9 najlacnejších zdravých jedál
Chcete sa stravovať zdravo, ale máte obmedzený rozpočet? S týmito typmi to zvládnete!
Takmer každý dnes tvrdí, že by sa chcel stravovať zdravšie, no tieto potraviny bývajú príliš drahé. My sme pre vás pripravili zoznam deviatich surovín, ktoré sú zdravé a cenovo dostupné.
Banány
Cena za jeden kilogram banánov sa u väčšiny obchodov stále pohybuje pod jedno euro. Ak teda potrebujete lacný a zdravý zdroj draslíka, stavte na toto ovocie. Obzvlášť by nemalo chýbať u ľudí, ktorí pravidelne cvičia alebo vykonávajú fyzicky náročnú prácu. Obsahuje totiž aj elektrolyty, ktoré sú spolu s draslíkom dôležité pre regeneráciu svalov po námahe.
Čítajte: 10 zdravých faktov o banánoch. Toto by ste mali vedieť!
Tuniak (v konzerve)
Čerstvý tuniak vás môže skutočne stáť veľa, no doprajte si aspoň lacnejšiu (a zdravú) verziu v konzerve. Pri jej výbere ale musíte dávať pozor na kvalitu. Ak si správne vyberiete, dostanete bohatú porciu omega-3 mastných kyselín a niacínu, ktorý zabraňuje ukladaniu LDL cholesterolu v cievach.
Fazuľa (a iné strukoviny)
Strukoviny sú cenovo prijateľná položka do vášho nákupu, aj keď máte obmedzený rozpočet. Už jedna porcia vám dodá dostatok bielkovín, železa, magnézia, draslíka a kyseliny listovej. Vláknina vás zasýti na dlhšiu dobu a vaše srdce poteší fakt, že strukoviny neobsahujú cholesterol a takmer žiaden tuk.
Jablká
Najmä u nás sú dostupné po celý rok a počas sezóny sú mimoriadne lacnou potravinou. Silu jabĺk ale nepodceňujte – sú plné vlákniny, pričom majú nízky obsah cukru a kalórií.
Čítajte: Päť dôvodov, prečo konzumovať jablká
Sladké zemiaky
Ak hľadáte cenovo dostupnú prílohu k jedlám alebo hlavné jedlo, dobrou voľbou sú sladké zemiaky. Obsahujú veľké množstvo vitamínov (napríklad A a C). Tiež sú dobrým zdrojom draslíka a železa. Jedným z ich najlepších účinkov je, že spomaľujú proces starnutia buniek.
Grécky jogurt
V súčasnosti už nejde o žiaden luxus, grécky jogurt si môžete dovoliť aj v prípade, že máte obmedzený rozpočet. V jeho zložení je viac bielkovín ako bežný jogurt a je skvelým zdrojom vápnika a vitamínu D. Obsahuje tiež baktérie, ktoré podporujú tráviaci trakt a imunitu.
Okrem toho dokáže bojovať so zápalmi v tele a jeho vyšší príjem sa spája so zníženým rizikom rozvinutia cukrovky II. typu.
Špenát
V zime síce môže byť trochu drahší, no počas ostatných sezón by mal byť cenovo dostupný. Je plný živín ako draslík, vápnik alebo vitamínov A či K. Spomedzi iných prospešných látok nájdete v špenáte železo, horčík, mangán, fosfor, zinok, selén a meď. Určite vás poteší aj informácia, že má nízky obsah kalórií.
Čítajte: Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?
Vločky
Najlacnejší a súčasne veľmi výživný produkt na tomto zozname sú práve obyčajné vločky. Ich cena sa pohybuje do 0,5€. Majú vysoký obsah vlákniny a nízky obsah tuku. Pomôžu vám znížiť hladiny cholesterolu a tiež riziko vzniku vysokého krvného tlaku. V ich zloženín sa nachádza beta-glukán, ktorý spomaľuje vstrebávanie sacharidov do organizmu a tým pádom máme dlhšie pocit sýtosti.
Sú tiež skvelým zdrojom tiamínu, horčíka, fosforu a mangánu.
Vajcia
Ich cena je u reťazcov aj miestnych obchodníkov pomerne dostupná. Vajcia sú jednou z najvýživnejších surovín a rozhodne by ste ich nemali obchádzať len za to, že máte menší rozpočet. Doplníte si nimi aminokyseliny, železo, fosfor, selén a vitamíny A a B.
Patria niektoré z týchto potravín do vášho pravidelného nákupu? Akým surovinám dávate prednosť, ak máte obmedzený rozpočet?
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.