Trápi vás bolesť kĺbov? Tieto potraviny sú spúšťačmi bolesti

Ak máte problémy s kĺbmi, určite to poznáte. Ak bolesť raz začne, nie a nie skončiť. Bolesť spôsobí nielen prechádzka či varenie, ale aj také jednoduché zodvihnutie pera.
Aj keď neexistuje žiaden spôsob ako zbaviť vaše kĺby bolesti raz a navždy, existujú potraviny označované ako protizápalové a teda tie, čo by mali bolesť kĺbov zmierňovať, napríklad olivový olej, orechy či ryby. Iná skupina potravín však môže pôsobiť presne naopak, teda spúšťať bolesť kĺbov.
Preto si povieme viac o potravinách, ktoré sú tichými spúšťačmi bolesti. Jete ich možno deň, čo deň a ani neviete, že práve oni vám spôsobia bolesť kĺbov. Ktoré potraviny to sú?
Paradajky
Hoci paradajky sú zvyčajne považované za protizápalové, nemusí to tak byť. Tí, ktorí trpia určitým typom artritídy už možno zistili, že červené plody v skutočnosti spúšťajú bolesť. Nový výskum to práve potvrdzuje. Prvá časť sledovala cez 2000 ľudí s určitým typom artritídy, z toho 20% zúčastnených uviedlo, že po požití paradajok sa začala bolesť ich kĺbov. Druhá časť výskumu analyzovala až 12 720 ľudí bez akéhokoľvek problému s kĺbmi.
Napokon vedci zistili, že paradajky v tele spôsobujú zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi. Práve vysoká hladina kyseliny močovej sa pokladá za príčinu vzniku artritídy typu DNA. Priamo tak dokázali súvislosť medzi bolesťou kĺbov a konzumáciou paradajok, ba čo viac, paradajky môžu z časti stáť aj za vznikom ochorenia. Ste pripravený vzdať sa svojej paradajky?
Omega-6 mastné kyseliny
Určite ste počuli o omega-3 mastných kyselinách, obsahujú ich ryby ako losos alebo orechy. Tieto potraviny sú pre vás zdravé a vhodné.
Problém nastáva pri potravinách s obsahom omega-6 mastných kyselín. To sú kukurica, slnečnica či sója.
Vo fastfoodoch sa používa sója ako prídavný produkt. Preto môže obsah škodlivých omega-6 mastných kyselín byť až 15krát vyšší ako obsah zdravých omega-3 mastných kyselín. Tento vysoký nepomer by mohol byť cestou k získaniu problémov s kĺbmi.
Omega-6 mastné kyseliny sú však aj v bežných jedlách ako v žĺtkach, v margaríne a vo vyprážaných jedlách. Preto aj vo vašom tele môže byť obsah škodlivých mastných kyselín oveľa vyšší ako zdravých omega-3 mastných kyselín.
Sladené nápoje
Nielen nápoje s deklarovaným obsahom cukru škodia, ale aj diétne alebo tzv. light nápoje, teda tie s náhradnými sladidlami. Sú spájané s rizikom ochorení srdca či cukrovky. Vysoká spotreba cukru v strave totiž v tele môže vyvolať uvoľnenie zápalových cytokínov, ako tvrdí American Journal of Clinical Nutrition.
Výskumníci analyzovali v dlhodobom horizonte niekoľkých rokov ľudí, ktorí pili sladené sódy jeden krát alebo viackrát denne a ľudí, ktorí ju nepili vôbec. Našli súvislosť medzi konzumáciou sódy a rizikom vzniku artritídy. Ženy, ktoré pili jednu alebo viac sód denne mali riziko artritídy zvýšené o 63% ako ženy, ktoré sa sódam vyhýbali!

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.