Pozor na pálivé jedlá! Priveľa korenia môže ublížiť
Čo sa stane, ak to skutočne preženieme s pikantným jedlom? Prečítajte si o negatívnych účinkoch pálivého korenia na naše zdravie.
Pálivosť korenín má na svedomí látka kapsaicín. Tá spôsobuje pálenie, podráždenie a bolesti našim slizniciam, keď sa dostanú do kontaktu.
Kapsaicín v malom množstve priaznivo pôsobí na trávenie, znižuje tlak a zrýchľuje metabolizmus. Ak to ale preženieme, pálenie bude veľmi intenzívne a prenesie sa aj na pery a ďasná. Niektorí ľudia sa rozkašlú alebo začnú kýchať a dokonca im pálivé jedlá môžu v ústach spôsobiť až pľuzgiere.
Čítajte: Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti
Pálivosť sa meria na základe Scovilleho stupnice. Maximálna hodnota je 16 miliónov SHU, čo predstavuje absolútne čistý a neriedený kapsaicín.
Čo spôsobuje príliš veľa pikantnosti
Spália sa naše chuťové poháriky
Pokiaľ to preženiete, kapsaicín vám doslova spáli chuťové poháriky. Tie sa ale pomerne rýchlo obnovujú. Ak im chcete pomôcť, vypite pohár mlieka.
Čítajte: Prečo by ste po konzumácii čili nikdy nemali piť vodu
Krv sa zriedi
Pre zdravého človeka nejde o nič nebezpečné, no ak už užívate lieky na riedenie krvi, môžete mať po konzumácii veľkého množstva pálivého jedla problémy.
Žalúdok je podráždený
Mnohých z nás po konzumácii čili páli záha alebo máme kŕče a bolesti brucha.
Nepríjemné kožné reakcie
Všeobecne platí, že čím vyššia hodnota SHU, tým je pravdepodobnejšie, že sa pri manipulácii s pálivým korením vyskytne aj alergická kožná reakcia. Ak ju spozorujete, je vhodné aplikovať studený alebo mliečny obklad. V prípade bolesti a opuchu vám odporúčame vyhľadať lekársku pomoc.
Čítajte: Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla
Pri manipulácii s pálivým korením a jedlami je potrebné dávať si pozor najmä na oči!
Dokáže nás priveľa pikantnosti zabiť?
Štúdia z roku 1980 tvrdí, že priemerný človek s váhou 68 kg by musel zjesť naraz jeden a pol kg prášku z odrody Bhut Jolokia papričiek. Ich SHU je na hodnote milión.
My bežne konzumujeme potraviny (napríklad tabasco) so SHU na úrovni 2500 – 10 000.
Chutia vám pikantné jedlá alebo sa im radšej vyhýbate? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári pod článkom.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.