Trápi vás bolesť kĺbov? Tieto potraviny sú spúšťačmi bolesti
Ak máte problémy s kĺbmi, určite to poznáte. Ak bolesť raz začne, nie a nie skončiť. Bolesť spôsobí nielen prechádzka či varenie, ale aj také jednoduché zodvihnutie pera.
Aj keď neexistuje žiaden spôsob ako zbaviť vaše kĺby bolesti raz a navždy, existujú potraviny označované ako protizápalové a teda tie, čo by mali bolesť kĺbov zmierňovať, napríklad olivový olej, orechy či ryby. Iná skupina potravín však môže pôsobiť presne naopak, teda spúšťať bolesť kĺbov.
Preto si povieme viac o potravinách, ktoré sú tichými spúšťačmi bolesti. Jete ich možno deň, čo deň a ani neviete, že práve oni vám spôsobia bolesť kĺbov. Ktoré potraviny to sú?
Paradajky
Hoci paradajky sú zvyčajne považované za protizápalové, nemusí to tak byť. Tí, ktorí trpia určitým typom artritídy už možno zistili, že červené plody v skutočnosti spúšťajú bolesť. Nový výskum to práve potvrdzuje. Prvá časť sledovala cez 2000 ľudí s určitým typom artritídy, z toho 20% zúčastnených uviedlo, že po požití paradajok sa začala bolesť ich kĺbov. Druhá časť výskumu analyzovala až 12 720 ľudí bez akéhokoľvek problému s kĺbmi.
Napokon vedci zistili, že paradajky v tele spôsobujú zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi. Práve vysoká hladina kyseliny močovej sa pokladá za príčinu vzniku artritídy typu DNA. Priamo tak dokázali súvislosť medzi bolesťou kĺbov a konzumáciou paradajok, ba čo viac, paradajky môžu z časti stáť aj za vznikom ochorenia. Ste pripravený vzdať sa svojej paradajky?
Omega-6 mastné kyseliny
Určite ste počuli o omega-3 mastných kyselinách, obsahujú ich ryby ako losos alebo orechy. Tieto potraviny sú pre vás zdravé a vhodné.
Problém nastáva pri potravinách s obsahom omega-6 mastných kyselín. To sú kukurica, slnečnica či sója.
Vo fastfoodoch sa používa sója ako prídavný produkt. Preto môže obsah škodlivých omega-6 mastných kyselín byť až 15krát vyšší ako obsah zdravých omega-3 mastných kyselín. Tento vysoký nepomer by mohol byť cestou k získaniu problémov s kĺbmi.
Omega-6 mastné kyseliny sú však aj v bežných jedlách ako v žĺtkach, v margaríne a vo vyprážaných jedlách. Preto aj vo vašom tele môže byť obsah škodlivých mastných kyselín oveľa vyšší ako zdravých omega-3 mastných kyselín.
Sladené nápoje
Nielen nápoje s deklarovaným obsahom cukru škodia, ale aj diétne alebo tzv. light nápoje, teda tie s náhradnými sladidlami. Sú spájané s rizikom ochorení srdca či cukrovky. Vysoká spotreba cukru v strave totiž v tele môže vyvolať uvoľnenie zápalových cytokínov, ako tvrdí American Journal of Clinical Nutrition.
Výskumníci analyzovali v dlhodobom horizonte niekoľkých rokov ľudí, ktorí pili sladené sódy jeden krát alebo viackrát denne a ľudí, ktorí ju nepili vôbec. Našli súvislosť medzi konzumáciou sódy a rizikom vzniku artritídy. Ženy, ktoré pili jednu alebo viac sód denne mali riziko artritídy zvýšené o 63% ako ženy, ktoré sa sódam vyhýbali!
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.