• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Slovensko zaplatí tisíce za prieťahy, odklepol európsky súd

  • 14:08 27.06.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko zaplatí tisíce za prieťahy, odklepol európsky súd

Dvaja sťažovatelia uspeli pred Európskym súdom pre ľudské práva so svojimi sťažnosťami proti Slovenskej republike.

Pánovi Sikovi súd priznal požadovaných 2000 eur nemajetkovej ujmy za neprimeranú dĺžku občianskoprávnych konaní a pán Csakóovi požadovaných 4500 eur ako nemajetkovej ujmy, ako aj náhradu trov konania za neprimeranú dĺžku exekučného konania.

O prípadoch píše ministerstvo spravodlivosti na svojej webstránke.
Ústavný súd SR zmietol sťažnosti zo stola

V prvom prípade sa pán Sika sťažoval na neprimeranú dĺžku občianskoprávnych konaní na Okresnom súde Trnava a Okresnom súde Piešťany. Okrem toho namietal, že nemal k dispozícii účinný prostriedok nápravy podľa príslušného článku dohovoru o ľudských právach a základných slobodách.

Dĺžkou spomínaných konaní sa už na základe jeho sťažností zaoberal aj ústavný súd. Konkrétne v marci 2010 odmietol jeho tretiu sťažnosť namierenú voči Okresnému súdu v Piešťanoch. Ústavný súd to zdôvodnil neprípustnosťou. Poukázal na to, že sťažovateľ pred podaním ústavnej sťažnosti nepodal sťažnosť na prieťahy predsedovi dotknutého súdu.

ESĽP sa nestotožnil s argumentáciou slovenskej vlády, že sťažovateľ nepodal ústavnú sťažnosť v súlade s formálnymi náležitosťami a ustálenou praxou ústavného súdu.

V rozsudku nezavážil ani ďalší slovenský argument, že sťažovateľ sa mohol domôcť finančného odškodnenia za prípadné prieťahy zistené predsedom dotknutého súdu prostredníctvom žaloby o náhradu škody podľa zákona o zodpovednosti za škodu.

V druhom prípade sa pán Csáko sťažoval na neprimeranú dĺžku exekučného konania a namietal, že nemal k dispozícii účinný prostriedok nápravy. Na dĺžku napadnutého konania sa už sťažoval aj pred ústavným súdom. Ten ju však v marci 2007 odmietol z dôvodu neprípustnosti, keď poukázal na to, že sťažovateľ pred podaním ústavnej sťažnosti nepodal sťažnosť na prieťahy predsedovi dotknutého súdu. Európsky súd pre ľudské práva jeho sťažnosť uznal a svoj verdikt zdôvodnil podobne ako v prípade pána Siku.
Rozhodovanie o žalobe trvá vyše osem rokov

ESĽP uviedol, že už v prípade Komanický proti Slovenskej republike a Ištván a Ištvánová proti Slovenskej republike preskúmal a odmietol v zásade rovnaké námietky, ako vzniesla v prípade pána Sisku vláda.

Aktuálny prípad patrí podľa európskeho súdu medzi tie, v ktorých sa zvýrazňuje problematická povaha spomínaného prostriedku nápravy. Aj v tomto prípade sa totiž jedno konanie uskutočňovalo pred viacerými súdmi.

ESĽP poznamenal, že doba konania, ktorá sa berie do úvahy, začala plynúť 1. februára 2005 a stále sa neskončila. Rozhodovanie o žalobe sťažovateľa teda trvá už viac ako osem rokov na dvoch stupňoch konania, pričom na prvom stupni konali dva odlišné súdy.

Dĺžka napadnutého konania bola podľa ESĽP neprimeraná, v dôsledku čoho konštatoval, že došlo k porušeniu príslušného článku dohovoru. Okrem toho súd poukazom na svoje závery v prípade Komanický a Ištván a Ištvánová konštatoval aj porušenie ďalšieho článku dohovoru. Dospel k záveru, že za daných okolností sťažovateľ nemal k dispozícii účinný prostriedok nápravy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

DNES - 19:59Domáce

Mestská polícia (MsP) v Bratislave pripomína, že napriek avizovanej zmene počasia zostávajú rizikom výrazne podmočené a padajúce stromy.

 V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

DNES - 19:24Domáce

Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

DNES - 18:54Domáce

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pohybovať v miliónoch eur.

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

DNES - 17:59Domáce

Priestory ministerstva sú predražené a nechránené pred povodňami.

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

DNES - 17:57Domáce

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať "konkrétnymi finančnými rozhodnutiami".

Vosveteit.sk