Nerobte tieto chyby pri varení! 7 zdravých spôsobov, ako správne pripravovať jedlo

Prezradíme vám, ako by ste mali správne pripravovať jedlo, aby ste zachovali všetky živiny a zároveň nepribrali.
Niektoré spôsoby prípravy jedla ochudobňujú potraviny o vitamíny a živiny a niektoré môžu vašim pokrmom skutočne pridať viac kalórií.
Napríklad baklažán je nízkokalorická potravina bohatá na vlákninu, no dokáže absorbovať olej ako špongia, keď je sa vypráža alebo restuje.
Aj príprava zemiakov môže ohroziť vaše chudnutie. Hoci opečené zemiaky sú skvelým doplnkom k akémukoľvek jedlu, zemiaková kaša už patrí do sféry nezdravých jedál. Zemiaková kaša zvyčajne obsahuje veľké množstvo mlieka a masla. Zároveň v nej chýbajú šupky, ktoré sú bohaté na vlákninu.
Zdravé metódy varenia zachovávajú všetky živiny, môžu urýchliť dobu varenia, a nepridajú vám zbytočné kalórie. Tu je zoznam niekoľkých z nich, ktoré vám zároveň môžu pomôcť schudnúť.
Zdravé spôsoby varenia
Experimentujte s korením a bylinkami: Korenie a bylinky dodajú chuť vášmu jedlu bez zbytočného sodíka alebo kalórií. Čerstvá bazalka alebo rozmarín môže dodať chuť do akéhokoľvek receptu.
Krájajte zeleninu na väčšie kusy: Väčšie kusy zeleniny majú menšiu plochu, ktorou sa dotýkajú oleja. Skúste znížiť váš príjem tukov. Použite rozprašovač alebo olej v spreji, s ktorým ingrediencie iba ľahko pokvapkáte.
Varte ryby: Ryby varené na vode alebo dobrý vývar je skvelou alternatívou k smaženým rybám. Pri tomto spôsobe sa nemusí pridať olej. Teplo z kvapaliny udržuje rybie mäso šťavnaté.
Nerozvarte cestoviny: Rozvarené cestoviny sú kašovité, pretože molekuly škrobu, ktoré držia cestoviny pohromade, sa začnú rozpadať. Táto reakcia odčerpá obsah vlákniny a mení cestoviny na rafinované sacharidy, ktoré sa nakoniec vo vašom tele menia na cukor.
Dovarte cestoviny tesne pred tým, ako budú al dente. Majte na pamäti, že doba varenia cestovín sa líši v závislosti na veľkosti a tvare cestovín.
Pri pečení použite rošt: Pri pečení väčšieho kusu mäsa umiestnite rošt na dno panvice, aby mäso neležalo v jeho roztavenom tuku. Namiesto použitia šťavy, podlejte mäso nízkotučnou tekutinou, ako je vývar, citrónová šťava alebo víno, aby mäso ostalo šťavnaté.
Neodstraňujte šupky: Ponechajte šupky na potravinách, ako sú zemiaky a jablká. Obsahujú množstvo živín a vlákninu.
Varte v tlakovom hrnci: Varenie v tlakovom hrnci pomáha zložky nasýtiť chuťou, ktorá by za normálnych okolností vyžadovala hodiny varenia. Pri tomto varení potraviny prichádzajú do styku s menším množstvom vody, ktorá by vyvarila vitamíny a minerálne látky. Tlakové varenie tiež šetrí čas.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.