Fenikel: Pomôže tráveniu, zlepší pamäť a zabojuje so zlým dychom

Poznáte fenikel a jeho skvelé účinky na naše zdravie? Prečítajte si, ako sa dá táto chutná bylina využiť a ako nám prospieva.
Fenikel je bylina s príjemnou arómou a chuťou, ktorú by sme mali používať nielen v kuchyni, ale aj ako súčasť prírodného liečiteľstva.
Čo obsahuje fenikel?
Jeho jedinečné zloženie pôsobí protizápalovo, antioxidačne, antimikróbne a antispazmaticky (zmierňuje kŕče).
V jednej hľuze sa nachádza iba 73 kcal, 0,5 g tuku, 2,9 g proteínu a 7 g vlákniny (čo je 28% denného odporúčaného množstva).
Čítajte: Syndróm dráždivého čreva: 7 potravín, ktoré vám pomôžu
Okrem toho tu nájdeme aj 27% denného odporúčaného množstva draslíka, 5% sodíka, 11% vápnika, 46% dennej odporúčanej dávky vitamínu C, 9% železa a 10% magnézia.
Čítajte: Úžasný zeler: Znižuje zápal, podporuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak
Fenikel sa ale môže pochváliť aj pomerne bohatým zastúpením fosforu, zinku, medi, mangánu, selénu a niacínu. Obsahuje tiež kyselinu listovú, vitamín A, E a K.
Takto pôsobí na naše zdravie
- Chráni zrak
- Zmierňuje menštruačné bolesti
- Pomáha bojovať proti obezite a nadváhe
- Odstraňuje zadržiavanie vody v organizme
- Zlepšuje pamäť a podporuje kognitívne vnímanie
- Podporuje zdravé trávenie, bojuje proti nadúvaniu a zápche
- Pomáha pri halitóze (zápachu z úst)
- Zlepšuje imunitu
Ako sa pripravuje?
Z feniklu sa najlepšie a najčastejšie pripravuje čaj. Nemusíte sa ale obmedzovať iba na tento spôsob. Môžete ho surový konzumovať v šalátoch alebo uvarený v polievkach, ktorým dodá zaujímavú chuť. Vyskúšajte ho pridať aj do nátierok a omáčok alebo zapiecť.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.