Preháňate to s cukrom? Takto môže ohroziť vaše zdravie
Ak jete priveľa cukru, netrpia tým len vaše zuby a váha. Prečítajte si, na rozvinutí ktorých ďalších chorôb sa môže podieľať.
WHO odporúča, aby z cukru pochádzalo maximálne 10% nášho denného kalorického príjmu. Ak si občas osladíte kávu alebo čaj, neohrozíte tým nijak zvlášť svoje zdravie. Podľa odborníkov ale ľudia bežne zjedia denne také množstvo cukru, ktoré sa vyrovná 22 lyžiciam. A to je štyrikrát viac, než by zdravý dospelý človek mal skonzumovať.
Je jasné, že priveľa cukru, tak ako hocičoho iného, nám škodí. Čo ale spôsobuje okrem zubných kazov a obezity?
Cukrovku
Najmä pri menších deťoch je dôležité kontrolovať množstvo skonzumovaného cukru. Pri vysokých dávkach totiž hrozí rozvinutie cukrovky II. typu.
Zlyhanie pečene
Spôsob, akým pečeň metabolizuje cukry, spúšťa reflexnú reakciu, počas ktorej môžu vznikať zápaly. Vysoké dávky cukru teda pôsobia na pečeň podobne toxicky ako alkohol. Cukor sa tak stáva kľúčovým rizikovým faktorom pre rozvinutie nealkoholickej steatózy (stukovatenia) pečene.
Čítajte: Stukovatenie alebo steatóza pečene: Zastavte ju včas!
Veľa ľudí ani netuší, že sa u nich rozvinula, najmä ak nekonzumujú veľké množstvo alkoholu. Neliečená steatóza sa ale môže vyvíjať a skončiť až zlyhaním pečene.
Ochorenie obličiek
Pri experimentoch s hlodavcami, ktoré pili iba osladenú vodu, sa po dlhšej dobe začali rozvíjať viaceré ochorenia obličiek, vrátane formovania obličkových kameňov. Na ľudských dobrovoľníkoch zatiaľ podobné pokusy neboli uskutočnené, no pravidelnej konzumácii sladených nápojov by ste sa radšej mali vyhnúť.
Vysoký krvný tlak
Hypertenzia sa doteraz spájala najmä so slanými jedlami a negatívnym vplyvom sodíka. No už 60-gramové dávky cukru dokážu dve hodiny po konzumácii krvný tlak vystreliť nebezpečne vysoko. Ak vás trápi vysoký krvný tlak, pozor na konzumáciu cukru aj soli.
Dnu
Dna je zápalové ochorenie, ktoré spôsobuje usadená (skryštalizovaná) kyselina močová v kĺboch, najčastejšie na chodidlách. Kyselina močová je vedľajší produkt metabolizácie fruktózy.
Čítajte: Dna: 5 najlepších receptov proti bolesti
To znamená, že nadmerná spotreba cukru je jedným z rizikových faktorov, ktoré prispievajú k rozvinutiu tejto bolestivej diagnózy.
Nedostatok iných živín
Ak často konzumujete sladké jedlá, je veľká pravdepodobnosť, že ostatné zdravšie a výživnejšie jedlá sú v jedálničku odsunuté na vedľajšiu koľaj. Platí to najmä u detí, ktoré potom trpia doslova podvýživou, hoci môžu vykazovať znaky nadváhy až obezity. Sladké jedlá ale neobsahujú vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje. Tak môže aj zdanlivo zdravý človek trpieť podvýživou.
Leptínovú rezistenciu
Hormón leptín signalizuje nášmu telu, kedy je už dostatočne sýte a nepotrebuje viac jesť. U niektorých ľudí, ktorí nadmerne konzumujú cukor, ale takýto signál chýba.
V praxi to znamená pravidelnú konzumáciu väčších porcií, než je nutné. A tento faktor prispieva k rozvinutiu obezity. Pri obmedzení denného príjmu cukru sa ale táto signalizácia postupne napraví.
Okrem toho je veľmi ľahké si na cukre vybudovať závislosť, veľmi podobnú závislosti na cigaretách, alkohole alebo drogách. Keďže zvyšuje krvný tlak, podieľa sa aj na rozvinutí kardiovaskulárnych ochorení.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.