• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.1.2025Meniny má Bohuslava
Bratislava

Pór: Ako prospieva vášmu zdraviu

  • 19:41 11.07.2016
  • Bratislava
Pór: Ako prospieva vášmu zdraviu

Priaznivé účinky tejto zeleniny využíval už cisár Nero aj filozof Aristoteles. Spoznajte ich aj vy.

Pór obsahuje vitamín A, vitamín K, železo a kyselinu listovú. Flavonoid kaempferol je zodpovedný za produkciu oxidu dusnatého, čo je látka, ktorá uvoľňuje svaly okolo krvných ciev. Prispieva tak k rozšíreniu ciev a je to prirodzený spôsob, ako znížiť krvný tlak. Tento mechanizmus bráni vzniku srdcových chorôb. Existuje viac spôsobov, akými srdce ťaží z tejto prírodnej medicíny.

Prevencia kardiovaskulárnych ochorení

Táto obľúbená kulinárska potravina reguluje hladinu homocysteínu v krvi. Tieto úrovne sú rovnako dôležitým ukazovateľom pre problémy so srdcom ako cholesterol. Preto niektorí vedci tvrdia, že pór je dobrý proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Iránski vedci hovoria, že táto zelenina môže hrať dôležitú úlohu v boji proti cholesterolu. Cesnak, ktorý je z rovnakej čeľade, je oveľa viac známy pre jeho použitie ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. No aj pór si zaslúži rovnakú pozornosť, a preto by sa mal na našom tanieri vyskytovať častejšie.

Polyfenoly v póre

V tejto zelenine sa nachádza viac polyfenolov ako v paradajkách a dokonca aj v cesnaku, ktorý považujeme za jednu z najzdravších potravín. Polyfenoly sú dôležité, pretože ničia voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť poškodenie DNA a rakovinu.

Konzumácia póru tak môže pôsobiť ako prevencia vzniku rakoviny. Čínsky výskum hovorí, že v budúcnosti môže pór hrať významnú úlohu ako protirakovinová látka, a to predovšetkým kvôli jeho vysokému obsahu antioxidantov.

Skladovanie a použitie v kuchyni

Neuchovávajte pór v chladničke. Táto rastlina potrebuje svetlo a vodu. Uložte ho do vázy s trochou vody a uvidíte, ako táto rastlina každý deň vyrastie. Každý deň z neho môžete odrezávať a pridávať ho k zemiakom, ryži alebo cestovinám.

Môžete si tiež pripraviť pórovú polievku. Jednoduchý spôsob je uvariť pór a rozmixovať ho. Potom stačí upiecť cibuľu a cesnak a pridať do polievky. Posypte morskou soľou, korením a pridajte kokosový krém. Viac receptov nájdete na dobre-recepty.sk.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, geneeskrachtigegroenten.nl, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

DNES - 20:01Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

DNES - 19:33Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

VČERA - 21:10Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

VČERA - 19:42Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.

Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

14:05 05.01.2025Zdravie

Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.