• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 18.12.2024Meniny má Sláva
Bratislava

Čokoláda: 10 spôsobov, ako vám prospieva

  • 19:37 13.10.2016
  • Bratislava
Čokoláda: 10 spôsobov, ako vám prospieva

Prinášame vám desať dobrých dôvodov, prečo čokoláda nemusí byť hriech.

Čokoláde sa mnohí ľudia vyhýbajú, kvôli jej vysokému obsahu kalórií, ale mnoho štúdií naznačuje, že má aj pôsobivú škálu zdravotných výhod.

Kvalitná tmavá čokoláda, ktorá obsahuje 70% alebo viac kakaa, je plná antioxidantov a vitamínov. Pri pravidelnej miernej konzumácii nám preto môže naozaj prospievať.

Tu je top 10 prínosov pre zdravie:

1. Nálada

Čokoláda obsahuje tryptofán, chemickú látku, ktorá pomáha produkovať serotonín. Serotonín vám následne zlepšuje náladu

2. Zuby

Kakaové maslo obsiahnuté v čokoláde v skutočnosti pokrýva zuby ochranným filmom, ktorý môže pomôcť proti hromadeniu plaku a baktérií.

3. Krv

V štúdii z roku 2012, ktorá skúmala údaje týkajúce sa zdravotných výhod čokolády, vedci zistili, že môže stimulovať steny ciev produkciou oxidu dusnatého, vďaka čomu sa uvoľnia. Inými slovami, čokoláda má vazodilatačné účinky a pomáha prietoku krvi v žilách. Môže tak pomôcť znížiť krvný tlak.

4. Koža

Tmavá čokoláda je plná antioxidantov, vitamínov, stopových prvkov a flavonoidov. Tie zlepšujú prekrvenie kože, hydratáciu a chránia pred poškodením od slnka.

5. Cukor

Kvalitná čokoláda môže naplniť vaše túžby po sladkostiach. Podľa neurovedca Willa Clowera jeden malý štvorček čokolády pred jedlom spustí hormóny, ktoré hovoria mozgu, že ste plní, a pomáha tak predchádzať prejedaniu.

6. Mozog

Podľa štúdií na Harvard Medical School čokoláda zlepšuje prietok krvi do častí mozgu, a preto zlepšuje kognitívne funkcie.

Flavonoidy, horčík a kakaový extrakt s názvom lavado môže pomôcť zabrániť poškodeniu nervov a úbytku kognitívnych funkcií u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Tiež všeobecne zlepšuje pamäť, najmä u ľudí nad 70 rokov.

7. Vek

Antioxidanty v čokoláde môžu pomôcť spomaliť proces starnutia, pretože neutralizujú voľné radikály, ktoré prispievajú k rýchlemu starnutiu.

Kanadská štúdia tiež zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali čokoládu, mali približne o 20 percent menšiu pravdepodobnosť, že utrpia mozgovú mŕtvicu, a takmer o 50 percent menšiu pravdepodobnosť, že následkom mŕtvice zomrú.

8. Srdce

Štúdia zverejnená v Journal of Nutrition zistila, že čokoláda môže znížiť hladinu LDL cholesterolu v krvi. Podľa inej štúdie v BMJ čokoláda môže tiež znížiť riziko srdcových ochorení o jednu tretinu.

Primeraná spotreba čokolády teda môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

9. Stres

Podľa štúdie z roku 2009 môže kakao skutočne pomôcť znížiť hladinu stresového hormónu.

10. Úsmev detí

Zaujímavá fínska štúdia naznačila, že matky, ktoré konzumujú horkú čokoládu počas tehotenstva, majú statočnejšie deti, ktoré sa viac usmievajú.

Zdroj: Info.sk, TM, health.harvard.edu, onlinelibrary.wiley.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

18:14 16.12.2024Zdravie

Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

17:33 14.12.2024Zdravie

Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

7:09 14.12.2024Zdravie

Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.

Rakovina konečníka: 3 príznaky, ktoré 6-násobne zvyšujú riziko

Rakovina konečníka: 3 príznaky, ktoré 6-násobne zvyšujú riziko

20:04 13.12.2024Zdravie

Rakovina konečníka a hrubého čreva sa čoraz častejšie vyskytuje u mladých ľudí. Aké príznaky netreba prehliadať?

Pozor na tieto jedlá, najviac totiž oslabujú kosti!

Pozor na tieto jedlá, najviac totiž oslabujú kosti!

19:34 13.12.2024Zdravie

Na to, aby ste spozorovali negatívne účinky, ich stačí jesť raz týždenne.