Toxíny v kuchyni: 5 chemikálií, ktorým by ste sa mali vyhnúť
Denne na nás v potravinách striehne veľké množstvo látok, ktoré na naše zdravie pôsobia negatívne. Prečítajte si, ktoré sú najviac nebezpečné a prečo by ste ich v kuchyni rozhodne nemali používať.
Chcete sa stravovať a žiť čo najzdravšie? V tom prípade by ste si mali dávať pozor na týchto päť toxínov, ktoré sa bežne nachádzajú v našej kuchyni.
Bisfenol A
Populárnu chemikáliu nájdete v hliníkových plechovkách a v mnohých plastoch. Bisfenol je škodlivý, pretože je klasifikovaný ako enviromentálny estrogén, čo znamená, že dlhodobo pôsobí a ovplyvňuje náš endokrinný systém. Čo znamená problémy s hormónmi a tiež vývojom
Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny
Plasty a konzervy sú na trhu tak rozšírené, že ich odstránenie z našej kuchyne sa môže zdať nemožné. Našťastie môžete v tomto smere vykonať aspoň niekoľko pozitívnych zmien – namiesto surovín v konzervách skúste zakúpiť čerstvé, sušené alebo mrazené alternatívy. Ak skladujete potraviny v plastových nádobách, vymeňte ich za sklo.
Acetaldehyd
V prírodnej podobe ho nájdeme v ovocí alebo v káve. V priemysle sa ale používa ako súčasť látok na výrobu PET (polyetyléntereftalát) obalov na potraviny aj nápoje. Je ale tiež klasifikovaný ako potenciálny karcinogén a preto by ste sa mu mali podľa možnosti vyhnúť.
Jedným z najjednoduchších spôsobov je znížiť spotrebu spracovaných potravín. Vyhnite sa najmä plastovým fľašiam a nahraďte ich sklon alebo nehrdzavejúcou oceľou.
Kyselina perfluóroktánová
Používa sa pri výrobe nepriľňavých, nelepivých a nepremokavých výrobkov. Keďže je hlavnou prímesou do teflónu, nájdete ju aj na vašich panviciach a hrncoch. Podľa niektorých odborníkov sa do nášho tela dostáva prostredníctvom výparov, ktoré vzniknú, keď na nich pripravujeme jedlo pri vysokých teplotách. Výpary preniknú do potravín a my ich následne konzumujeme.
Čítajte: 9 dôvodov, prečo variť na liatinových panviciach
Je veľmi toxická a pri laboratórnych testoch sa preukázalo, že má podiel na rozvinutí rakoviny pečene a prsníkov a tiež spôsobuje postupné poškodzovanie mozgových buniek. Ak sa jej chcete vyhnúť, investujte do hrncov z nerezovej ocele alebo liatiny.
Hliník
Tento mäkký kov sa stáva veľmi reaktívny, keď ho začnete zohrievať, čo znamená, že sa časť z neho dostane aj do potravín. Toxíny z hliníka môže spôsobiť poruchy kognitívnej činnosti.
Alternatíva? Sklo, liatina alebo nerezová oceľ sú tie najlepšie možnosti. Pri výbere si ale dávajte pozor aj na chemické nátery na týchto predmetoch.
Dioxíny
Nájdeme ich v papierových výrobkoch, ktoré boli bielené chlórom a inými derivátmi. Práve proces bielenia vytvára dioxín, ktorý sa považuje za karcinogén. Má nepriaznivý vplyv na endokrinný, reprodukčný a imunitný systém. Pozor teda na kávové filtre a papier na pečenie. Skúste prejsť na radšej na ich nebielené verzie.
Nahradili ste niektoré toxické chemikálie vo vašej kuchyni zdravšími alternatívami?
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.