• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
22°Bratislava

Na Filmový chodník slávy pribudla dlaždica Štefana Kvietika

  • 19:58 20.06.2013
Na Filmový chodník slávy pribudla dlaždica Štefana Kvietika

Herec Štefan Kvietik počas slávnostného osadenia pamätnej dlaždice s menom herca Štefana Kvietika na Filmový chodník slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Bratislava, 20. jún 2013. Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 20. júna (WEBNOVINY) - Na bratislavský Filmový chodník slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava dnes pribudla pamätná dlaždica s menom významného herca Štefana Kvietika.

Na ceremoniáli sa zúčastnil spoločne s Ladislavom Chudíkom a Máriou Kráľovičovou, ktorým sa rovnakej pocty dostalo v minulosti.

Na dlaždici je nielen jeho meno, ale aj rukou písaný podpis a dátum ocenenia. Ide už o štvrtú osobnosť, ktorej meno zdobí chodník pred divadlom. Okrem spomínaných tu má svoju dlaždicu aj Jozef Adamovič.

Dojatý herec sa niekoľkokrát poďakoval svojim fanúšikom i kolegom vrátane prítomných Kráľovičovej a Chudíka. "Nečakal som, že budú svedkami mojej drobnej oslavy a pocty a hlboko si vážim, že sú to oni, kto sú prítomní v tejto chvíli," vyhlásil. Nezabudol ani na ostatných hercov z Mestského divadla P. O. Hviezdoslava.

"Keby všetci, ktorí účinkovali v tomto divadle, mali možnosť byť tu s nami, je táto ulica vydláždená osobnosťami, ktoré navždy ostanú zapísané v dejinách slovenského hereckého umenia," uviedol.

Obrazom: Štefan Kvietik na Filmovom chodníku slávy



Podľa jeho slov mal vo svojom živote to šťastie, že stretol kolegov a pedagógov, ktorí mu pomohli rozvinúť jeho schopnosti a naučili ho úcte a pokore. Tiež povedal, že si vždy nesmierne vážil a miloval svojich divákov.

"Som im vďačný a je to tiež ich zásluhou, že tu dnes môžem stáť a odhaliť túto dlaždicu. Musím sa priznať, že tieto chvíle sú už pre mňa vzácne a ja vám za ne ďakujem," uzavrel za potlesku prítomných.

Herec Štefan Kvietik s herečkou Marínou Kráľovičovou.Foto: SITA/Jozef JakubčoFilmový chodník slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava založili Medzinárodný filmový festival Bratislava, Hlavné mesto SR Bratislava a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko v roku 2009 s cieľom každoročne si uctiť významných slovenských filmových a divadelných umelcov, tvorcov a profesionálov.

Sedemdesiatdeväťročný Štefan Kvietik (1934) vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Začínal v Armádnom divadle v Martine a bol členom činohry Slovenského národného divadla v Bratislave.

Pôsobil aj ako pedagóg na VŠMU. V rokoch 1990 až 1994 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Kvietik je nositeľom viacerých ocenení, okrem iného štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra II. triedy (2004). Na udeľovaní cien Osobnosť televíznej obrazovky za rok 2009 ho uviedli do Siene slávy.

Hral v desiatkach filmov, napríklad v tituloch Boxer a smrť (1962), Majster kat (1966), Medená veža (1970), Červené víno (1976), Sneh pod nohami (1978), Tisícročná včera (1983), Alžbetin dvor (1986), Sedím na konári a je mi dobre (1989) či Tábor padlých žien (1997).
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Iron Maiden ohlásili svetové turné, zastavia sa aj v Bratislave

Iron Maiden ohlásili svetové turné, zastavia sa aj v Bratislave

DNES - 8:08Kultúra

V máji 2025 odštartuje britská heavymetalová skupina Iron Maiden svetové turné s názvom Run For Your Lives. Megalomanskú šou odohrajú 1. júna 2025 aj v Bratislave.

Stanislav Hložek slávi 70. narodeniny

Stanislav Hložek slávi 70. narodeniny

6:16 16.09.2024Kultúra

Stanislav Hložek sa preslávil hudobnou tvorbou vo dvojici spolu s Petrom Kotvaldom. Hudobník dnes slávi okrúhle narodeniny.

Zomrel ikonický herec známy z Hviezdnych vojen

Zomrel ikonický herec známy z Hviezdnych vojen

6:06 10.09.2024Kultúra

Svoj hlas prepožičal aj animovanej rozprávke Leví kráľ.

Nový festival predstaví židovskú kultúru v Bratislavskom kraji

Nový festival predstaví židovskú kultúru v Bratislavskom kraji

16:20 03.09.2024Kultúra

Nultý ročník festivalu Shalom chaverim predstaví židovskú kultúru na viacerých miestach Bratislavského kraja.

Kultový americký herec a aktivista za ľudské práva Richard Gere oslavuje 75. narodeniny

Kultový americký herec a aktivista za ľudské práva Richard Gere oslavuje 75. narodeniny

7:28 31.08.2024Kultúra

Vynikol v divácky úspešných filmoch ako Pretty Woman (1990), Sommersby (Návrat Sommersbyho, 1993), Intersection (Križovatka,1994), First Knight (Prvý rytier, 1995) či Autumn in New York (Jeseň v New Yorku, 2000).