Ako sušiť ovocie?
Chcete si pripraviť vlastné sušené ovocie doma? My vás naučíme, ako na to!
Ak máte chuť na niečo sladké a nechce sa vám variť, ani ísť do obchodu, skúste si vopred pripraviť vlastné sušené ovocie, ktoré môžete jesť po celý rok.
Čítajte: Naučte sa správne kombinovať ovocie, zeleninu a semiačka
Sušené ovocie má síce vyšší podiel cukru, no stále si udržiava vysoký obsah vitamínov. Nájdete tu najmä vitamín A, B, C, kyselinu pantoténovú a vitamín E. Z minerálov vás poteší vysoký obsah horčíka, draslíka, železa, mangánu, medi aj fosforu. Nezabúdajte ani na to, že sušené ovocie si stále uchováva vysoký obsah vlákniny. V sto gramoch nájdete až polovicu odporúčanej dennej dávky.
Pokiaľ chcete sušené ovocie s vysokým podielom antioxidantov, vyskúšajte usušiť brusnice alebo slivky. Pre ľudí s anémiou sú zase skvelé sušené marhule, ktoré obsahujú viac železa.
Ako sušiť ovocie
Po nakrájaní môžete dať ovocie sušiť do rúry. Nahrejte ju na 50°C a nechajte v nej plech s ovocím 4-8 hodín (záleží na druhu a hrúbke jednotlivých kúskov). Buďte trpezliví a nesnažte sa sušenie urýchliť tým, že teplotu nastavíte vyššie. Takto ovocie aj všetky prospešné látky iba spálite.
Pokiaľ máte možnosť, môžete sa pokúsiť ovocie sušiť vonku, na mriežke, kade bude prúdiť vzduch aj zdola. Teplota vonku by ale mala byť viac ako 30°C. Tento proces ale trvá niekoľko dní.
Čítajte: Sušené ovocie – zdravá alternatíva sladkostí?
Ďalšou alternatívou je zakúpiť špecializovanú sušičku na ovocie. Tento krok sa ale oplatí iba ľuďom, ktorí pravidelne konzumujú sušené ovocie.
Ako ho skladovať
Aby vám sušené ovocie vydržalo čo najdlhšie, mali by ste ho správne skladovať. Umiestnite ho teda do uzatvárateľnej nádoby a skladujte na tmavom a suchom mieste. Ideálne pri teplote do 15°C.
Odporúčame vám ovocie po prvom týždni v nádobe skontrolovať, či nie je vlhké. Ak áno, vyberte ho a dokončite proces sušenia, aby sa neskazilo.
Čítajte: Ovocie s najvyšším a najnižším obsahom cukru
Nezabúdajte ale pri konzumácii sušeného ovocia na to, že je potrebné ho jesť s mierou. V opačnom prípade môžete spozorovať priberanie na váhe, ktoré spôsobuje vysoký obsah cukru.
Neodporúčame vám ho ani máčať do čokolády alebo dodatočne sladiť, pretože tak iba zbytočne pridáte kalórie naviac. Ak si skutočne chcete doplniť energiu a pochutiť na zdravej maškrte, skúste kombinovať hrsť sušeného ovocia s hrsťou orechov.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.