• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Krušná noc na Slovensku, prietrž mračien spôsobila povodne

  • 16:43 25.06.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Krušná noc na Slovensku, prietrž mračien spôsobila povodne

Intenzívne dažde spôsobili v pondelok večer vo viacerých obciach Banskobystrického kraja lokálne povodne, pri ktorých museli zasahovať aj hasiči.


Ako uviedol ich hovorca Erik Piater, prívalová voda spôsobila problémy v 25 obciach okresov Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota.

Pri ich riešení zasahovalo 72 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), pričom najmä odčerpávali vodu z rodinných domov a podieľali sa na sprejazdnení komunikácií.

„Najvážnejšia situácia bola v obci Utekáč v okrese Poltár, ktorá bolo niekoľko hodín odrezaná od sveta v dôsledku zosuvu bahna a skál na cestu z oboch strán obce. O sprejazdnenie prístupovej cesty sa niekoľko hodín pokúšali príslušníci HaZZ spolu so správcom komunikácie, pričom zápasili aj s časom pre vznik vážneho úrazu v obci Utekáč. Krátko po 23:00 sa podarilo príslušníkom HaZZ dostať do obce ťažkou technikou, poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a následne ju transportovali k vozidlu zdravotnej záchrannej služby,“ uviedol Piater.

Pri Utekáči stále zasahujú hasiči, podľa Piatera sú pri obci poškodené mosty, cesty a v jarkoch sú autá, ktoré strhol silný prúd vody. V obci Čierny Balog bolo zasa treba načas preventívne evakuovať vyše 40 obyvateľov do miestnej školy.

Podľa vedúceho koordinačného strediska Integrovaného záchranného systému v Banskej Bystrici Juraja Tuhárskeho je aktuálne tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásený v 16 obciach kraja, mimoriadna situácia je v Brezne, Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár a Hucíne v okrese Revúca. Zranenia v súvislosti s povodňami zatiaľ neboli žiadne.

Vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity, evakuovali aj ľudí

Medzi Plešivcom a Tornaľou jazdia náhradné autobusy

V úseku medzi Plešivcom a Tornaľou premáva náhradná autobusová doprava. Dôvodom je podmytie trate.

Agentúru SITA o tom informoval Ján Keresteš z Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Vlaky môžu v tomto úseku meškať 40 až 60 minút, preto ZSSK odporúča cestujúcim pri ceste do Košíc využiť spojenia smerom cez Žilinu.

Náhradná autobusová doprava jazdí aj v úseku medzi Breznom a Tisovcom. Doprava medzi Kokavou nad Rimavicou a Utekáčom je prerušená a náhradná doprava zabezpečená nie je.

Cestujúci môžu získať všetky potrebné informácie o cestovaní vlakom na čísle Kontaktného centra 18 188, pri volaniach zo zahraničia na čísle +421 2448 58 188 s nepretržitou prevádzkou. Informácie poskytnú aj centrá ZSSK, osobné pokladnice ZSSK, no môžu písať aj na adresu info@slovakrail.sk. K dispozícii je aj stránka www.slovakrail.sk.Silná večerná prietrž mračien a lokálne záplavy spôsobili mnoho problémov vo viacerých obciach okresov Rimavská Sobota, Revúca či Poltár.

Ako pre agentúru SITA uviedol prednosta Obvodného úradu v Rimavskej Sobote Pavol Struhár, v dôsledku prívalových dažďov museli v obvode Rimavská Sobota vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Postihnuté boli najmä obce pri rieke Rimava - Kociha, Hrachovo, Rimavská Baňa, Klenovec, Hnúšťa, Rimavské Zalužany.

Najhoršia situácia bola podľa Struhára v obci Hucín v okrese Revúca, kde o 22:45 vyhlásili mimoriadnu situáciu a museli evakuovať približne 20 obyvateľov do kaštieľa. „V dôsledku vyliatia potoka Rybník im bolo poskytnuté náhradné bývanie,“ povedal Struhár.

