• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Zelený jačmeň: 4 dôvody, prečo si ho zamilujete

  • 18:52 27.09.2016
  • Bratislava
Zelený jačmeň: 4 dôvody, prečo si ho zamilujete

Prezradíme vám, prečo by ste mali mladý jačmeň poznať a zahrnúť do svojej stravy.

Zrelý jačmeň sa bežne používa pri výrobe piva a ako krmivo pre zvieratá. Výhonky mladého jačmeňa sa však využívajú ako súčasť zdravej výživy, a to z dobrého dôvodu: výskum naznačuje, že tieto bezlepkové výhonky, ktoré bežne kupujeme v práškovej forme, obsahujú veľké množstvo živín, ktoré sa vytrácajú, keď sa výhonky dostanú do reprodukčného cyklu.

Štyri dôvody, prečo si zelený jačmeň zamilujete

1. Znižuje hladinu cholesterolu - Štúdia zverejnená v Journal of Chiropractic Medicine v roku 2008 zistila, že ľudia, ktorí dostávali produkty zo zeleného jačmeňa ako súčasť 21-dňového nutričného ​​programu, mali výrazne nižšie hladiny celkového a LDL cholesterolu, ako u kontrolnej skupiny.

Čítajte: Vysoký cholesterol: Ako proti nemu bojovať?

Ďalšia štúdia z roku 2010 zverejnená v European Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že zelený jačmeň znižuje “zlý” LDL cholesterol a môže tak podporiť vaše kardiovaskulárne zdravie.

2. Bohatý na chlorofyl - Rovnako ako mladá pšenica aj mladý jačmeň je jedným z najlepších zdrojov chlorofylu. Chlorofyl čistí krv a pomáha nám zvýšiť naše hladiny hemoglobínu, takže červené krvinky môžu poskytnúť našim bunkám viac kyslíka.

Čítajte: Mladá pšenica: 13 dobrých dôvodov, prečo ju užívať každý deň

Vzhľadom k tomu, že zlým baktériám sa nedarí v prostredí s veľkým množstvom kyslíka, zelený jačmeň nás môže chrániť pred závažnými ochoreniami, ako je rakovina. Okrem toho, obsahuje veľké množstvo antioxidantov (vrátane mimoriadne silnej superoxiddismutázy), čo podporuje jeho boj s chorobami.

3. Zlepšuje trávenie - Obsahuje veľké množstvo dôležitých tráviacich enzýmov, ako je lipáza, cytochromoxidáza, proteáza a amyláza. Tieto enzýmy sú dôvodom, prečo dlhodobá konzumácia jačmeňa pomáha pri celiakii, poruchách trávenia, Crohnovej chorobe a celom rade ďalších tráviacich problémov. Navyše obsahuje približne 6 percent vlákniny, ktorá čistí hrubé črevo od toxínov a vytvára priaznivé prostredie pre dobré baktérie.

4. Bohatý na živiny - Možno najviac pozoruhodná na mladom jačmeni je jeho koncentrácia živín, ktorá ďaleko presahuje syntetické doplnky stravy. Spektrálna analýza ukázala, že zelený jačmeň obsahuje všetky vitamíny okrem vitamínu D. Má obzvlášť vysoké dávky vitamínov C a A a obsahuje dokonca aj malé množstvo vitamínu B12.

Obsahuje tiež veľké množstvo minerálnych látok, ako je vápnik, meď, železo, horčík, draslík, fosfor, zinok a chróm. Približne 45 percent obsahu zeleného jačmeňa tvorí proteín. Má tak dvakrát viac bielkovín ako pšeničné klíčky. Tento proteín je veľmi kvalitný a obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, čo je dôvod, prečo toľko kulturistov pridáva prášok zo zeleného jačmeňa do svojich smoothies.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.