• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
13°Bratislava

Na Art Film Feste premietnu aj krátky animovaný film Pandy

  • 16:12 14.06.2013
Na Art Film Feste premietnu aj krátky animovaný film Pandy

V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov na 21. ročníku Art Filmu Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, bude mať Slovensko dvojité zastúpenie.

Konkrétne to budú snímky Pandy Matúša Vizára a Weed Enrika Bistiku. O Modrého anjela za najlepší krátky film sa bude celkovo uchádzať 38 snímok, pričom najpočetnejšie zastúpenie budú mať Nemecko, Veľká Británia a Francúzsko.

"Diváci na Art Film Feste obľubujú krátke filmy. Majú možnosť vidieť na malom priestore množstvo odlišných filmárskych postupov a prístupov k širokej škále tém. Z tejto rôznorodosti vyplýva aj to, že divák má väčšiu šancu trafiť sa do toho, čo ho zaujíma a na čom sa bude zároveň dobre baviť. Pri zostavovaní programu sa preto snažíme zohľadňovať aj "diváckosť" filmov," uviedol jeden zo zostavovateľov sekcie Daniel Vadocký.

Video: Matúš Vizár - Pandy
Jedným z najlákavejších filmov v súťaži budú aj spomínané Pandy, ktoré minulý mesiac na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes skončili v oficiálnej súťaži študentských krátkych a stredometrážnych filmov Cinéfondation na tretej priečke.

Na Art Film Feste uvedú tiež rusko-azerbajdžanský film Obeta režiséra Abara Abbasova, ktorý poetickým spôsobom zobrazuje silu rituálov a ich skutočný dopad na život ľudí. Film získal Špeciálnu cenu poroty na najväčšom krátkometrážnom festivale v Clermont-Ferrand.

Britský film Zástup ľudí Gabriela Gaucheta zas rozpráva o problémoch západnej spoločnosti, o skostnatenosti byrokratického aparátu a nemožnosti porušenia pravidiel. Snímka získala hlavné ocenenia na festivaloch v Locarne, San Sebastiane, Tampere či Barcelone.

Video: Enrik Bistika - Weed
Do súťaže krátkych filmov sa dostalo aj niekoľko dokumentov, jedným z nich je snímka Príbeh pre Modlinovcov brazílskeho filmára Sergia Oksmana. Ten našiel pri jednej večernej prechádzke v uliciach Madridu škatuľu plnú fotografií, listov a iných dokumentov zaznamenávajúcich osud tajomnej rodiny Modlinovcov, ktorá sa po účinkovaní Elmera Modlina v komparze filmu Rosemary má dieťatko (1968) Romana Polańského odsťahovala z USA do Madridu.

Tu jej traja členovia, uzatvorení pred svetom, umelecky stvárňovali svoje bizarné apokalyptické vízie. Do súťaže sa dostal aj experiment Da Vinci talianskeho režiséra Yuriho Ancaraniho, ktorý si z minuloročného Art Film Festu odniesol Špeciálnu cenu poroty za svoj krátky film Il Capo.

Agentúru SITA informovala PR manažérka Produkčného domu Forza Zuzana Čižmáriková.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Iron Maiden ohlásili svetové turné, zastavia sa aj v Bratislave

Iron Maiden ohlásili svetové turné, zastavia sa aj v Bratislave

VČERA - 8:08Kultúra

V máji 2025 odštartuje britská heavymetalová skupina Iron Maiden svetové turné s názvom Run For Your Lives. Megalomanskú šou odohrajú 1. júna 2025 aj v Bratislave.

Stanislav Hložek slávi 70. narodeniny

Stanislav Hložek slávi 70. narodeniny

6:16 16.09.2024Kultúra

Stanislav Hložek sa preslávil hudobnou tvorbou vo dvojici spolu s Petrom Kotvaldom. Hudobník dnes slávi okrúhle narodeniny.

Zomrel ikonický herec známy z Hviezdnych vojen

Zomrel ikonický herec známy z Hviezdnych vojen

6:06 10.09.2024Kultúra

Svoj hlas prepožičal aj animovanej rozprávke Leví kráľ.

Nový festival predstaví židovskú kultúru v Bratislavskom kraji

Nový festival predstaví židovskú kultúru v Bratislavskom kraji

16:20 03.09.2024Kultúra

Nultý ročník festivalu Shalom chaverim predstaví židovskú kultúru na viacerých miestach Bratislavského kraja.

Kultový americký herec a aktivista za ľudské práva Richard Gere oslavuje 75. narodeniny

Kultový americký herec a aktivista za ľudské práva Richard Gere oslavuje 75. narodeniny

7:28 31.08.2024Kultúra

Vynikol v divácky úspešných filmoch ako Pretty Woman (1990), Sommersby (Návrat Sommersbyho, 1993), Intersection (Križovatka,1994), First Knight (Prvý rytier, 1995) či Autumn in New York (Jeseň v New Yorku, 2000).