• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Proti odborom sa začala špinavá kampaň, tvrdí Ondek

  • 17:06 19.06.2013
  • BRATISLAVA
Proti odborom sa začala špinavá kampaň, tvrdí Ondek

Nezávislé organizácie a jednotlivci pracujúci v školstve začali podľa odborového zväzu školstva vyvíjať špinavú kampaň na najväčšieho a najaktívnejšieho hráča v oblasti ochrany práv a postavenia zamestnancov v školstve.

"Nezávislé organizácie a individuality pracujúce v školstve sa zbláznili," zareagoval dnes šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek na kritiku niektorých učiteľov na adresu činnosti školských odborov.

Ondek pripomenul, že práve ich odbory zorganizovali celonárodný školský štrajk, vytvorili tlak na vládu a dosiahli zviditeľnenie problémov v školstve. "Výsledkom protestov je aj záväzok vlády SR predložiť podobu systémových zmien v školstve, zmeny zákonov týkajúcich sa školstva, zvýšenie miezd v školstve v čase, keď sa v rezortoch na Slovensku i v Európe z rozpočtov kráti," hovorí Ondek.

Podľa neho jednotlivci využívajú šancu zviditeľniť sa práve teraz, keď sa o problémoch verejne diskutuje. "Dnes nemá ostych otvorene špiniť meno odborov a využívať prácu zväzu vo svoj prospech ani pán Sebelédi či ďalší páni ako Kočan, Boledovič, Crmoman, Farárik, pani Repčíková, ktorí sa len nevinne pýtajú, alebo sú len učitelia so záujmom o spoločný prospech a svojimi aktivitami nič okrem fiaska nedosiahli," uviedol Ondek v stanovisku.
Odborový zväz urobil prieskum o štrajku

Podľa neho všetkých menovaných prizvali aktívne sa spolupodieľať na riešení problémov v školstve, no vzápätí využili prácu kolektívu vo svoj prospech šírením poloprávd či útokmi na zväz. Kritizoval aj niektorých riaditeľov škôl, ktorí sú im podľa neho nápomocní a postavia sa vždy na inú stranu, ak sa aspoň takto môžu so svojou školou zviditeľniť.

Ondek zdôrazňuje, že OZPŠaV je politicky a stranícky nezávislá organizácia, ktorá nepodpísala žiadny dokument potvrdzujúci spoluprácu s vládou. "Úbohým pokusom o získanie politického kapitálu našich osočovateľov a ich podpore médií sme nevenovali a ani nebudeme venovať zvýšenú pozornosť, pretože nás odpútavajú od problémov, ktoré sa v školstve nakopili za dlhú dobu a je potrebné ich urýchlene riešiť," dodal.

Odborový zväz si nedávno urobil prieskum v členskej základni, koľko zamestnancov by bolo ochotných ísť do štrajku. Podľa jeho výsledkov je to 31 percent, čo je 45-tisíc zamestnancov. Ondek zdôraznil, že o termíne štrajku nehovorili a ak nebudú splnené ich požiadavky, zväz je pripravený pristúpiť aj k radikálnym krokom.

Štrajk učiteľov

Prieskum nebol spropagovaný

Viacerí učitelia sa však ozvali, že prieskum nebol dostatočne spropagovaný, mnohí o ňom vôbec nevedeli a nazvali ho "nástenkovým". Podľa jedného z nich, Vladimíra Crmomana z bratislavskej Spojenej školy Novohradská, učitelia vlastne vyjadrili odborom nedôveru.

Taktiež sa im nepáči, že v prieskume nebol jasne stanovený cieľ štrajku. To prieskumu vyčíta aj šéf menších Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi.

Podľa učiteľa Branislava Kočana z bratislavského Gymnázia na ulici L. Sáru článok šéfa odborov Ondeka spĺňa všetky znaky pamfletu - hanopisu, ktorý si, ako je známe, nenárokuje na faktografickú ani umeleckú hodnotu. "Takýto literárny žáner sa v 21. storočí vyskytuje pomerne zriedkavo, a je preto príjemným osviežením v tropických horúčavách posledných dní," zareagoval.
Sebelédi odkázal Ondekovi, že mu odpúšťa

Jeho kolega z bratislavskej Spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman necháva na zváženie širokej verejnosti, aby objektívne porovnala ich činnosť za obdobie od novembra 2012 s činnosťou vedúcich funkcionárov OZ PŠaV.

Pripomenul, že je momentálne plne vyťažený kampaňou učiteľov pod názvom Vláda tvrdí, že nie sú peniaze, tak jej ich učitelia pomôžu nájsť, v rámci ktorej hľadajú nevýhodné zmluvy v rezorte školstva. "Ako súkromná osoba mu vzhľadom k veľkému teplu odpúšťam," odkázal Ondekovi šéf NŠO Sebelédi.

Spoluzakladateľa iniciatívy Učiteľ 2020 Stanislava Boledoviča vyjadrenia prekvapili, prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR Saskia Repčíková ich nebude komentovať.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.