Cesta medzi Veľkými Teriakovcami a Rimavskými Zalužanmi v okrese Rimavská Sobota bola v noci miestami pod vodou. Prívalová voda, ktorá sa liala z okolitých kopcov, zaplavila polia a mnoho domov. Voda a naplaveniny poškodili aj viacero plotov. Podľa vyjadrení jednej z obyvateliek Kocihy, voda prišla za chvíľu a miestami siahala až po pás. Navyše prúd z lesa zosunul na cestu svah, premávku riadili policajti. Cestu medzitým čistili privolané ťažké mechanizmy.

Ako Piater doplnil, intenzívna zrážková činnosť v noci spôsobila lokálne povodne vo viacerých obciach okresov Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota. Veľké množstvo prívalovej vody spôsobilo problémy v 19-tich obciach Banskobystrického kraja. Na riešenie vzniknutých udalostí bolo v pondelok nasadených 65 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z Banskobystrického kraja, 29 kusov hasičskej techniky a pomoc občanom poskytlo aj 24 členov obecných hasičských zborov.

Pre povodeň vyhlásili mimoriadnu situáciu v Brezne

V Brezne, kde pre lokálne povodne platí od pondelka večera mimoriadna situácia, narobila voda najväčšie problémy v mestských častiach Starý Mazorník, Rohozná, Podkoreňová a na Lichardovej ulici v centrálnej časti mesta.

Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla asistentka tamojšieho primátora Alena Šperková, voda zatopila viacero domov a garáží a niektoré úseky ciest vrátane cesty I/66 na východnom okraji mesta.

„Zasahovali všetky záchranné zložky v meste, odkláňala sa doprava z neprejazdných komunikácií, technické služby mesta odstraňovali prekážky, ktoré bránili odtoku vôd,“ uviedla Šperková.

Ako dodala, problém nerobí rieka Hron, ale voda s bahnom, ktorá sa do mestských častí liala z okolitých svahov. V meste naďalej zasadá krízový štáb.

Aj v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár vyhlásili pre povodeň spôsobenú večerným prívalovým dažďom mimoriadnu situáciu. Ako informoval tamojší starosta Ján Chromek, prudká voda zničila časť miestnej komunikácie a hrozilo, že rozvodnená Rimavica zničí aj dva mosty vrátane mosta na ceste tretej triedy smerom na Hnúšťu.

„Museli sme odpáliť zábradlie na mostoch. Zatiaľ nikto nevie posúdiť v akom stave je podmočená komunikácia, pod ktorou sú aj inžinierske siete vrátane plynu. Železničná doprava medzi Kokavou a Utekáčom nepremáva,“ uviedol Chromek. Dodal, že povodeň tiež zaplavila približne 20 domov pozdĺž Rimavice a viacero záhrad. Mimoriadnu situáciu však už v utorok okolo 10:00 odvolali, tretí stupeň povodňovej aktivity stále platí.

Nočný dážď s vetrom spôsobil záplavy a strhával stromy v Prešovskom kraji

Nočný prudký dážď, na niektorých miestach so silným vetrom, spôsobil vo viacerých obciach Prešovského kraja miestne záplavy a postrhával stromy a konáre.

Najväčšie škody napáchala voda v okrese Vranov nad Topľou, kde sa dostala do pivníc domov, na polia a do záhrad. Niektoré obce hlásia aj škody na komunikáciách.

Hasiči odstraňujú z vozoviek popadané stromy. Agentúru SITA informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Anna Hudáková. Nikto sa nezranil.

Miestne potoky sa vyliali z korýt v obciach Štefanovce, Ondavské Matiašovce, Holčíkovce, Hanušovce nad Topľou (okres Vranov nad Topľou), kde hasiči pomáhajú čerpať vodu z pivníc a odstraňujú nánosy bahna z vozoviek. Popadané stromy boli prekážkou na cestách v obciach Vyšný Mirošov (Svidník), Kochanovce (Bardejov), Roškovce (Medzilaborce), kde zasahujú hasiči od rána.

