Čakanka šalátová: Horký liek pre vašu pečeň
Prezradíme vám, prečo by sa čakanka mala nachádzať v každom vašom šaláte.
Holandskí vedci zistili, že horké látky v čakanke šalátovej bojujú s maláriou. Pracujú tak všetky horké rastlinné látky, rovnako ako chinín, papájové listy, grapefruitové listy a listy púpavy.
Horkosť v rastlinách je dobrá pre pečeň
Všetky druhy horkej zeleniny sú dobré pre pečeň. Je to preto, že horkosť pomáha tvoriť žlč v pečeni, ktorá je potrebná pre správne fungovanie tohto orgánu. Vďaka čakanke môže pečeň produkovať menej glukózy v krvi.
Čítajte: Poznáte tieto fakty o pečeni?
Okrem toho, zdravá pečeň podporuje lepšie trávenie cukrov. To je dôvod, prečo čakanka prospieva pacientom s diabetom 2. typu. V kombinácii s ďalšími zdravými potravinami pomáha zvrátiť diabetes.
Čítajte: Štyri prírodné lieky na cukrovku
Ako ju využiť v kuchyni
Surové biele listy čakanky sú skvelé do šalátu. Stačí pridať nejaké hrozienka na vyváženie horkosti, syr, uhorku, vlašské orechy, jablko, žeruchu, paradajky, citrónovú šťavu, ocot a olej.
Čítajte: Rímsky šalát: Kráľ listovej zeleniny
Existujú rôzne spôsoby, ako ju pripravovať v rúre. Všeobecne však platí, že zahriatie drasticky znižuje niektoré liečivé vlastnosti. No keď na ňu dáte syr, je hotová behom 10-15 minút.
Čítajte: Päť zelených smoothies na boj proti cukrovke
Udržiavanie kratšej doby varenia je šetrnejšie k obsahu živín, ktorý má tendenciu slabnúť, keď budete variť nejakú zeleninu príliš dlho. Preto je najlepšie jesť zeleninu surovú alebo iba ohriatu. Urobte si koktail s uhorkou, bazalkou a užite svoj liek vo forme zeleného smoothie.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.