Prečo plačeme z cibule?
Prezradíme vám, čím je červená cibuľa výnimočná a prečo by ste mali chrániť jej vrchné vrstvy.
Cibule sú vo všeobecnosti veľmi zdravé. Konzumujeme štyri druhy cibule, bielu, žltú, červenú cibuľu a šalotku. 20% všetkých fytoživín v cibuli je zachovaných v jej vonkajšej vrstve. Preto ju nevyhadzujte! Urobte si čas a ošúpte ju opatrne. Poskytne vám tak oveľa viac fytonutrientov.
Pozrite si: Fantastická kvitnúca cibuľa
Surová cibuľa má najväčší liečivý účinok. Restovaná cibuľa chutí naozaj skvele, ale stráca veľa zo svojich liečivých vlastností. Výskum ukazuje, že červená cibuľa po šiestich týždňoch stráca asi 30% z jej nutričnej a antioxidačnej hodnoty.
Prečo z nej plačeme?
Pri krájaní cibule nás zvyknú páliť oči a z niektorých druhov cibúľ viac ako z iných. Zložka, ktorá vedie k plaču sa nazýva alyl propyl disulfid. Je to tiež látka, ktorá je zodpovedná za ostrú chuť. Túto zlúčeninu však môžete využiť na otvorenie dýchacích ciest pri nádche. Stačí polku cibule položiť na noc vedľa postele.
Pozrite si: Ako krájať cibuľu
Kuchári však vedia s kvalitným nožom nakrájať cibuľu tak dôkladne, že sa priveľa tejto látky do vzduchu nedostane.
Hladina cukru v krvi
Červená cibuľa obsahuje chróm, ktorý zlepšuje faktor tolerancie glukózy. Ten je zodpovedný za zlepšenie produkcie inzulínu. Týmto spôsobom pomáha cibuľa regulovať hladinu cukru v krvi. Podľa štúdií tak môže pomôcť liečiť diabetes 2. typu alebo metabolický syndróm.
Cibuľa a DNA
Chróm spolupracuje s vitamínom B3 a aminokyselinami cysteínom a glycínom. Spolu sa podieľajú na produkcii nukleových kyselín. Sú to stavebné kamene deoxyribonukleovej kyseliny, známejšej pod názvom DNA.
Ďalšie liečivé možnosti
- Červená cibuľa obsahuje značné množstvo kvercetínu, flavonoidu, ktorý podporuje tvorbu kostí, chrupaviek, zdravie ciev a srdca.
- Okrem toho, červená cibuľa obsahuje protizápalové zložky, ktoré môžu pomáhať aj v boji proti rakovine.
- Výskum ukazuje, že červené cibule sú efektívny prostriedok na zníženie vysokej hladiny cholesterolu.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.