Viete, čo je CIDER? Nemýľte si ho s pivom!

Je to pradávny alkoholický nápoj vyrábaný kvasením jablčnej šťavy. Hoci sa môžu použiť hocijaké jablká, v niektorých krajinách ako Anglicko, Španielsko a Francúzsko uprednostňujú špeciálne odrody. Je na výrobcoch, ako dlho budú kvasiť cider, samozrejme čím dlhšie, tým lepšie.
Typický vzhľad cider-a
Priezračný, zlatý, farba môže variovať od svetložltej až po tmavo jantárovo ružovú. Cider má ovocnú chuť a rozdielny obsah cukru - v závislosti od spôsobu výroby môže byť veľmi sladký alebo trpký. V dôsledku kvasiniek, ktoré sa v ňom nachádzajú, môže byť takisto šumivý, konzistenciou pripomínajúci perlivé víno.
Obsah alkoholu sa líši v značkách- napríklad francúzsky cider má menej ako 3% a anglický má do 8,5 % alkoholu, čo je najvyššia prípustná hodnota pre cider. Ináč sa z toho stane jablčné víno.
Cider je menej horký ako pivo, menej sladký ako limonády a menej perlivý ako sýtené vody. Vďaka tomu si postupne získava priazeň ľudí po celom svete. Môžete si ho vychutnať v studenej variante, ako aj v horúcej počas zimy, napríklad s korením. Taktiež sa cider predáva v rôznych príchutiach ako med, lesné ovocie, limetka, atď...
Cider nemá s pivom nič spoločné okrem kvasenia.
Pivo a cíder sa v zložení odlišujú
- Cider je vyrobený z kvasu a jabĺk, ktoré produkujú vitamín C aj antioxidanty na ochranu srdca a zabraňujú cukrovke či astme.
- Pivo tvorí kvas, jačmeň a chmeľ. Má viac proteínov a vitamínu B ako cider či víno. Taktiež je plné draslíka a neobsahuje toľko cukru.
CIDER vás úžasne osvieži, zbaví smädu a ideálne sa hodí k jedlu, takže je na párty či k obedu ako stvorený. Navyše Vám dodá perfektnú náladu. A keď si do neho pridáte ešte dve kocky ľadu, jeho chuť si vás úplne získa!

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.