• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 15.4.2025Meniny má Fedor
13°Bratislava

Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

  • 20:10 12.08.2016
  • Bratislava
Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

Otrava jedlom nie je nič príjemné. Prečítajte si, ktoré jedlá ju najčastejšie spôsobujú, ako spoznáte jej symptómy a ako sa jej dá účinne predchádzať.

Čo je to otrava jedlom?

Je to ochorenie, ktoré spôsobí konzumácia kontaminovaného jedla. Väčšinou nie je potrebné vyhľadať lekára, pokiaľ nejde o nákazu salmonelózou. Otravu ale nespôsobujú iba baktérie ako E-coli a salmonela, ale aj vírusy.

Príznaky otravy jedlom

  • Nevoľnosť, zvracanie
  • Hnačky
  • Kŕče a bolesti brucha, žalúdka
  • Teplota, zimnica
  • Bolesť svalov a strata chuti do jedla

Z čoho dostávame otravu jedlom najčastejšie?

  • Tepelne nedostatočne spracované jedlo (najmä mäso, kvôli baktériám E-coli a salmonele)
  • Zmrzlina a vajíčka (sú často zdrojom salmonelózy)
  • Nesprávne skladovanie potravín (napríklad mimo chladničky)
  • Surové/nepasterizované mlieko
  • Potravina prišla do styku s nakazeným človekom, „bacilonosičom“
  • Potraviny prišli do styku s baktériou na nečistom povrchu (napríklad na krájacej doske)

Čo robiť, keď máme otravu jedlom

Pite veľa tekutín, najlepšie obyčajnú vodu, nesladené čaje alebo vývar. Vynechajte ale perlivé a sladené nápoje, ktoré môžu trávenie ešte viac podráždiť. Ak máte hnačky a zvraciate, dopĺňajte si stratené minerály iónovými nápojmi.

Keď zvládnete tuhú stravu, pridajte ľahko stráviteľné jedlá. Vyhnite sa ale surovinám s vysokým obsahom vlákniny, tiež ťažkým a mastným jedlám. Jedzte so zvýšenou opatrnosťou ešte aspoň dva dni po tom, ako vám bolo zle.

Čítajte: Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

Ak je ale zvracanie intenzívne, teplota neklesá ani po pár dňoch a máte problém v sebe udržať hocakú potravu, navštívte lekára!

Prevencia voči otrave jedlom

  • Vždy si pred aj po príprave jedla dôkladne umývajte ruky.
  • Nikdy nejedzte surové jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny (mlieko, vajcia, ryby, mäso).
  • Mäso doma pečte a varte dovtedy, kým nezmizne červené zafarbenie a nezačne sa ľahko oddeľovať.
  • Neochutnávajte jedlo pred varením a už vôbec nepite šťavu zo surového mäsa.
  • Konzervy pred otvorením umyte.
  • Meňte častejšie špongiu na umývanie riadu. Dosku, kde krájate mäso umývajte dôkladne, rovnako nože.
  • Mäso sa snažte rozmrazovať v chladničke.
  • Ak už máte príznaky otravy, nesnažte sa umelo zastaviť zvracanie alebo hnačku. Kontaminované potraviny a baktérie by sa totiž mali z tela dostať von.

Kedy vás naposledy potrápil podobný problém a čo otravu jedlom spôsobilo?

Zdroj: Info.sk, DK, mercola.com, webmd.com, health.com Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

VČERA - 20:22Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil

19:34 12.04.2025Zdravie

Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

12:33 12.04.2025Zdravie

Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!

7:09 08.04.2025Zdravie

Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu

21:07 06.04.2025Zdravie

Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.