Najlepšie potraviny, ktoré liečia pankreas
Väčšina ľudí myslí hlavne na zdravie srdca, pľúc, mozgu alebo pečene. Viete ale, ktoré potraviny prospievajú vášmu pankreasu?
Význam pankreasu pre náš organizmus by sme nemali podceňovať. Vďaka enzýmom, ktoré produkuje, môžeme rozkladať bielkoviny, sacharidy a tuky. Pomáha tiež s trávením potravy všeobecne a zohráva dôležitú úlohu aj v endokrinnom systéme.
Posilniť jeho fungovanie môžu aj tieto potraviny:
Probiotický jogurt
Živé probiotické kultúry skvele podporia správne fungovanie pankreasu. Pomáhajú napríklad zmierniť prípadné vznikajúce zápaly a obnovovať pankreatické tkanivo.
Čítajte: Domáci jogurt: Ako ho pripraviť a ako vám prospieva
Nezabudnite ani na to, že probiotiká majú blahodárny vplyv na trávenie a imunitu, tým pádom aj na pankreas. Pokiaľ ho chcete konzumovať, odporúčame nízkotučné druhy.
Špenát
Je bohatým zdrojom železa a vitamínu B, čo sú dve látky, ktoré pankreas nevyhnutne potrebuje na správne fungovanie. Pokiaľ ich prijímate dostatok, pankreas sa vie účinnejšie brániť pred vznikom zápalu a zápalovými procesmi.
Špenát môžete konzumovať v šalátoch, smoothie nápojoch alebo polievkach.
Kurkuma
Patrí medzi známe a silné protizápalové suroviny. Ochráni pankreas pred rozvinutím rakoviny aj prípadných zápalov. Kurkuma sa skvele hodí aj na kontrolovanie vysokých hladín cukru v krvi.
Kurkumu môžete pridávať ako korenie do jedál alebo pridajte jednu čajovú lyžičku do pohára s mliekom, premiešajte a pite jedenkrát denne.
Čučoriedky
Sú plné antioxidantov, ktoré budú pankreas chrániť pred oxidatívnym stresom a tým pádom aj pred rozvinutím rakovinového ochorenia.
Čítajte: Čučoriedky: Tajomstvo dlhovekosti
Aj ich protizápalové účinky znížia vaskulárne poškodenie pankreasu, ktoré by mohla spôsobiť napríklad cukrovka.
Červené hrozno
Je dobre známe pre obsah jedinečného antioxidantu resveratrolu, ktorý chráni pankreas pred vznikom rakoviny a pôsobením voľných radikálov. Stimuluje aj obnovu buniek a bráni rozvinutiu zápalu.
Hrozno pomáha regulovať aj citlivosť pankreasu na inzulín, za čo vďačí účinným polyfenolom.
Čítajte: Hrozno ochráni srdce, ale pomôže aj štíhlej línii
Pokiaľ ale jete hrozno, vždy ho konzumujte aj so šupkou, kde sa ukrýva najviac resveratrolu.
Zaujímate sa o fungovanie a zdravotný stav vášho pankreasu?
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.