Poznáte morušu a jej účinky na naše zdravie?

Toto chutné ovocie kedysi zdobilo záhrady našich babičiek a bolo veľmi populárne. Skúste mu dať opäť šancu a prečítajte si, ako vám môže jeho konzumácia prospieť.
Nutričné zloženie
Moruša sa môže pochváliť skutočne pestrým zložením. Je doslova vitamínovou a minerálnou bombou. Obsahuje železo, riboflavíny, vitamín C, vitamín A a K, draslík, fosfor, vápnik a aj veľký podiel vlákniny, fytonutrientov (resveratrol, luteín, zea-xanthin) a polyfenolov.
Čítajte: Doprajte si ríbezle, bobuľky plné zdravia
Účinky na naše zdravie
Trávenie
Tak, ako väčšina ovocia a zeleniny, aj moruša obsahuje veľa vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu traktu. Pri pravidelnej konzumácii by ste teda nemali mať problém so zápchou, hnačkou, nafukovaním alebo kŕčmi.
Cirkulácia krvi
Vďaka obsahu železa môže moruše významne prispieť k lepšej tvorbe červených krviniek. To znamená, že telo bude prenášať viac kyslíka do tkanív a orgánov. Môže sa tak zvýšiť vaša energia a zrýchliť metabolizmus.
Krvný tlak a srdce
Okrem tmavého hrozna obsahuje vzácnu látku resveratrol aj moruša. Je to silný antioxidant, ktorý blahodárne pôsobí na cievy a znižuje riziko ich upchatia. Tým pádom sa zníži aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Na imunitu
Vitamín C je dobre známy tým, že podporuje imunitný systém. Stačí jedna hrsť moruše denne a máte naplnený odporúčaný denný limit prijatého vitamínu. Navyše, keď sa skombinuje s ostatnými vitamínmi a minerálkmi, ktoré moruša obsahuje, získate cenného a chutného pomocníka na boj s patogénmi.
Pre silnejšie kosti
Vitamín K, vápnik a železo, ktoré sa v moruši nachádzajú, sú veľmi potrebné pre udržanie hustoty kostí. Platí to zvlášť v staršom veku, kedy kosti začínajú prirodzene slabnúť.
Čítajte: Ovocie s najvyšším a najnižším obsahom cukru
Proti predčasnému starnutiu
Moruša obsahuje vysoký podiel vitamínu A? E a C, čo spolu s látkami luteín, beta-karotén a zea-xanthin pomáha pokožke zachovať si elasticitu, jemnosť a žiarivosť. Moruša môže napomôcť pokožke spomaliť proces starnutia, zastaviť vznik stareckých škvŕn a zmierniť začervenanie a výskyt zápalov, z ktorých sa tvoria vyrážky.
Varovanie na záver
Keďže niektoré druhy moruše dokážu znížiť krvný tlak, na konzumáciu by si mali dávať pozor ľudia, ktorí s touto diagnózou bojujú. Vo výnimočných prípadoch sa tiež môže vyskytnúť alergia na morušu. Pri prvej konzumácii teda buďte opatrní a zvoľte menšie množstvo.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.