Toto je 8 najlepších druhov ovocia pre cukrovkárov

Prečítajte si, ktoré druhy ovocia sú najlepšie pre diabetikov.
Cukrovkári by si mali dávať pozor na konzumáciu ovocia s vysokým obsahom cukru. Pripravili sme pre vás zoznam tých najvhodnejších druhov.
Čítajte: Ako možno spoznať, že máte cukrovku?
Jablká
Glykemický index: 30-50
Šťavnaté a osviežujúce jablká by ste si mali rozhodne dopriať, aj keď máte cukrovku. Majú vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a iných antioxidantov. Účinná látka pektín sa bude podieľať na detoxikácii organizmu a jeho celkové zloženie prospeje srdcu aj zraku.
Čerešne
Glykemický index: 22
Obsahujú antioxidanty, beta-karotén, vitamín C, draslík, horčík, železo, vlákninu a kyselinu listovú.
Preukázateľne znižujú cukor v krvi a tiež chránia srdce.
Guava
Glykemický index: 30-50
Môže sa pochváliť vysokým obsahom lykopénu, draslíka, vlákniny a vitamínu C. Všetky tieto látky vám pomôžu udržať hladiny cukru v krvi na normálnych hodnotách. Guava môže pôsobiť aj ako prevencia voči vzniku cukrovky.
Grapefruit
Glykemický index: 25
Patrí medzi superovocie, ktoré je často diabetikom odporúčané. Má skvelý obsah vlákniny a vitamínu C. Obsahuje tiež flavonoidy, ktoré zvyšujú citlivosť organizmu na inzulín. Príjemným bonusom je, že pomáhajú ustrážiť aj váhu.
Čítajte: 5 bylín a rastlín na boj proti cukrovke
Avokádo
Glykemický index: 30-40
Pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi v normálnych hodnotách. Zdravé tuky, ktoré obsahuje, naviac pomáhajú udržiavať zdravé srdce. Vďaka obsahu draslíka tiež pôsobí preventívne voči vzniku diabetickej neuropatie.
Pomaranče
Glykemický index: 31-51
Obsahujú vysoké hodnoty vitamínu C a vlákniny. Pomáhajú pomaly uvoľňovať glukózu do krvi a podieľajú sa na redukovaní hmotnosti. Priberanie na váhe je jeden z rizikových faktorov pri cukrovke.
Jahody
Glykemický index: okolo 40
Sú plné antioxidantov, vitamínov a vlákniny. Táto kombinácia vám pomôže kontrolovať hladinu cukru v krvi a súčasne vám dobijú energiu. Jahody ale pomáhajú znižovať LDL cholesterol a krvný tlak.
Čítajte: Top 10 potravín pre cukrovkárov
Kivi
Glykemický index: 47-58
Obsahuje vitamíny A, C a E, flavonoidy, draslík a veľké množstvo beta-karoténu, ktorý ochraňuje pred pôsobením voľných radikálov. Naviac má vysoký obsah vlákniny a málo sacharidov, čo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu.
Ak máte diagnostikovanú cukrovku, pred konzumáciou tohto ovocia sa vždy najskôr poraďte s vašim lekárom. Dodržujte ním stanovené množstvá a povolené druhy!

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.