Viete, čo je CIDER? Nemýľte si ho s pivom!
Je to pradávny alkoholický nápoj vyrábaný kvasením jablčnej šťavy. Hoci sa môžu použiť hocijaké jablká, v niektorých krajinách ako Anglicko, Španielsko a Francúzsko uprednostňujú špeciálne odrody. Je na výrobcoch, ako dlho budú kvasiť cider, samozrejme čím dlhšie, tým lepšie.
Typický vzhľad cider-a
Priezračný, zlatý, farba môže variovať od svetložltej až po tmavo jantárovo ružovú. Cider má ovocnú chuť a rozdielny obsah cukru - v závislosti od spôsobu výroby môže byť veľmi sladký alebo trpký. V dôsledku kvasiniek, ktoré sa v ňom nachádzajú, môže byť takisto šumivý, konzistenciou pripomínajúci perlivé víno.
Obsah alkoholu sa líši v značkách- napríklad francúzsky cider má menej ako 3% a anglický má do 8,5 % alkoholu, čo je najvyššia prípustná hodnota pre cider. Ináč sa z toho stane jablčné víno.
Cider je menej horký ako pivo, menej sladký ako limonády a menej perlivý ako sýtené vody. Vďaka tomu si postupne získava priazeň ľudí po celom svete. Môžete si ho vychutnať v studenej variante, ako aj v horúcej počas zimy, napríklad s korením. Taktiež sa cider predáva v rôznych príchutiach ako med, lesné ovocie, limetka, atď...
Cider nemá s pivom nič spoločné okrem kvasenia.
Pivo a cíder sa v zložení odlišujú
- Cider je vyrobený z kvasu a jabĺk, ktoré produkujú vitamín C aj antioxidanty na ochranu srdca a zabraňujú cukrovke či astme.
- Pivo tvorí kvas, jačmeň a chmeľ. Má viac proteínov a vitamínu B ako cider či víno. Taktiež je plné draslíka a neobsahuje toľko cukru.
CIDER vás úžasne osvieži, zbaví smädu a ideálne sa hodí k jedlu, takže je na párty či k obedu ako stvorený. Navyše Vám dodá perfektnú náladu. A keď si do neho pridáte ešte dve kocky ľadu, jeho chuť si vás úplne získa!
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.