• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Zdražovanie potravín príde po cestách, Európa zvýši mýto

  • 16:21 21.06.2013
  • BRATISLAVA
Zdražovanie potravín príde po cestách, Európa zvýši mýto

Vyššie poplatky dopravcov za cestné mýto v Európe môžu spôsobiť nárast cien potravín.

Štáty Európskej únie (EÚ) chcú podľa spoločnosti DKV Euro Service, poskytujúcej služby dopravcom, počas piatich rokov získať z výberu mýta až o tretinu viac príjmov.

"Medzi rokmi 2012 až 2016 sa má ročný výber mýta v Európe zvýšiť z 25,1 mld. eur na 32,4 mld. eur," očakáva riaditeľ pre mýto európskej centrály DKV Euro Service Jürgen Steinmeyer.

Z tohto dôvodu sa podľa servisnej spoločnosti môžu v najbližších troch rokoch pripraviť na drahšie potraviny aj slovenskí spotrebitelia. Rastúce náklady na prepravu tovarov a nízky, iba 46% podiel slovenských potravín v obchodoch, vytlačia ceny potravín smerom nahor.
Zdraženie v Maďarsku

Tretinový nárast výberu mýta sa podľa DKV Euro Service výraznejšie prejaví na zahraničných potravinách, pri ktorých má preprava vyšší podiel na cene a po ceste sa prepravuje až 75 % tovaru.

Dopravcovia majú minimálnu ziskovosť a každé zvýšenie nákladov musia premietnuť do cien prepravy, ktorá sa zase prejaví na cene prevážaného tovaru.

Spomínaná spoločnosť predpokladá, že najviac sa môžu zvýšiť ceny potravín prevážaných z Maďarska. Od júla tam dopravca za kamión namiesto 11 eur za jednodňovú diaľničnú známku pre celé Maďarsko zaplatí vyše 100 eur na mýte, čiže desaťnásobne viac.

Plánované zmeny v spoplatnení pozemných komunikácií na Slovensku sú podľa rezortu dopravy predmetom interných rokovaní. "V súčasnosti finišuje príprava návrhu nového zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií a rokuje sa o zmenách v sadzbách mýta a prípadnom rozširovaní spoplatnenia. Zmena sadzieb mýta by mala viac zohľadňovať princíp užívateľ platí a znečisťovateľ platí," informoval v piatok agentúru SITA odbor komunikácie ministerstva dopravy s tým, že o konkrétnych podrobnostiach je zatiaľ predčasné hovoriť. Zmeny v oblasti mýta budú obsahom rokovaní aj so zástupcami dopravcov.

"Je dôležité si uvedomiť, že akékoľvek spoplatnenie ďalších ciest alebo zvýšenie sadzieb niekto musí zaplatiť. A tým niekým je občan, ktorému sa zvýšené náklady na dopravu premietnu do ceny výrobkov, ktoré kamiónová doprava prepravuje,“ tvrdí riaditeľ českej a slovenskej pobočky DKV Euro Service Ondřej Pavlík.
Ekologická daň zaúraduje

Od októbra výrazne zdražie aj preprava francúzskeho a španielskeho tovaru pre tzv. ekologickú daň na francúzskych štátnych a okresných cestách.

Dopravca sa tak pri ceste Francúzskom nemôže vyhnúť spoplatneniu, keďže k 9 tis. kilometrom diaľnic pribudne ďalších 15 tis. kilometrov ciest. "Podľa môjho názoru to Francúzskom neskončí, ale postupne sa táto daň rozšíri aj do ďalších krajín," dodal Pavlík.

DKV Euro Service GmbH + Co. KG je jednou z vedúcich servisných spoločností v logistike a cestnej preprave. Dopravcom poskytuje od roku 1934 služby zamerané na optimalizáciu nákladov a efektívne riadenie vozových parkov na európskych cestách.

Medzi ne patria napríklad bezhotovostné platby za produkty a služby u 54 tisíc obchodníkov, ako aj jednorazová úhrada mýta alebo vrátenie dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane.

Obrat skupiny DKV v Európe v roku 2012 dosiahol 5,34 mld. eur. Spoločnosť je zastúpená v 42 krajinách a zamestnáva vyše 680 pracovníkov po celej Európe. V uplynulom roku bolo v obehu 1,9 mil. servisných kariet DKV u 98 tis. zákazníkov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko: Za daňový chaos vlády zaplatia obyvatelia Slovenska

Hnutie Slovensko: Za daňový chaos vlády zaplatia obyvatelia Slovenska

VČERA - 19:54Ekonomické

Vládna koalícia v utorok odprezentovala balíček konsolidačných opatrení, ktorý už dnes neplatí. Za tento daňový chaos najviac zaplatia obyvatelia Slovenska.

Samosprávy nesúhlasia s valorizáciou platov v štátnom a verejnom sektore

Samosprávy nesúhlasia s valorizáciou platov v štátnom a verejnom sektore

VČERA - 18:29Ekonomické

Predstavitelia samospráv vyjadrili nesúhlas s plánovanou valorizáciou platov zamestnancov v štátnej a verejnej službe.

Andrej Danko kritizoval Zuzanu Dolinkovú. Vyzval ju, aby začala makať

Andrej Danko kritizoval Zuzanu Dolinkovú. Vyzval ju, aby začala makať

VČERA - 18:12Ekonomické

Slovenskú ekonomiku môže stiahnuť pod vodu rezort zdravotníctva.

Sadzba dane z finančných transakcií bude 0,40 %

Sadzba dane z finančných transakcií bude 0,40 %

VČERA - 15:01Ekonomické

Sadzba dane z finančných transakcií bude od budúceho roku 0,40 %, kým pôvodný návrh bol na úrovni 0,35 %.

Choma: Sumu 90 eur za 365-dňovú diaľničnú známku sme vyhodnotili ako prijateľnú

Choma: Sumu 90 eur za 365-dňovú diaľničnú známku sme vyhodnotili ako prijateľnú

VČERA - 14:11Ekonomické

Suma 90 eur za 365-dňovú diaľničnú známku je podľa Ministerstva dopravy (MD) SR ešte prijateľná pre motoristov.