• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 19.4.2025Meniny má Jela
19°Bratislava

V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

  • 6:00 29.06.2013
  • BRATISLAVA
V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

V horúcich letných mesiacoch si ľudia musia dávať pozor na dodržiavanie pitného režimu a vyhnúť sa konzumácii rizikových potravín, ktoré sa ľahko kazia.

Odporúčajú to hygienici z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa zástupkyne hlavného hygienika Ivety Truskovej treba piť hlavne vodu, minerálne vody, šťavy či čaj.

Treba sa vyhnúť káve a alkoholickým nápojom, ktoré majú dehydratačné účinky.

Rizikové potraviny musíme chladiť, alebo mraziť

Medzi rizikové potraviny patria tie, ktoré si vyžadujú chladenie a mrazenie. Ide hlavne o živočíšne potraviny, kde patria napríklad mäkké mäsové výrobky, mliečne výrobky, lahôdkarské výrobky, ako rôzne šaláty s majonézou alebo bez nej.

Treba si dávať pozor aj na mäkké cukrárske výrobky, porciovanú zmrzlinu, hotové výrobky, hlavne s obsahom živočíšnej zložky, pričom najrizikovejšie sú vajcia, či pokrmy rýchleho občerstvenia alebo nedostatočne umytá zelenina a ovocie.

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

"Živočíšne potraviny samé o sebe obsahujú mikroorganizmy a tým sú v podstate aj dobrou živnou pôdou pre rozmnožovanie mikroorganizmov," poznamenala Trusková.

Potraviny môžu byť príčinou rôznych črevných ochorení. Najčastejšie sa vyskytujú hnačkové ochorenia sprevádzané teplotou, zvracaním a celkovou nevoľnosťou. Spôsobujú ich baktérie alebo vírusy, majú za následok celkové oslabenie organizmu, až dehydratáciu. Podľa Truskovej sú to najčastejšie salmonelózy, kampylobakteriózy, či ochorenia spôsobené baktériou Escherichia coli alebo vírusmi. Nevyhnutné je hlavne často si umývať ruky.

Grilovať treba mierne a dlhší čas

Pri príprave jedla sa odporúča teplota najmenej 70 stupňov Celzia aspoň na desať minút. Uvarené jedlo treba schladiť do dvoch hodín a potom dať do chladničky. Leto je aj obdobím grilovania.

"Odporúča sa grilovanie pri miernejšej teplote a dlhší čas. Napríklad vytekanie ružovej šťavy poukazuje na to, že nedošlo k dostatočnému prepečeniu mäsa," upozornila Trusková. Grilované mäso treba hneď zjesť. Mäso treba rozmrazovať len v chladničke a nie voľne v kuchyni.

Čítajte: Päť jednoduchých tipov na očistu tela

V lete je podľa odborníkov potrebné jesť vyváženú a pestrú stravu, dostatok zeleniny, ovocia, rýb, hydiny a strukovín, nízkotučných mliečnych výrobkov, zemiakov a celozrnných výrobkov.

"Uplatňovať zásady ľahšej stravy, to znamená potraviny s vyššou stráviteľnosťou, ale s nižšou energetickou hodnotou," odporúča Trusková. Treba uprednostniť dusenie a varenie pred vyprážaním a fritovaním.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

VČERA - 21:42Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

VČERA - 21:14Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.