• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
10°Bratislava

Hydratácia: S týmito potravinami vás letné horúčavy neporazia

  • 18:08 21.07.2016
  • Bratislava
Hydratácia: S týmito potravinami vás letné horúčavy neporazia

Každodenné povinnosti nám zaberajú väčšinu času. Preto mnoho ľudí zabúda viac myslieť na svoje telo, na svoje zdravie. To isté platí aj o pitnom režime.

Nie je to tak celkom len o pohári vody. Doplniť efektívne tekutiny sa dá aj vhodnými potravinami. Ktoré to sú?

1. Uhorka

Dužina uhorky je primárne zložená z vody, obsahuje však aj vitamín C a kyselinu kávovú. Práve tieto iba látky zmierňujú opuchy a podráždenie kože. To je dôvod prečo sa uhorka používa ako obklad na rôzne časti tela. Teda nielen hydratuje, ale aj ozdravuje telo.

2. Zelený šalát

Väčšina zelených šalátov obsahuje až 94% vody, čo ich radí medzi nízkoenergetické potraviny. Inými slovami, aj keď zelené listy hydratujú a naplnia váš žalúdok, príjmete minimum kalórii a pomôžete svojej váhe.

3. Slepačí vývar

Hovorí sa, že slepačia polievka je dobrá na dušu aj telo, tiež účinne pomôže pri chrípke, no skutočne pomáha aj s hydratovaním tela. Bežná dávka vývaru obsahuje asi 840 miligramov sodíka, ten pomôže s absorbovaním vody v tele do buniek.

4. Baklažán

Baklažány majú všetky vlastnosti vynikajúcich potravín na chudnutie:
- obsahujú veľa vlákniny a vody
- nízky obsah kalórii

Čítajte: Málo známy, ale zdravý baklažán

Len sa vyhnite receptom na vyprážanie baklažánu. Baklažán má hubovitú štruktúru, to znamená, že do seba príjme veľmi veľa oleja.

5. Prírodná jablčná výživa

Nemáme na mysli jablčné výživy či pyré z obchodných reťazcov. Tie sú plné cukru a prídavných látok. Skutočné zdravé a prírodné jablkové pyré si jednoducho pripravíte doma. Stačí tri veľké jablká ošúpať, nakrájať a výsledné nakrájané kúsky hodiť do mixéra (samozrejme na ovocie).

6. Cuketa

95% hmotnosti cukety tvorí práve voda, čím sa radí medzi najlepšie potraviny pre hydratáciu, ktorú môžete zohnať. Bežná dávka obsahuje menej ako 25 kalórií a je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, draslíka a vitamínov A a C.

7. Kantalup a melóny

Kantalup je populárny melón, veľkou časťou tvorený vodou, ale významný aj z iného hľadiska. Jeden malý melón kantalup obsahuje totiž 103,2% dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Tento vitamín je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť však pre zdravé kosti a zuby. Rovnako tiež chráni sliznice pred infekciami.

Čítajte: Melón kantalup: Svieža a zdravá letná pochúťka

Ostatné druhy melónov sú nemenej zdravé. Aj bežný melón červený je skvelý pre hydratáciu. Je odporúčaný aj pre športovcov nielen vďaka vysokému obsahu vody, ale aj vápnika, horčíka, draslíka a sodíka.

8. Paprika

Farebné papriky sú bohatým zdrojom vitamínu C, tiamínu, vitamínu B6, beta-karoténu a kyseliny listovej. Napriek tomu papriku tvorí z 92% voda.

9. Hruška

Skvelá osviežujúca a sladká chuť nie je všetko, čo hruška ponúka. Jedna stredná hruška obsahuje 6 gramov vlákniny, to predstavuje 24% dennej odporúčanej dávky. Navyše táto vláknina je rozpustná, to znamená, že Vám pomôže na dlhší čas udržať pocit sýtosti a pozitívne tak podporí snahu schudnúť.

10. Ananás

Toto mimoriadne šťavnaté ovocie je doslova nabité enzýmom bromelaín. Ten má silné protizápalové účinky a lieči poškodené tkanivá v tele. Inými slovami, pravidelnou konzumáciu ananásu sa môžete vyhnúť liekom proti bolesti v budúcnosti.

11. Mrkva

Mrkva je známa obsahom mocného antioxidantu beta-karoténu. Obsahuje ho totiž viac ako ktorákoľvek iná zelenina. Štúdie preukázali, že zlúčeniny v mrkve pomáhajú chrániť pred rakovinou kože, pľúc a dutiny ústnej...

12. Mango

Mango efektívne doplní chýbajúcu energiu. Je dobrým zdrojom vitamínov A, B6 a C. Navyše s vysokým obsahom vlákniny je skvelým ovocím na každý deň.

Čítajte: Desať dôvodov, prečo jesť mango

V takomto zozname by sme mohli pokračovať donekonečna. Drvivá väčšina ovocia a zeleniny totiž pomáha správne hydratovať telo a dopĺňať vlákninu i vitamíny. Medzi ďalšie významne patria napríklad jablká, grapefruit, jahody, pomaranče, surová brokolica, maliny či zeler. Mimo ovocia sem môžeme zaradiť jogurty či dokonca želé.

Zdroj: info.sk, L. Nawratová, prevention.com, shape.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.