Gaštany: 10 úžasných dôvodov, prečo ich jesť

Prezradíme vám, ako konzumácia gaštanov vplýva na vaše zdravie.
Gaštany poskytujú mnoho zdravotných výhod vďaka prítomnosti vitamínov, minerálov a antioxidantov. Sú tiež bohaté na foláty, dodávajú telu vitamíny B1, B2, B6 a kyselinu listovú. Tu je 10 úžasných zdravotných výhod gaštanov:
Antioxidanty
Gaštany sú dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré telo potrebuje k boju proti starnutiu kože a vnútorných orgánov. Antioxidanty ničia voľné radikály, ktoré by sa inak viazali na živé bunky a oslabili tkanivá.
Regulujú zadržiavanie vody
Vďaka obsahu draslíka a nižšiemu množstvu sodíka môžu pomôcť zastaviť zadržiavanie vody.
Prevencia anémie
K chudokrvnosti zvyčajne dochádza v dôsledku nedostatku železa. Gaštany sú veľmi účinné pri znižovaní rizika anémie z dôvodu prítomnosti železa a medi.
Čítajte: Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú
Silnejšie kosti
Meď je stopový prvok, ktorý zvyšuje pevnosť kostí, pomáha pri tvorbe červených krviniek, zlepšuje nervové funkcie a posilňuje imunitný systém.
Pomoc pri tvorbe červených krviniek
Gaštany sú dobrým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek a syntézu DNA.
Znižujú krvný tlak
Draslík prítomný v gaštanoch pomáha pri udržiavaní zdravej hladiny krvného tlaku. Gaštany tak môžu pomôcť vášmu kardiovaskulárnemu zdraviu.
Dobré pre srdce
Zdravé tuky a antioxidanty v gaštanoch poskytujú ochranu pred chronickými ochoreniami súvisiacimi so srdcom. Vzhľadom na prítomnosť omega-3 mastných kyselín sú účinné pri znižovaní hladiny triglyceridov a zlého cholesterolu.
Bojujú proti infekciám
Šálka gaštanov obsahuje 62% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Vitamín C je silný, vo vode rozpustný antioxidant, ktorý pomáha chrániť telo pred infekciami a eliminuje rakovinotvorné voľné radikály v tele.
Zabraňujú zápche
Gaštany poskytujú dobré množstvo vlákniny, ktorá pomáha tráveniu. Uľahčuje pohyb čriev a tým pomáha pri prevencii zápchy.
Čítajte: Mikróby v črevách - priberáte kvôli nim?
Udržujú rovnováhu elektrolytov
Gaštany sú veľmi účinné pri udržaní rovnováhy elektrolytov v našom tele. Je to vďaka prítomnosti draslíka a horčíka.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.