• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 29.4.2025Meniny má Lea
15°Bratislava

Prečo plačeme z cibule?

  • 18:18 27.07.2016
  • Svet
Prečo plačeme z cibule?

Prezradíme vám, čím je červená cibuľa výnimočná a prečo by ste mali chrániť jej vrchné vrstvy.

Cibule sú vo všeobecnosti veľmi zdravé. Konzumujeme štyri druhy cibule, bielu, žltú, červenú cibuľu a šalotku. 20% všetkých fytoživín v cibuli je zachovaných v jej vonkajšej vrstve. Preto ju nevyhadzujte! Urobte si čas a ošúpte ju opatrne. Poskytne vám tak oveľa viac fytonutrientov.

Pozrite si: Fantastická kvitnúca cibuľa

Surová cibuľa má najväčší liečivý účinok. Restovaná cibuľa chutí naozaj skvele, ale stráca veľa zo svojich liečivých vlastností. Výskum ukazuje, že červená cibuľa po šiestich týždňoch stráca asi 30% z jej nutričnej a antioxidačnej hodnoty.

Prečo z nej plačeme?

Pri krájaní cibule nás zvyknú páliť oči a z niektorých druhov cibúľ viac ako z iných. Zložka, ktorá vedie k plaču sa nazýva alyl propyl disulfid. Je to tiež látka, ktorá je zodpovedná za ostrú chuť. Túto zlúčeninu však môžete využiť na otvorenie dýchacích ciest pri nádche. Stačí polku cibule položiť na noc vedľa postele.

Pozrite si: Ako krájať cibuľu

Kuchári však vedia s kvalitným nožom nakrájať cibuľu tak dôkladne, že sa priveľa tejto látky do vzduchu nedostane.

Hladina cukru v krvi

Červená cibuľa obsahuje chróm, ktorý zlepšuje faktor tolerancie glukózy. Ten je zodpovedný za zlepšenie produkcie inzulínu. Týmto spôsobom pomáha cibuľa regulovať hladinu cukru v krvi. Podľa štúdií tak môže pomôcť liečiť diabetes 2. typu alebo metabolický syndróm.

Cibuľa a DNA

Chróm spolupracuje s vitamínom B3 a aminokyselinami cysteínom a glycínom. Spolu sa podieľajú na produkcii nukleových kyselín. Sú to stavebné kamene deoxyribonukleovej kyseliny, známejšej pod názvom DNA.

Ďalšie liečivé možnosti

  • Červená cibuľa obsahuje značné množstvo kvercetínu, flavonoidu, ktorý podporuje tvorbu kostí, chrupaviek, zdravie ciev a srdca.
  • Okrem toho, červená cibuľa obsahuje protizápalové zložky, ktoré môžu pomáhať aj v boji proti rakovine.
  • Výskum ukazuje, že červené cibule sú efektívny prostriedok na zníženie vysokej hladiny cholesterolu.
Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.