• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
13°Bratislava

Smer odmieta diskutovať o dlhu, SDKÚ chce mimoriadnu schôdzu

  • 18:29 26.06.2013
  • BRATISLAVA
Smer odmieta diskutovať o dlhu, SDKÚ chce mimoriadnu schôdzu

Poslanci vládneho Smeru-SD v stredu v parlamente druhýkrát odmietli diskutovať o liste ministra financií Petra Kažimíra, ktorým na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti informoval Národnú radu SR o vývoji verejného dlhu a opatreniach na jeho zníženie.

Povinnosť informovať parlament o vývoji verejného dlhu a opatreniach na jeho zníženie totiž ministerstvu vyplynula z dlhovej brzdy po tom, čo hrubý dlh verejnej správy vlani prekročil spodnú ústavnú hranicu 50 % hrubého domáceho produktu a dosiahol 52,1 % výkonu ekonomiky.

Zaradenie diskusie o vývoji verejného dlhu do programu aktuálnej 21. schôdze národnej rady navrhol za poslanecké kluby SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). Poslanci Smeru-SD návrh nepodporili, rovnako identickú požiadavku zamietli minulý týždeň. Aktuálny postoj ministra financií, ktorý prečítal časť listu v rámci záverečného slova k inému prerokúvanému bodu, považuje opozícia za
Zastaviť dlh má zlepšenie salda verejnej správy

Kažimír v liste adresovanom predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi tvrdí, že zastaviť rast verejného dlhu na Slovensku má zlepšenie salda verejnej správy a rast ekonomiky. "V nasledujúcich rokoch sa predpokladá znižovanie deficitu v súlade s Paktom stability a rastu pri rešpektovaní obmedzení danými národnými rozpočtovými pravidlami,“ čítal minister Kažimír úryvok z listu v rámci minulotýždňovej parlamentnej rozpravy k návrhu štátneho záverečného účtu.

Dlh by mal pritom podľa neho kulminovať v roku 2015 na hranici 56 % hrubého domáceho produktu, pričom v roku 2016 by mohol mierne klesnúť na 55,9 % HDP.
K znižovaniu dlhu majú prispieť reformy

Minister financií hovorí, že konsolidovať majú v budúcnosti pomôcť aj jednorazové opatrenia ako napríklad aktuálne diskutovaná zmena systému správy núdzových zásob ropy. K znižovaniu dlhu však majú prispieť aj štrukturálne reformy, najmä reforma verejnej správy.

Zlepšiť sa musí podľa neho aj čerpanie európskych fondov a prijať sa musia tiež opatrenia v oblasti zdravotníctva, ktoré musia priniesť úspory do rozpočtu. Vláda tiež plánuje aj zmeny v oblasti sociálnych dávok, najmä čo sa týka ich efektívnosti a adresnosti.

SDKÚ chce mimoriadnu schôdzu

Opozičná SDKÚ-DS chce mimoriadnu schôdzu o vývoji verejného dlhu. Oznámili to v stredu na tlačovej konferencii podpredsedovia strany Ivan Štefanec a Ľudovít Kaník. Vládna strana Smer-SD totiž podľa nich už niekoľkokrát odmietla na rokovanie aktuálnej schôdze parlamentu zaradiť diskusiu o liste, ktorý do parlamentu poslal minister financií.

V liste adresovanom predsedovi parlamentu informoval v zmysle ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti o dôvodoch nárastu dlhu nad spodnú 50-percentnú hranicu ochranného pásma a o opatreniach, ktoré vláda plánuje na zníženie dlhu.

"Keďže poslanci vládnej strany opakovane odmietli hovoriť v pléne na túto, pre Slovensko kľúčovú tému, ako rastie dlh pre ďalšie generácie našich občanov, navrhneme mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR na túto tému,“ vyhlásil v stredu Štefanec. Podľa neho totiž nemôže prejsť vývoj, v ktorom dramaticky rastie nezamestnanosť a dlh dosahuje historicky najvyššie úrovne, bez diskusie.

"Vybaviť takúto vážnu tému listom, o ktorom sa ani nediskutuje, v zhoršujúcej sa ekonomickej situácii sa ani nedá. Nechceme sa len prizerať na zhoršovanie situácie. Vláda odmieta prorastové stimuly a ženie Slovensko do hlbšej a hlbšej dlhovej krízy,“ doplnil Štefancov stranícky kolega Ľudovít Kaník.

Ako dodal, SDKÚ-DS bude o podporu pri návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze k rastu verejného dlhu žiadať aj všetky ostatné opozičné strany.

Svoj záujem podporiť návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze potvrdili v stredu aj opoziční partneri SDKÚ-DS z Ľudovej platformy. Podľa podpredsedu KDH Jána Hudackého sa už tri poslanecké kluby na návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze dohodli.

"Tri poslanecké kluby KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd podávajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR v súvislosti s prekročením podmienok ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti," povedal na stredajšej tlačovej konferencii.

Minister financií podľa Hudackého síce formálne splnil svoju povinnosť a list s odôvodnením vysokého dlhu a návrhmi na opatrenia do parlamentu doručil, vážnosť problému však núti k tomu, aby sa o ňom rozprávalo v pléne Národnej rady SR.

"Aby sme hľadali riešenia, ktoré nebudú brzdiť rozvoj Slovenskej republiky a na druhej strane budú zvyšovať hrubý domáci produkt," konštatoval. Ako doplnil Ivan Švejna z Mosta-Híd, opozičné strany budú návrh podávať vo štvrtok o 11:30, pričom všetky nevyhnutné podpisy už majú vyzbierané.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Pepco sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 20:58Ekonomické

Zákazníci by tento produkt nemali používať.

Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

VČERA - 20:32Ekonomické

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v minulých dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu.

Habeck: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen

Habeck: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen

VČERA - 20:31Ekonomické

Uviedol to vo štvrtok minister hospodárstva Robert Habeck. Reagoval tak na otázky médií o možnom rozsiahlom prepúšťaní v najväčšej automobilke v krajine.

Pre poškodený most v Kremničke uzatvárajú rýchlostnú cestu R1

Pre poškodený most v Kremničke uzatvárajú rýchlostnú cestu R1

VČERA - 18:35Ekonomické

Krízový štáb mesta Banská Bystrica prijal vo štvrtok popoludní radikálnejšie opatrenia v súvislosti s havarijným stavom mosta v Kremničke, ktorý vedie ponad rýchlostnú cestu R1.

Vyššie ceny plynu sa dotknú časti domácností. Ministerstvo hospodárstva pripravuje systém pomoci

Vyššie ceny plynu sa dotknú časti domácností. Ministerstvo hospodárstva pripravuje systém pomoci

VČERA - 17:54Ekonomické

Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu.