Otrava jedlom: Príznaky a prevencia
Otrava jedlom nie je nič príjemné. Prečítajte si, ktoré jedlá ju najčastejšie spôsobujú, ako spoznáte jej symptómy a ako sa jej dá účinne predchádzať.
Čo je to otrava jedlom?
Je to ochorenie, ktoré spôsobí konzumácia kontaminovaného jedla. Väčšinou nie je potrebné vyhľadať lekára, pokiaľ nejde o nákazu salmonelózou. Otravu ale nespôsobujú iba baktérie ako E-coli a salmonela, ale aj vírusy.
Príznaky otravy jedlom
- Nevoľnosť, zvracanie
- Hnačky
- Kŕče a bolesti brucha, žalúdka
- Teplota, zimnica
- Bolesť svalov a strata chuti do jedla
Z čoho dostávame otravu jedlom najčastejšie?
- Tepelne nedostatočne spracované jedlo (najmä mäso, kvôli baktériám E-coli a salmonele)
- Zmrzlina a vajíčka (sú často zdrojom salmonelózy)
- Nesprávne skladovanie potravín (napríklad mimo chladničky)
- Surové/nepasterizované mlieko
- Potravina prišla do styku s nakazeným človekom, „bacilonosičom“
- Potraviny prišli do styku s baktériou na nečistom povrchu (napríklad na krájacej doske)
Čo robiť, keď máme otravu jedlom
Pite veľa tekutín, najlepšie obyčajnú vodu, nesladené čaje alebo vývar. Vynechajte ale perlivé a sladené nápoje, ktoré môžu trávenie ešte viac podráždiť. Ak máte hnačky a zvraciate, dopĺňajte si stratené minerály iónovými nápojmi.
Keď zvládnete tuhú stravu, pridajte ľahko stráviteľné jedlá. Vyhnite sa ale surovinám s vysokým obsahom vlákniny, tiež ťažkým a mastným jedlám. Jedzte so zvýšenou opatrnosťou ešte aspoň dva dni po tom, ako vám bolo zle.
Čítajte: Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy
Ak je ale zvracanie intenzívne, teplota neklesá ani po pár dňoch a máte problém v sebe udržať hocakú potravu, navštívte lekára!
Prevencia voči otrave jedlom
- Vždy si pred aj po príprave jedla dôkladne umývajte ruky.
- Nikdy nejedzte surové jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny (mlieko, vajcia, ryby, mäso).
- Mäso doma pečte a varte dovtedy, kým nezmizne červené zafarbenie a nezačne sa ľahko oddeľovať.
- Neochutnávajte jedlo pred varením a už vôbec nepite šťavu zo surového mäsa.
- Konzervy pred otvorením umyte.
- Meňte častejšie špongiu na umývanie riadu. Dosku, kde krájate mäso umývajte dôkladne, rovnako nože.
- Mäso sa snažte rozmrazovať v chladničke.
- Ak už máte príznaky otravy, nesnažte sa umelo zastaviť zvracanie alebo hnačku. Kontaminované potraviny a baktérie by sa totiž mali z tela dostať von.
Kedy vás naposledy potrápil podobný problém a čo otravu jedlom spôsobilo?
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.