• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.1.2025Meniny má Alexej
Bratislava

Pozor na pálivé jedlá! Priveľa korenia môže ublížiť

  • 18:45 19.08.2016
  • Bratislava
Pozor na pálivé jedlá! Priveľa korenia môže ublížiť

Čo sa stane, ak to skutočne preženieme s pikantným jedlom? Prečítajte si o negatívnych účinkoch pálivého korenia na naše zdravie.

Pálivosť korenín má na svedomí látka kapsaicín. Tá spôsobuje pálenie, podráždenie a bolesti našim slizniciam, keď sa dostanú do kontaktu.

Kapsaicín v malom množstve priaznivo pôsobí na trávenie, znižuje tlak a zrýchľuje metabolizmus. Ak to ale preženieme, pálenie bude veľmi intenzívne a prenesie sa aj na pery a ďasná. Niektorí ľudia sa rozkašlú alebo začnú kýchať a dokonca im pálivé jedlá môžu v ústach spôsobiť až pľuzgiere.

Čítajte: Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti

Pálivosť sa meria na základe Scovilleho stupnice. Maximálna hodnota je 16 miliónov SHU, čo predstavuje absolútne čistý a neriedený kapsaicín.

Čo spôsobuje príliš veľa pikantnosti

Spália sa naše chuťové poháriky

Pokiaľ to preženiete, kapsaicín vám doslova spáli chuťové poháriky. Tie sa ale pomerne rýchlo obnovujú. Ak im chcete pomôcť, vypite pohár mlieka.

Čítajte: Prečo by ste po konzumácii čili nikdy nemali piť vodu

Krv sa zriedi

Pre zdravého človeka nejde o nič nebezpečné, no ak už užívate lieky na riedenie krvi, môžete mať po konzumácii veľkého množstva pálivého jedla problémy.

Žalúdok je podráždený

Mnohých z nás po konzumácii čili páli záha alebo máme kŕče a bolesti brucha.

Nepríjemné kožné reakcie

Všeobecne platí, že čím vyššia hodnota SHU, tým je pravdepodobnejšie, že sa pri manipulácii s pálivým korením vyskytne aj alergická kožná reakcia. Ak ju spozorujete, je vhodné aplikovať studený alebo mliečny obklad. V prípade bolesti a opuchu vám odporúčame vyhľadať lekársku pomoc.

Čítajte: Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla

Pri manipulácii s pálivým korením a jedlami je potrebné dávať si pozor najmä na oči!

Dokáže nás priveľa pikantnosti zabiť?

Štúdia z roku 1980 tvrdí, že priemerný človek s váhou 68 kg by musel zjesť naraz jeden a pol kg prášku z odrody Bhut Jolokia papričiek. Ich SHU je na hodnote milión.

My bežne konzumujeme potraviny (napríklad tabasco) so SHU na úrovni 2500 – 10 000.

Chutia vám pikantné jedlá alebo sa im radšej vyhýbate? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári pod článkom.

Zdroj: Info.sk, DK, livescience.com, wikipedia.com, health.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.