Ružičkový kel: Zelenina, ktorá vám zlepší náladu
Prezradíme vám, ako dokáže ružičkový kel ovplyvniť vašu náladu.
88 g ružičkového kelu vám dodá dvojnásobok vitamínu K ako je odporúčaná denná dávka. Rovnaké množstvo obsahuje 125% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ružičkový kel tiež obsahuje draslík, železo, fosfor, molybdén, horčík a vápnik.
Ružičkový kelom pre lepšiu náladu
Aminokyselina v ružičkovom keli zvaná tryptofán spôsobuje vznik serotonínu, hormónu šťastia. Holandská štúdia z roku 2007 hlási "...Maniodepresívni pacienti majú výrazne nižší index tryptofánu než bežné hodnoty..."
Čítajte: Rakovina prsníka: 4 najlepšie potraviny na prevenciu
Liečba tryptofánom je v skorých štádiách výskumu považovaná za veľmi úspešnú.
Zelenina, ktorá bojuje s rakovinou
Ružičkový kel chráni telo pred rakovinotvornými látkami. Zodpovedné sú za to glukozinoláty a Vitamín A, C a E, pretože znižujú chronický oxidačný stres. Holandskí vedci v roku 1995 zistili, že glukozinoláty by mohli zabrániť tvorbe kolorektálneho karcinómu.
Čítajte: Čo prospieva a škodí štítnej žľaze?
Ružičkový kel tiež obsahuje väčšie množstvo omega-3 mastných kyselín. Viac ako jedna štúdia potvrdzuje, že ružičkový kel môže pomôcť opraviť poškodenie DNA.
Ako ho pripravovať
Výskumy ukazujú, že ak túto zeleninu varíte pridlho, jej aktívne zložky sa postupne strácajú. Päť minút je maximálna doba varu, stačia dokonca aj dve minúty. Podľa výskumu z roku 2007 je varenie v pare najlepší spôsob prípravy s cieľom zabezpečiť najvyšší obsah živín.
Ružičkový kel je skvelý s maslom, čiernym korením a soľou. Namiesto masla môžete použiť aj smotanový syr, gorgonzolu, mascarpone, roquefort, holandské syry, parmezán, čedar či iný druh syra.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.