• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
13°Bratislava

Ficova vláda podľa Sulíka zvyšuje dlh Slovenska

  • 11:47 19.06.2013
  • BRATISLAVA
Ficova vláda podľa Sulíka zvyšuje dlh Slovenska

Verejný dlh sa zvyšuje aj kvôli opatreniam vládneho Smeru. Konštatoval to v stredajšej parlamentnej rozprave k návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2012 šéf liberálov Richard Sulík.

Podľa neho totiž za vlaňajším nárastom dlhu o vyše 8 percentuálnych bodov na 52,1 % hrubého domáceho produktu nemôže len chaos na daňovej správe, ktorý rezort financií uvádza ako jeden z dôvodov, ale aj "smrteľný koktejl", ktorý namiešala socialistická vláda.

"Ekonomika Slovenskej republiky nerastie vďaka škodlivým socialistickým opatreniam, ktoré sťažujú podnikateľom život, zvyšujú dane, ale nezvyšujú výnos z daní,“ povedal Sulík.

Minister financií Peter Kažimír však oponuje, že spomalenie slovenského hospodárstva a tým aj slabšie príjmy do štátnej kasy súvisia predovšetkým s vývojom externého prostredia. Rok 2013 tak bude podľa neho druhý najhorší v ekonomike samostatnej Slovenskej republiky, po krízovom roku 2009.
Skúška dlhovej brzdy

Podľa štátneho záverečného účtu pritom schodok verejných financií dosiahol v minulom roku 4,35 % hrubého domáceho produktu keď predstavoval 3,107 mld. eur.

Oproti rozpočtovanej úrovni tak bol nižší o 216,9 mil. eur.

Maastritcký dlh verejnej správy vlani dosiahol 37,245 mld. eur, čo predstavuje 52,1 % hrubého domáceho produktu. Oproti roku 2011 vzrástol verejný dlh o vyše 7,3 mld. eur a jeho pomer k hrubému domácemu produktu o 8,8 percetnuálneho bodu.

Ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra tak prvýkrát v histórii skúša v praxi aj účinky dlhovej brzdy nastavenej v ústavnom zákone o rozpočtovej zodpovednosti.

Vlaňajší dlh totiž prekročil spodnú hranicu nastavenú na 50 % hrubého domáceho produktu, čo znamená, že rezort financií musí Národnej rade SR vysvetľovať dôvod nárastu dlhu a zároveň predostrieť návrhy opatrení na jeho zníženie.
Dlh má rásť naďalej

Minister financií už podľa svojich slov doručil list s požadovanými informáciami predsedovi Národnej rady SR. Poslanec Jozef Kollár však žiadal, aby sa o tomto liste rokovalo aj v pléne parlamentu.

Je však pravdepodobné, že ministerstvo si vyskúša aj účinky ďalších stupňov dlhovej brzdy. Samo totiž v návrhu východísk rozpočtu na roky 2014 až 2016 očakáva napriek pokračujúcej konsolidácii verejných financií postupný nárast dlhu na 54,8 % HDP v roku 2013 a následne na vyše 56 % v rokoch 2014 až 2015.

Dlh by mal začať postupne klesať v roku 2016, kedy sa očakáva na úrovni 55,9 % výkonu ekonomiky.

Pri prekročení 53-percentnej hranice pritom bude musieť vláda podľa ústavnej dlhovej brzdy predložiť na rokovanie parlamentu návrh opatrení, ktorými navrhne zníženie dlhu a zároveň sa zmrazia platy členov kabinetu.

Pri prekročení hranice 55 % bude musieť rezort financií viazať 3 % výdavkov z rozpočtu, zablokuje sa rezerva vlády a premiéra a zároveň bude musieť kabinet predložiť rozpočet bez medziročného rastu výdavkov. Rovnako si nebudú môcť rast výdavkov v rozpočtoch naplánovať ani samosprávy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

DNES - 7:08Domáce

Na ceste sa zrazili tri kamióny s dodávkou, polícia zastavila premávku.

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.