Zoznámte sa s vitamínovou bombou – tekvicou Hokkaido
Zistite, aké poklady v sebe ukrýva táto exotická tekvica, ako vybrať dostatočne zrelý kus a aké recepty si z nej môžete pripraviť.
Hokkaido sa k nám dostala z japonského ostrova s rovnakým menom. Od ostatných tekvíc sa líši v tom, že nie je potrebné ju šúpať. Práve naopak, jej šupka obsahuje veľa vitamínov a preto by ste ju mali spracovať aj s ňou. Okrem toho má príjemnú gaštanovú chuť a jej dužina nie je tak vodnatá, ako tomu býva u iných tekvíc.
Čo obsahuje
Hokkaido má bohaté nutričné zloženie. Obsahuje vitamíny A, B a C. Je plná beta-karoténu, vápnika, magnézia, fosforu a draslíka. V jej zložení nájdeme aj luteín a zeaxantín, ktoré prospievajú zraku.
Na 100 gramov tejto tekvice pripadá 37 kcal, 0,23 g tuku, 8,8 g bielkovín a 1,6 g vlákniny.
Takto prospieva nášmu zdraviu
Liečivé účinky tejto tekvice sú skutočne pozoruhodné. Pomáha liečiť ochorenia pankreasu, sleziny a žalúdka. Zmierňuje poruchy obličiek a srdcové problémy. Má močopudé účinky, znižuje krvný tlak a prečisťuje tráviaci trakt.
Čítajte: Málo známy, ale zdravý baklažán
Je vhodná aj pre diabetikov a jej konzumácia sa odporúča mužom, ktorí majú problém s prostatou.
Hokkaido je skvelá súčasť redukčnej diéty, má vysoký obsah vlákniny a detoxikačné účinky.
Ako vybrať zrelý kus
To, či ste narazili na skutočne zrelú tekvicu Hokkaido zistíte podľa obschýnajúcej drevenej stopky na vrchu plodu.
Ako sa pripravuje
Najčastejšie sa z tekvice pripravuje polievka. Stačí, aby ste ju opražili na panvici s olivovým olejom alebo opiekli v rúre, okorenili kurkumou a následne pridali vodu. Vymixujte Hokkaido, kým polievka nebude hladká a podľa chuti pridajte smotanu, soľ a čerstvú bazalku. Podáva sa s krutónmi.
Čítajte: Lahodná cuketa a jej vplyv na naše zdravie
Ďalším spôsobom, ako ju pripraviť, je jednoducho ju opiecť. Dôkladne ju umyte, vydlabte semiačka (môžete ich neskôr upražiť) a aj so šupkou ju nakrájanú dajte piecť. Okoreňte podľa chuti a zjedzte alebo použite ako prílohu k hlavnému jedlu.
Z Hokkaida si môžete vytvoriť aj prílohu na spôsob sviečkovej. Usmažte nakrájanú cibuľu, petržlen, dve mrkvy a Hokkaido. Potom do mäkkej zeleniny pridajte horčicu a rozmixujte do hladka. Podáva sa k mäsu s knedľou.
Pokiaľ ju dobre umyjete, odporúčame ju vždy pripravovať aj so šupkou, aby ste vyťažili čo najviac prospešných látok, ktoré sú práve tu ukryté.
Aké recepty s touto tekvicou poznáte vy?
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.