ODHALENIE: 8 superpotravín, ktoré v skutočnosti nie sú až také zázračné
Doteraz ste si mysleli, že sú zdravé, no ich účinky boli spochybnené. Za tieto potraviny utrácate peniaze zbytočne.
Vedecký časopis New Scientist vykonal štúdiu takzvaných “superpotravín”, aby zistili, či si tento prívlastok zaslúžia. Skúmali populárne potraviny, ako je quinoa, kokosová voda či tmavá čokoláda.
Výsledky ukázali, že mnoho z týchto "superjedál” neboli až tak super, a ich zdravotné výhody boli prehnané. Dobré živiny boli často predávané v zbytočne drahej forme a dajú sa nájsť aj v lacnejších potravinách. Tu je 8 potravín, ktorých účinky sú preceňované.
1. Kokosová voda
Často je uvádzaná na trh ako "prírodný" športový nápoj, ale zistilo sa, že žiadne ďalšie omladzujúce vlastnosti nemá a je podobná obyčajnej vode.
2. Chia semená
Predávajú ich ako zdroj omega-3 mastných kyselín, no v skutočnosti vám neprospievajú viac ako bežné potraviny, ako je losos. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu znížiť riziko vzniku srdcových chorôb a depresie, vám nedokážu pomôcť, kým nie sú spracované.
Čítajte: Omega-3 mastné kyseliny - zlepšujú pamäť, sústredenie a náladu
Preto sú chia semená prakticky zbytočné. Naproti tomu omega-3 v rybom tuku nemusia byť spracované, aby boli prospešné pre srdce.
3. Zelený kel
Hovorí sa, že je skvelým zdrojom glukozinolátov, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny. V skutočnosti je však oveľa lepším zdrojom ružičkový kel.
4. Goji
Tí, ktorí chcú pomôcť starnúcim očiam prostredníctvom látky zeaxantín, už nebudú musieť zbytočne utrácať za goji bobule. Žlté papriky, špenát a kapusta vám túto látku poskytnú za oveľa menej peňazí.
Pozrite si video: Ovsená kaša 6 krát inak
Časopis New Scientist tiež poukázal na to, že pozitívne vlastnosti goji bobúľ boli príliš málo testované a netreba sa preto spoliehať na túto čínsku medicínu.
5. Quinoa
Mnoho z týchto "superpotravín" sa zničí prípravou. Quinoa, ktorá znižuje cholesterol stráca väčšinu svojich blahodarných látok, keď sa premyje alebo uvarí.
6. Horká čokoláda
Tuk a cukor obsiahnutý v horkej čokoláde môže prevážiť pozitívny účinok na krvný tlak.
7. Červená repa (jedna dobrá správa)
Výskumníci z New Scientist zistili, že červená repa si zaslúži pomenovanie "superpotravina”. Dusičnany v červenej repe sú dobré pre zníženie krvného tlaku a zlepšenie vášho metabolizmu. No časopis upozorňuje, že zvýšená konzumácia červenej repy môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka.
8. Čučoriedky
Najväčší zradca sú čučoriedky. Hovorí sa o nich, že dokážu chrániť srdce, ale v skutočnosti prospešná chemikália, ktorá je za to zodpovedná, nedokáže vstúpiť do krvného obehu.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.