby sa tehotné ženy, ženy v plodnom veku a malé deti vyhýbali konzumácii mečúňa, žraloka a makrely. Často skrývajú vysoké úrovne metyl-ortuti, silného ľudského neurotoxínu. Metyl-ortuť voľne prechádza placentou a môže výrazne poškodiť nervovú sústavu plodu.

Najbezpečnejšie ryby

Pokiaľ ide o najbezpečnejšie ryby, majte na pamäti, že čím menšie tým lepšie. Menšie druhy, ako sú sardinky, hrebenatky a ančovičiky majú nižšie hladiny ortuti než väčšie druhy.

Konzumujte hlavne tieto ryby s nízkym obsahom ortuti:

  • Pacifický alebo divoký aljašský losos
  • Sardinky
  • Divoký pstruh
  • Treska
  • Sumec
  • Sleď
  • Halibut
  • Ostriež
  • Makrela atlantická
  • Platesa
  • Naše ryby, ideálne priamo od chovateľa
Zdroj: Info.sk, TM, nrdc.org, seafood.edf.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

VČERA - 9:38Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

18:14 16.12.2024Zdravie

Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

17:33 14.12.2024Zdravie

Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

7:09 14.12.2024Zdravie

Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.