Čokoláda: 10 spôsobov, ako vám prospieva
Prinášame vám desať dobrých dôvodov, prečo čokoláda nemusí byť hriech.
Čokoláde sa mnohí ľudia vyhýbajú, kvôli jej vysokému obsahu kalórií, ale mnoho štúdií naznačuje, že má aj pôsobivú škálu zdravotných výhod.
Kvalitná tmavá čokoláda, ktorá obsahuje 70% alebo viac kakaa, je plná antioxidantov a vitamínov. Pri pravidelnej miernej konzumácii nám preto môže naozaj prospievať.
Tu je top 10 prínosov pre zdravie:
1. Nálada
Čokoláda obsahuje tryptofán, chemickú látku, ktorá pomáha produkovať serotonín. Serotonín vám následne zlepšuje náladu
2. Zuby
Kakaové maslo obsiahnuté v čokoláde v skutočnosti pokrýva zuby ochranným filmom, ktorý môže pomôcť proti hromadeniu plaku a baktérií.
3. Krv
V štúdii z roku 2012, ktorá skúmala údaje týkajúce sa zdravotných výhod čokolády, vedci zistili, že môže stimulovať steny ciev produkciou oxidu dusnatého, vďaka čomu sa uvoľnia. Inými slovami, čokoláda má vazodilatačné účinky a pomáha prietoku krvi v žilách. Môže tak pomôcť znížiť krvný tlak.
4. Koža
Tmavá čokoláda je plná antioxidantov, vitamínov, stopových prvkov a flavonoidov. Tie zlepšujú prekrvenie kože, hydratáciu a chránia pred poškodením od slnka.
5. Cukor
Kvalitná čokoláda môže naplniť vaše túžby po sladkostiach. Podľa neurovedca Willa Clowera jeden malý štvorček čokolády pred jedlom spustí hormóny, ktoré hovoria mozgu, že ste plní, a pomáha tak predchádzať prejedaniu.
6. Mozog
Podľa štúdií na Harvard Medical School čokoláda zlepšuje prietok krvi do častí mozgu, a preto zlepšuje kognitívne funkcie.
Flavonoidy, horčík a kakaový extrakt s názvom lavado môže pomôcť zabrániť poškodeniu nervov a úbytku kognitívnych funkcií u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Tiež všeobecne zlepšuje pamäť, najmä u ľudí nad 70 rokov.
7. Vek
Antioxidanty v čokoláde môžu pomôcť spomaliť proces starnutia, pretože neutralizujú voľné radikály, ktoré prispievajú k rýchlemu starnutiu.
Kanadská štúdia tiež zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali čokoládu, mali približne o 20 percent menšiu pravdepodobnosť, že utrpia mozgovú mŕtvicu, a takmer o 50 percent menšiu pravdepodobnosť, že následkom mŕtvice zomrú.
8. Srdce
Štúdia zverejnená v Journal of Nutrition zistila, že čokoláda môže znížiť hladinu LDL cholesterolu v krvi. Podľa inej štúdie v BMJ čokoláda môže tiež znížiť riziko srdcových ochorení o jednu tretinu.
Primeraná spotreba čokolády teda môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
9. Stres
Podľa štúdie z roku 2009 môže kakao skutočne pomôcť znížiť hladinu stresového hormónu.
10. Úsmev detí
Zaujímavá fínska štúdia naznačila, že matky, ktoré konzumujú horkú čokoládu počas tehotenstva, majú statočnejšie deti, ktoré sa viac usmievajú.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.
Rakovina konečníka: 3 príznaky, ktoré 6-násobne zvyšujú riziko
Rakovina konečníka a hrubého čreva sa čoraz častejšie vyskytuje u mladých ľudí. Aké príznaky netreba prehliadať?
Pozor na tieto jedlá, najviac totiž oslabujú kosti!
Na to, aby ste spozorovali negatívne účinky, ich stačí jesť raz týždenne.