Starosta obce Štefanovce v okrese Vranov nad Topľou Peter Giboda bojoval so záplavami aj v sobotu. V utorok pre agentúru SITA uviedol, že tentoraz to bolo horšie, lebo zem už bola natoľko nasiaknutá vodou, že nevládala vstrebať viac vody a všetko stieklo do Štefanovského potoka. Voda sa vyliala uprostred dediny. Priesaky majú vo všetkých domoch.

V 20-tich domoch pomáhali čerpať vodu hasiči, v ostatných asi 30-tich si pomohli ľudia vlastnými prostriedkami. Na miestnej ceste na 250 metroch vytrhal prúd vody asfalt. Z rigolu v dĺžke 60 metrov vytrhlo kamene. Ľudia majú k domom podmyté lávky. Konáre a nánosy bahna natoľko znížili prietok, že sa voda vylieva z koryta aj napriek tomu, že už výrazne klesla jej hladina. V obci starosta v noci vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity. Ráno voda opadla a zmenil to na 2. stupeň. Podobne je to aj v iných obciach zasiahnutých nočnou búrkou a záplavami.

Búrkovú noc zažili obyvatelia na Gemeri

V Čoltove, Meliate a Gemerskej Panici likvidujú následky lokálnych povodní, ktoré vznikli v noci z pondelka na utorok po prietrži mračien.

Ako informovali starostovia týchto obcí, už zmenili tretí stupeň povodňovej aktivity na druhý. Vo všetkých sú však znečistené domáce studne, a tak vodohospodári vozia pitnú vodu obyvateľom v cisternách.

Ako uviedol starosta Čoltova, situácia sa zlepšila. „Pred dvoma hodinami nám zapli elektrinu. No ešte stále to tu vyzerá hrozne. Hasiči ešte stále ťahajú vodu z pivníc, zo studní, ktoré následne treba čistiť a dezinfikovať,“ hovorí starosta Čoltova Ján Hubay.

Doložil, že obyvatelia aj obec utrpeli veľké škody na majetku, ktorých výšku si momentálne netrúfa odhadnúť. Uviedol, že pri likvidácii následkov im pomáhajú dobrovoľníci z radov obyvateľov, ale aj miestne firmy. Podľa jeho slov odstraňovanie následkov potrvá ešte približne dva, tri dni.

Aj v maličkej obci Meliata dnes rozbehli práce na odstraňovaní následkov povodne. Pokojný potôčik pretekajúci cez obec sa zmenil na dravý živel, trhal asfalt a spôsobil veľkú škodu. „Asi šesťdesiat metrov dlhý úsek zmenil na tankodrom, takže sa tade nedá prejsť osobným autom z jedného konca dediny na druhý. Zo správy ciest poslali tri autá a bager a odstraňujú poškodený asfalt. Našou snahou je sprejazdniť tento úsek čo najskôr, aby v stredu tade mohol prejsť aspoň autobus,“ hovorí starosta Meliaty Bartolomej Beke.

Doložil, že v spolupráci s hasičmi ťahajú vodu zo znečistených studní. V stredu by ich mali vyčistiť a vydezinfikovať ešte približne desať. Obec už objednala u vodární dodávky pitnej vody v cisternách.

V Gemerskej Panici, ako informoval starosta Milan Majoroš, zatopilo okolo 50 domov, no už aj tu sa situácia zlepšuje. „V priebehu dňa sme ešte ťahali vodu z pivníc, odstraňovali naplaveniny na komunikáciách. Keďže v obci nie je vodovod a studne treba čistiť a dezinfikovať, objednali sme u vodární dovoz pitnej vody v cisternách,“ hovorí Majoroš. Doložil, že ešte potrvá niekoľko dní, kým sa život v obci vráti do normálu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.