• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Video: Ruská raketa vybuchla niekoľko sekúnd po štarte

  • 12:17 02.07.2013
  • BRATISLAVA
Video: Ruská raketa vybuchla niekoľko sekúnd po štarte

Na kozmodróme v kazašskom Bajkonure v utorok vybuchla ruská raketa bez ľudskej posádky, pričom sa dostalo do vzduchu niekoľko stoviek ton prudko jedovatého paliva.


Zábery nosiča typu Proton-M, ktorý sa niekoľko sekúnd po štarte vymkol spod kontroly a zrútil sa v plameňoch na zem, naživo prenášala ruská televízia.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos následne uviedla, že podľa predbežných informácií havarovaná raketa nespôsobila žiadne ďalšie škody alebo zranenia.

Raketa mala vyniesť na obežnú dráhu tri družice, ktoré mali byť súčasťou ruského navigačného systému GLONASS.

"Raketový nosič sa zrútil na zem a vybuchol v areáli kozmodrómu," uviedol Roskosmos vo svojom vyhlásení.

Foto: SITA/APPredstavitelia Kazachstanu, na ktorého území sa kozmodróm nachádza, vyjadrili obavy z uvoľnených výparov, hovorca ruskej agentúry však nemal informácie o prípadnej evakuácii ľudí žijúcich v okolí.

Hovorkyňa kazašského ministerstva pre mimoriadne situácie Kristina Mohamedová pre tlačovú agentúru AFP uviedla, že obyvateľov miest v blízkosti kozmodrómu vrátane samotného Bajkonuru požiadali, aby neopúšťali budovy a zatvorili všetky okná.

Podľa šéfa kazašskej vesmírnej agentúry Talgata Musabajeva sa v nádržiach rakety nachádzalo 600 ton kerozínu, heptylu a amylu známych ako vysoko jedovaté zložky paliva. Kazašský minister pre mimoriadne situácie Vladimir Božko vyhlásil, že podľa predbežných zistení bolo príčinou havárie zlyhanie prvého stupňa pohonu.

Podobný výbuch rakety otriasol Bajkonurom v roku 1960, keď zhoreli desiatky ľudí zaživa a mnoho ďalších sa otrávilo dymom alebo podľahlo popáleninám. Vtedajšie sovietske orgány katastrofu dlho utajovali a príslušné dokumenty tak boli sprístupnené verejnosti až v 90. rokoch.

Video: Explózia ruskej rakety

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hizballáh tvrdí, že spúšťa

Hizballáh tvrdí, že spúšťa "novú eskalačnú fázu" vo vojne proti Izraelu

DNES - 7:20Zahraničné

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

DNES - 6:16Zahraničné

Netanjahu potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

DNES - 6:15Zahraničné

Európska únia potrebuje nové opatrenia pre zlepšenie návratovej politiky, a tie čoskoro budú predložené. Uviedli to predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

DNES - 6:12Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že v súvislosti so zabitím lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára pociťuje väčšiu nádej vzhľadom na možné prímerie v Pásme Gazy.

Do Berlína pricestoval Joe Biden, stretne sa so Scholzom

Do Berlína pricestoval Joe Biden, stretne sa so Scholzom

DNES - 6:11Zahraničné

Americký prezident Joe Biden pricestoval do nemeckej metropoly Berlín na rozlúčkovú návštevu, ktorej budú dominovať rokovania o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a Blízkom východe.