Najlepšie a najhoršie potraviny pre zuby
Aj napriek pravidelnej dentálnej hygiene vám zubár objaví kaz? Asi by ste mali zmeniť svoj jedálniček.
Zmena jedla, ktoré konzumujete je určite tou najlacnejšou variantou v porovnaní s prácou zubára. Ktoré potraviny zubom škodia a ktoré im naopak pomáhajú?
Zubom škodia:
Žuvacie cukríky
Čím viac sa zvykne cukrík ale aj iné sladkosti lepiť, tým je to pre vaše zuby horšie. Medzi najhoršími sladkosťami sú gumové medvedíky, turecký med či ďalšie mäkké sladkosti. Dostávajú sa totiž do medzizubných priestorov, kde sa držia dlho a baktérie môžu veselo vytvárať zubný kaz.
Citrusy
Aj keď je šťava z citrusov veľkým zdrojom vitamínov, pre naše zuby to už také pozitívne nieje. Odborníci odporúčajú vyhnúť sa hlavne džús s citrónov a grepov. Tie dokážu najviac poškodiť zubnú sklovinu.
Štúdia z roku 2008, ktorá skúmala účinky citrusových štiav na zubnú sklovinu, zistila, že najviac na sklovinu pôsobí práve džús z citrónov a grepov. Najmenej škodila sklovine šťava z pomarančov.
Kyslé uhorky
Kyselina, ktorá sa nachádza v octe a je hlavnou súčasťou potrebnou k zaváraniu uhoriek škodí zubom. Dokonca štúdia z roku 2004 zistila, že uhorky patria k hlavným príčinám opotrebovania zubov.
Víno
Aj keď víno má nesporne veľa pozitívnych dopadov na naše zdravie, zubov sa to netýka. Červené víno obsahuje látky nazývané chromogény, produkujúce pigmenty. To má za príčinu zafarbovanie zubov.
Slané krekry, čipsy a ďalšie
Ani prechod zo sladkého na slané nemusí byť tým správnym riešením. Rafinované sacharidy sa v ústach menia na cukor a opäť hrozí vznik zubného kazu.
A ani vyčistenie zubov vás nemusí zbaviť hmoty, ktorá sa po jedení slaných dobrôt dokáže usadiť na stoličkách a spôsobiť vznik zubného kazu.
Káva a čierny čaj
Škvrny, ktoré spôsobí káva sú dokonca odolnejšie ako tie po tabaku. Zuby so škvrnami od kávy sú naviac lepivejšie a zachytí sa na nich viac baktérií. Vyhrané nemajú ani tí, ktorí radšej uprednostnia pitie čaju.
Niektoré druhy čierneho čaju totiž dokážu sfarbiť zuby viac ako káva.
Najlepšie urobíte ak uprednostníte zelené, biele alebo bylinkové čaje, ktoré nezafarbia toľko vaše zuby.
Zubom pomáhajú:
Zelený čaj
Čaje, ktoré obsahujú polyfenoly, majú schopnosť čistiť zubný plak. Preto cez deň pite napríklad nesladený zelený čaj, ktorý vás môže ochrániť pred kazmi. Pozor však na dochutenie citrónom. Ten aj s ostatnými citrusovými plodmi môže zo zubov "ťahať" minerály.
Ovocie a zelenina
Chrumkavé ovocie a zelenina pomáhajú pri tvorbe slín, čo je dôležité pri vytváraní zásaditého prostredia v ústach. Rovnako ako zelený čaj, niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú prospešné polyfenoly. Nezabúdajte však na cukry, ktoré obsahujú, a pravidelne sa venujte ústnej hygiene.
Čítajte: Prečo sa oplatí kombinovať viac druhov ovocia a zeleniny?
To, že nebezpečné baktérie sú všade okolo nás, je realita, s ktorou sa musíme zmieriť. Zhromažďujú sa samozrejme aj vo vašich ústach. Môžete však proti nim bojovať potravinami, ktoré obsahujú zdravé baktérie.
Mliečne výrobky
Ak chcete svoje ústa chrániť, siahnite po dobrom jogurte, ktorý je plný probiotík a bielkovín. Dopriať si môžete aj syr, ktorý je ako ostatné mliečne výrobky bohatým zdrojom vápnika.
Žuvačky bez cukru
Tieto žuvačky pomáhajú stimulovať produkciu slín, čím čistia zuby. Sliny pomáhajú odplaviť kyselinu. Väčšina žuvačiek bez cukru obsahuje aj xylitol, ktorý znižuje množstvo baktérií.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.