8 zdravých a nízkokalorických potravín, ktoré nemôžu chýbať na vašom tanieri
Chcete sa dopracovať k štíhlej línii alebo si ju udržať? V tom prípade by na vašom tanieri nemali chýbať tieto potraviny.
Zeler
Na jednu stonku zeleru pripadá zhruba 5 kcal. Je pritom bohatý na vitamín K, kyselinu listovú, draslík a vápnik. Naviac má aj vysoký obsah vlákniny, ktorá zasýti a podporí správne trávenie.
Vyskúšajte ho s arašidovým alebo mandľovým maslom, obe obsahujú pomerne vysoké dávky proteínu.
Rajčiny
Sú skvelým zdrojom lykopénu, čo je silný antioxidant, ktorý chráni organizmus pred pôsobením voľných radikálov. Môžu sa ale pochváliť aj vysokými hodnotami vitamínov A, C a E. Paradajky sa skvele hodia do mnohých jedál, od šalátov až po polievky a omáčky.
Špenát
Má vysoký obsah zinku, draslíka, fosforu, vápnika a selénu. Naviac je špenát bohatý aj na antioxidanty. Opäť ide o surovinu, ktorá sa dá v kuchyni všestranne využiť. Hodí sa do smoothie nápojov, šalátov alebo ako príloha.
Čítajte: Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?
Špargľa
Pokiaľ hľadáte skutočnú vitamínovú bombu, skúste špargľu. Nájdete v nej vlákninu, kyselinu listovú a vitamíny A, C, E a K. Dávajte si ale pozor na jej prípravu, pridlhým varením ju pripravíte o výživné látky.
Čítajte: Špargľa: zelenina, ktorá vám zlepší náladu aj trávenie
Kapusta
Či už si ju pripravíte dusenú, skonzumujete ju surovú alebo uvarenú, z kapusty vždy vyťažíte sulforafan, ktorý chráni naše telo pred rozvinutím rakoviny. Okrem toho jej konzumáciou získate aj poriadnu dávku vitamínu K a antokyánov, ktoré podporujú nervovú sústavu.
Cottage cheese
Nízky obsah kalórií a pritom vysoké hodnoty proteínu nájdete v obyčajnom cottage cheese. Skvele sa hodí na raňajky a môžete si z neho pripraviť sladkú alebo slanú verziu.
Čítajte: Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly
Hríby
Vďaka obsahu jedinečného antioxidantu (ergothioneine) dokážu chrániť našu pokožku. Okrem toho obsahujú iba malé množstvo kalórií a výborne chutia. Pridávajte ich do jedál a získate nielen výživné látky, ale aj výraznejšiu chuť pokrmu.
Karfiol
Je skvelým zdrojom vitamínu C a mangánu, samozrejme to všetko pri vysokom obsahu vlákniny a nízkom množstve kalórií. U nás ho najčastejšie poznáme vo vyprážanej verzii. Pokiaľ ale z neho chcete vyťažiť čo najviac pre štíhlu líniu, mali by ste si nájsť iné, zdravšie recepty.
Čítajte: Karfiol - zelenina, ktorá bojuje so zápalom a zlepšuje prekrvenie
Ktorá z týchto potravín nechýba vo vašom jedálničku?
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.