Zeler buľvový: prírodná medicína na ktorú nesmieme zabúdať

Prezradíme vám, prečo by ste pri varení nemali zabúdať na zeler a prečo je zdravší ako zemiaky.
Táto zelenina bola dominantnou potravinou v Európe predtým, ako boli z Ameriky dovezené zemiaky. V skutočnosti je však zeler zdravší ako zemiaky. 100 gramov obsahuje viac ako 35% dennej odporúčanej dávky vitamínu K, ktorý buduje naše kosti. Okrem toho, vitamín K pomáha v prevencii degeneratívnych ochorení mozgu, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroby. Tu sú niektoré ďalšie liečivé výhody tejto rastliny:
Zeler a rakovina
Štúdia anglickej University of Newcastle dokázala, že poly-acetylén v zelere môže pomôcť zabrániť leukémii a rakovine čriev. Zeler tiež obsahuje veľa vlákniny, ktorá je dôležitá pri prevencii rakoviny hrubého čreva.
Čítajte: Stonkový zeler: Znižuje zápal, podporuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak
V ďalšom výskume z roku 2005 sa ukázalo, že všetky poly-acetylény majú protirakovinový účinok.
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Podľa vedcov zabraňuje zeler arterioskleróze a znižuje hypertenziu. Všetky druhy zeleru obsahujú nitráty, ktoré pomáhajú v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Zeler a menštruácia
Je dobré vedieť, že zeler optimalizuje menštruácie. Dojčiace ženy budú vďaka zeleru produkovať viac mlieka, keď ho budú jesť to po dobu niekoľkých týždňov.
Dusičnany a športovci
Rastúce množstvo výskumov ukazuje, že dusičnany z prírodných zdrojov pomáhajú znížiť stresové podmienky, ktorým čelia svaly počas intenzívneho tréningu. Vďaka tomu sa svaly menej unavia, zlepší sa tok krvi a zníži spotreba kyslíka pri cvičení.
Dobrý pre obličky
Zeler je dobre známe diuretikum. Stimuluje funkciu obličiek, aby vás lepšie zbavili toxínov. Obličkové kamene tak vďaka pravidelnej konzumácii zeleru môžu zmiznúť rýchlejšie.
Čítajte: 9 príznakov, že vaše telo je plné toxínov
Toxíny sú dočasne uložené v krvi a zachytené v tekutinách. Po ich vyplavení ostane v cievach viac miesta pre krv. Výsledkom je zníženie krvného tlaku.
Zeler v kuchyni
Zeler obsahuje sodík, preto by ste mali pri jeho príprave opatrne zaobchádzať so soľou. Vďaka minerálom má zeler dobrú chuť aj bez soli. Nemusíte ho pred pečením variť. Na rozdiel od zemiakov stačí dať nejaké surové kocky na panvicu a po 3 až 5 minútach sú pripravené k jedlu.
Čítajte: Ako sa zbaviť kyseliny močovej v kĺboch vďaka tomuto jednoduchému nápoju
Je ľahké z tohto koreňa urobiť zdravú kašu. Dá sa jesť ako príloha ale aj na chlebe so syrom. Nastrúhajte koreň a použite ho do zeleninového šalátu spolu so strúhanou mrkvou, sladkými zemiakmi a uhorkami. Spolu s hrozienkami si tak môžete vytvoriť špeciálny, sladký šalát.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.