Čokoláda: 10 spôsobov, ako vám prospieva

Prinášame vám desať dobrých dôvodov, prečo čokoláda nemusí byť hriech.
Čokoláde sa mnohí ľudia vyhýbajú, kvôli jej vysokému obsahu kalórií, ale mnoho štúdií naznačuje, že má aj pôsobivú škálu zdravotných výhod.
Kvalitná tmavá čokoláda, ktorá obsahuje 70% alebo viac kakaa, je plná antioxidantov a vitamínov. Pri pravidelnej miernej konzumácii nám preto môže naozaj prospievať.
Tu je top 10 prínosov pre zdravie:
1. Nálada
Čokoláda obsahuje tryptofán, chemickú látku, ktorá pomáha produkovať serotonín. Serotonín vám následne zlepšuje náladu
2. Zuby
Kakaové maslo obsiahnuté v čokoláde v skutočnosti pokrýva zuby ochranným filmom, ktorý môže pomôcť proti hromadeniu plaku a baktérií.
3. Krv
V štúdii z roku 2012, ktorá skúmala údaje týkajúce sa zdravotných výhod čokolády, vedci zistili, že môže stimulovať steny ciev produkciou oxidu dusnatého, vďaka čomu sa uvoľnia. Inými slovami, čokoláda má vazodilatačné účinky a pomáha prietoku krvi v žilách. Môže tak pomôcť znížiť krvný tlak.
4. Koža
Tmavá čokoláda je plná antioxidantov, vitamínov, stopových prvkov a flavonoidov. Tie zlepšujú prekrvenie kože, hydratáciu a chránia pred poškodením od slnka.
5. Cukor
Kvalitná čokoláda môže naplniť vaše túžby po sladkostiach. Podľa neurovedca Willa Clowera jeden malý štvorček čokolády pred jedlom spustí hormóny, ktoré hovoria mozgu, že ste plní, a pomáha tak predchádzať prejedaniu.
6. Mozog
Podľa štúdií na Harvard Medical School čokoláda zlepšuje prietok krvi do častí mozgu, a preto zlepšuje kognitívne funkcie.
Flavonoidy, horčík a kakaový extrakt s názvom lavado môže pomôcť zabrániť poškodeniu nervov a úbytku kognitívnych funkcií u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Tiež všeobecne zlepšuje pamäť, najmä u ľudí nad 70 rokov.
7. Vek
Antioxidanty v čokoláde môžu pomôcť spomaliť proces starnutia, pretože neutralizujú voľné radikály, ktoré prispievajú k rýchlemu starnutiu.
Kanadská štúdia tiež zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali čokoládu, mali približne o 20 percent menšiu pravdepodobnosť, že utrpia mozgovú mŕtvicu, a takmer o 50 percent menšiu pravdepodobnosť, že následkom mŕtvice zomrú.
8. Srdce
Štúdia zverejnená v Journal of Nutrition zistila, že čokoláda môže znížiť hladinu LDL cholesterolu v krvi. Podľa inej štúdie v BMJ čokoláda môže tiež znížiť riziko srdcových ochorení o jednu tretinu.
Primeraná spotreba čokolády teda môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
9. Stres
Podľa štúdie z roku 2009 môže kakao skutočne pomôcť znížiť hladinu stresového hormónu.
10. Úsmev detí
Zaujímavá fínska štúdia naznačila, že matky, ktoré konzumujú horkú čokoládu počas tehotenstva, majú statočnejšie deti, ktoré sa viac usmievajú.

Skrytá príčina nadúvania a bolesti brucha: Táto diagnóza je u žien často prehliadaná
Lekár upozorňuje, že nadúvanie môže byť príznakom ochorenia, ktoré sa často ignoruje.

Rakovina vaječníkov sa prejaví aj pri jedle. Na tieto príznaky si dávajte pozor
Lekár prezradil príznak rakoviny vaječníkov, na ktorý by ste si mali dávať pozor pri jedle.

Smartfóny deťom pomáhajú, tvrdia výskumníci. Má to však jednu podmienku
Prieskum naznačuje, že smart zariadenia môžu skutočne pomôcť mladým ľuďom, no jedna vec im veľmi škodí.

Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom
Infúzie môžu priamo do krvi pacientov uvoľňovať neželané látky, hlási nová štúdia.

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu
Osýpky zničia obranyschopnosť imunitného systému proti iným infekciám.