Ružičkový kel: Zelenina, ktorá vám zlepší náladu

Prezradíme vám, ako dokáže ružičkový kel ovplyvniť vašu náladu.
88 g ružičkového kelu vám dodá dvojnásobok vitamínu K ako je odporúčaná denná dávka. Rovnaké množstvo obsahuje 125% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ružičkový kel tiež obsahuje draslík, železo, fosfor, molybdén, horčík a vápnik.
Ružičkový kelom pre lepšiu náladu
Aminokyselina v ružičkovom keli zvaná tryptofán spôsobuje vznik serotonínu, hormónu šťastia. Holandská štúdia z roku 2007 hlási "...Maniodepresívni pacienti majú výrazne nižší index tryptofánu než bežné hodnoty..."
Čítajte: Rakovina prsníka: 4 najlepšie potraviny na prevenciu
Liečba tryptofánom je v skorých štádiách výskumu považovaná za veľmi úspešnú.
Zelenina, ktorá bojuje s rakovinou
Ružičkový kel chráni telo pred rakovinotvornými látkami. Zodpovedné sú za to glukozinoláty a Vitamín A, C a E, pretože znižujú chronický oxidačný stres. Holandskí vedci v roku 1995 zistili, že glukozinoláty by mohli zabrániť tvorbe kolorektálneho karcinómu.
Čítajte: Čo prospieva a škodí štítnej žľaze?
Ružičkový kel tiež obsahuje väčšie množstvo omega-3 mastných kyselín. Viac ako jedna štúdia potvrdzuje, že ružičkový kel môže pomôcť opraviť poškodenie DNA.
Ako ho pripravovať
Výskumy ukazujú, že ak túto zeleninu varíte pridlho, jej aktívne zložky sa postupne strácajú. Päť minút je maximálna doba varu, stačia dokonca aj dve minúty. Podľa výskumu z roku 2007 je varenie v pare najlepší spôsob prípravy s cieľom zabezpečiť najvyšší obsah živín.
Ružičkový kel je skvelý s maslom, čiernym korením a soľou. Namiesto masla môžete použiť aj smotanový syr, gorgonzolu, mascarpone, roquefort, holandské syry, parmezán, čedar či iný druh syra.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.

Pozor na žuvačky: Toto do seba dostanete pri každom požutí
Každý gram žuvačky uvoľní do vašich úst nežiadúce látky.

Skrytá príčina nadúvania a bolesti brucha: Táto diagnóza je u žien často prehliadaná
Lekár upozorňuje, že nadúvanie môže byť príznakom ochorenia, ktoré sa často ignoruje.