Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

Otrava jedlom nie je nič príjemné. Prečítajte si, ktoré jedlá ju najčastejšie spôsobujú, ako spoznáte jej symptómy a ako sa jej dá účinne predchádzať.
Čo je to otrava jedlom?
Je to ochorenie, ktoré spôsobí konzumácia kontaminovaného jedla. Väčšinou nie je potrebné vyhľadať lekára, pokiaľ nejde o nákazu salmonelózou. Otravu ale nespôsobujú iba baktérie ako E-coli a salmonela, ale aj vírusy.
Príznaky otravy jedlom
- Nevoľnosť, zvracanie
- Hnačky
- Kŕče a bolesti brucha, žalúdka
- Teplota, zimnica
- Bolesť svalov a strata chuti do jedla
Z čoho dostávame otravu jedlom najčastejšie?
- Tepelne nedostatočne spracované jedlo (najmä mäso, kvôli baktériám E-coli a salmonele)
- Zmrzlina a vajíčka (sú často zdrojom salmonelózy)
- Nesprávne skladovanie potravín (napríklad mimo chladničky)
- Surové/nepasterizované mlieko
- Potravina prišla do styku s nakazeným človekom, „bacilonosičom“
- Potraviny prišli do styku s baktériou na nečistom povrchu (napríklad na krájacej doske)
Čo robiť, keď máme otravu jedlom
Pite veľa tekutín, najlepšie obyčajnú vodu, nesladené čaje alebo vývar. Vynechajte ale perlivé a sladené nápoje, ktoré môžu trávenie ešte viac podráždiť. Ak máte hnačky a zvraciate, dopĺňajte si stratené minerály iónovými nápojmi.
Keď zvládnete tuhú stravu, pridajte ľahko stráviteľné jedlá. Vyhnite sa ale surovinám s vysokým obsahom vlákniny, tiež ťažkým a mastným jedlám. Jedzte so zvýšenou opatrnosťou ešte aspoň dva dni po tom, ako vám bolo zle.
Čítajte: Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy
Ak je ale zvracanie intenzívne, teplota neklesá ani po pár dňoch a máte problém v sebe udržať hocakú potravu, navštívte lekára!
Prevencia voči otrave jedlom
- Vždy si pred aj po príprave jedla dôkladne umývajte ruky.
- Nikdy nejedzte surové jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny (mlieko, vajcia, ryby, mäso).
- Mäso doma pečte a varte dovtedy, kým nezmizne červené zafarbenie a nezačne sa ľahko oddeľovať.
- Neochutnávajte jedlo pred varením a už vôbec nepite šťavu zo surového mäsa.
- Konzervy pred otvorením umyte.
- Meňte častejšie špongiu na umývanie riadu. Dosku, kde krájate mäso umývajte dôkladne, rovnako nože.
- Mäso sa snažte rozmrazovať v chladničke.
- Ak už máte príznaky otravy, nesnažte sa umelo zastaviť zvracanie alebo hnačku. Kontaminované potraviny a baktérie by sa totiž mali z tela dostať von.
Kedy vás naposledy potrápil podobný problém a čo otravu jedlom spôsobilo?

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.