Pór: Ako prospieva vášmu zdraviu

Priaznivé účinky tejto zeleniny využíval už cisár Nero aj filozof Aristoteles. Spoznajte ich aj vy.
Pór obsahuje vitamín A, vitamín K, železo a kyselinu listovú. Flavonoid kaempferol je zodpovedný za produkciu oxidu dusnatého, čo je látka, ktorá uvoľňuje svaly okolo krvných ciev. Prispieva tak k rozšíreniu ciev a je to prirodzený spôsob, ako znížiť krvný tlak. Tento mechanizmus bráni vzniku srdcových chorôb. Existuje viac spôsobov, akými srdce ťaží z tejto prírodnej medicíny.
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Táto obľúbená kulinárska potravina reguluje hladinu homocysteínu v krvi. Tieto úrovne sú rovnako dôležitým ukazovateľom pre problémy so srdcom ako cholesterol. Preto niektorí vedci tvrdia, že pór je dobrý proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Iránski vedci hovoria, že táto zelenina môže hrať dôležitú úlohu v boji proti cholesterolu. Cesnak, ktorý je z rovnakej čeľade, je oveľa viac známy pre jeho použitie ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. No aj pór si zaslúži rovnakú pozornosť, a preto by sa mal na našom tanieri vyskytovať častejšie.
Polyfenoly v póre
V tejto zelenine sa nachádza viac polyfenolov ako v paradajkách a dokonca aj v cesnaku, ktorý považujeme za jednu z najzdravších potravín. Polyfenoly sú dôležité, pretože ničia voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť poškodenie DNA a rakovinu.
Konzumácia póru tak môže pôsobiť ako prevencia vzniku rakoviny. Čínsky výskum hovorí, že v budúcnosti môže pór hrať významnú úlohu ako protirakovinová látka, a to predovšetkým kvôli jeho vysokému obsahu antioxidantov.
Skladovanie a použitie v kuchyni
Neuchovávajte pór v chladničke. Táto rastlina potrebuje svetlo a vodu. Uložte ho do vázy s trochou vody a uvidíte, ako táto rastlina každý deň vyrastie. Každý deň z neho môžete odrezávať a pridávať ho k zemiakom, ryži alebo cestovinám.
Môžete si tiež pripraviť pórovú polievku. Jednoduchý spôsob je uvariť pór a rozmixovať ho. Potom stačí upiecť cibuľu a cesnak a pridať do polievky. Posypte morskou soľou, korením a pridajte kokosový krém. Viac receptov nájdete na dobre-recepty.sk.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.