Poznáte morušu a jej účinky na naše zdravie?
Toto chutné ovocie kedysi zdobilo záhrady našich babičiek a bolo veľmi populárne. Skúste mu dať opäť šancu a prečítajte si, ako vám môže jeho konzumácia prospieť.
Nutričné zloženie
Moruša sa môže pochváliť skutočne pestrým zložením. Je doslova vitamínovou a minerálnou bombou. Obsahuje železo, riboflavíny, vitamín C, vitamín A a K, draslík, fosfor, vápnik a aj veľký podiel vlákniny, fytonutrientov (resveratrol, luteín, zea-xanthin) a polyfenolov.
Čítajte: Doprajte si ríbezle, bobuľky plné zdravia
Účinky na naše zdravie
Trávenie
Tak, ako väčšina ovocia a zeleniny, aj moruša obsahuje veľa vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu traktu. Pri pravidelnej konzumácii by ste teda nemali mať problém so zápchou, hnačkou, nafukovaním alebo kŕčmi.
Cirkulácia krvi
Vďaka obsahu železa môže moruše významne prispieť k lepšej tvorbe červených krviniek. To znamená, že telo bude prenášať viac kyslíka do tkanív a orgánov. Môže sa tak zvýšiť vaša energia a zrýchliť metabolizmus.
Krvný tlak a srdce
Okrem tmavého hrozna obsahuje vzácnu látku resveratrol aj moruša. Je to silný antioxidant, ktorý blahodárne pôsobí na cievy a znižuje riziko ich upchatia. Tým pádom sa zníži aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Na imunitu
Vitamín C je dobre známy tým, že podporuje imunitný systém. Stačí jedna hrsť moruše denne a máte naplnený odporúčaný denný limit prijatého vitamínu. Navyše, keď sa skombinuje s ostatnými vitamínmi a minerálkmi, ktoré moruša obsahuje, získate cenného a chutného pomocníka na boj s patogénmi.
Pre silnejšie kosti
Vitamín K, vápnik a železo, ktoré sa v moruši nachádzajú, sú veľmi potrebné pre udržanie hustoty kostí. Platí to zvlášť v staršom veku, kedy kosti začínajú prirodzene slabnúť.
Čítajte: Ovocie s najvyšším a najnižším obsahom cukru
Proti predčasnému starnutiu
Moruša obsahuje vysoký podiel vitamínu A? E a C, čo spolu s látkami luteín, beta-karotén a zea-xanthin pomáha pokožke zachovať si elasticitu, jemnosť a žiarivosť. Moruša môže napomôcť pokožke spomaliť proces starnutia, zastaviť vznik stareckých škvŕn a zmierniť začervenanie a výskyt zápalov, z ktorých sa tvoria vyrážky.
Varovanie na záver
Keďže niektoré druhy moruše dokážu znížiť krvný tlak, na konzumáciu by si mali dávať pozor ľudia, ktorí s touto diagnózou bojujú. Vo výnimočných prípadoch sa tiež môže vyskytnúť alergia na morušu. Pri prvej konzumácii teda buďte opatrní a zvoľte menšie množstvo.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.