• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.1.2025Meniny má Alexej
Bratislava

Spôsobuje spálené jedlo rakovinu?

  • 18:52 17.08.2016
  • Bratislava
Spôsobuje spálené jedlo rakovinu?

Pomerne veľa článkov a odborníkov tvrdí, že konzumácia spáleného jedla nám môže zvýšiť riziko rozvinutia rakoviny. Je táto hrozba reálna?

Keď ste na grilovačke a niekto vám ponúkne trochu spálený kúsok mäsa, príjmete alebo odmietnete? Všeobecne sa totiž tvrdí, že spálené jedlo spôsobuje rakovinu. Ako to ale v skutočnosti je?

Pri spálenom jedle nás ohrozuje látka, ktorá vzniká, keď sa jedlo pripravuje rýchlo – teda pri veľmi vysokej teplote. Táto látka sa nazýva akrylamid a je klasifikovaná ako toxín a potenciálny karcinogén. Prepojenie medzi konzumáciou spáleného jedla a rakoviny ale nie je až také jasné.

Odhalenie akrylamidu

Akrylamid ako nebezpečnú látku sa podarilo odhaliť vďaka väčšiemu stádu kráv, ktoré pili vodu kontaminovanú molekulami akrylamidu a následne mali zdravotné problémy. Niektoré z nich kolabovali alebo umreli.

Čítajte: Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

Akrylamid sa ale neskôr začal objavovať aj v produktoch zo zemiakov, napríklad v hranolkách a tiež v káve. Postupne vedci prišli na to, že akrylamid sa objavuje najčastejšie v potravinách, ktoré majú vysoký obsah sacharidov, nie bielkovín a tiež v takých, ktoré boli zahriate nad teplotu 120°C.

Formuje sa ale aj pri fajčení tabakových výrobkov.

Akrylamid nenájdete vo varenom alebo surovom jedle.

Odborníci teda odporúčajú piecť suroviny tak, aby sa nespálili. Má to ale háčik – takto síce zabránite formácii akrylamidu, ale pri pečení na nízkych teplotách sa nezbavíte iných baktérií, takže vám hrozí otrava jedlom.

A čo spálené mäso?

Pri spálenom mäse ale nie je jediným problémom akrylamid. Ďalšie nebezpečné látky sú polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) a heterocyklické amíny (HCA). PAU sa tvorí zo štiav mäsa, ktoré kvapkajú do plameňov pri grilovaní a následne sa do mäsa dostávajú prostredníctvom výparov. HCA sa tvorí z chemických reakcií medzi molekulami aminokyselín a cukrov.

Čítajte: Čo sa deje s telom, keď prestaneme jesť mäso?

Pokusy na zvieratách ukázali, že vystavovanie sa vysokým dávkam týchto látok skutočne pôsobí karcinogénne. Zvieratá ale boli týmto látkam vystavované v omnoho väčšej miere, než sú ľudia pri občasnej konzumácii. Pre vedcov je teda ťažké jednoznačne určiť, koľko takýchto potravín a v akom čase by musel človek skutočne zjesť, aby mu hrozilo veľké riziko rozvinutia rakoviny práve v dôsledku konzumácie spáleného jedla.

Ak vás tieto zistenia znepokojujú, riziko znížite tak, že sa jednoducho vyhnete spálenému jedlu alebo ho budete konzumovať len minimálne. Ak je vaša strava vyvážená a jedlá, ktoré pravidelne konzumujete, neobsahujú akrylamid, nemáte sa čoho reálne obávať.

Zdroj: Info.sk, DK, iflscience.com, asapscience.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.