• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.12.2024Meniny má Nadežda
Bratislava

Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

  • 20:17 27.10.2016
  • Bratislava
Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

Prezradíme vám, ktoré potraviny vám po ohriatí môžu spôsobiť tráviace problémy

Ryža

Prihrievanie ryže môže spôsobiť otravu jedlom. Ohrievanie samo o sebe nie je vinníkom. V skutočnosti je za tým spôsob, akým bola ryža skladovaná pred prihrievaním. Ryža môže niekedy obsahovať spóry baktérií známych ako Bacillus cereus. Tie dokážu prežiť varenie a môžu spôsobiť otravu jedlom. V prípade, že sa ryža nechá stáť pri izbovej teplote, spóry môžu narásť do baktérií, ktoré sa začnú množiť a produkovať toxíny, ktoré môžu spôsobiť zvracanie a hnačku.

Čím dlhšie nechávate ryžu pri izbovej teplote, tým sa pravdepodobnosť zvyšuje. Mali by ste preto ryžu podávať čo najskôr po dovarení, alebo ju okamžite schladiť. Nemali by ste ju nechať tak viac ako hodinu. Odporúča sa tiež uchovávať ryžu v chladničke iba po dobu jedného dňa. Dlhšie ju neskladujte a uvarte si radšej novú.

Zemiaky

Zemiaky, ktoré necháte pri izbovej teplote po dobu niekoľkých hodín, môžu nielenže stratiť svoju výživnú hodnotu, ale tiež vytvoriť ideálne podmienky pre vznik botulizmu. Nespotrebované zemiaky by mali ísť po varení priamo do chladničky.

Kuracie mäso

Keď ohrejete studené kurča, štruktúra proteínov v mäse sa zmení, čo môže spôsobiť zažívacie problémy. Ak máte zvyšky kuraťa, ktoré nechcete vyhodiť, ohrejte ho pomaly pri nižšej teplote na sporáku alebo v rúre, čo pomôže udržať bielkoviny neporušené.

Špenát

Špenát je ideálne jesť surový, no je v poriadku ho uvariť, ak ho plánujete aj ihneď zjesť. Ak ho však znovu ohrejete, dusičnany sa v ňom začnú meniť na dusitany. Jedna z najzdravších potravín sa tak môže stať potenciálne toxickou a môže mať negatívny vplyv na príjem kyslíka v krvi.

Vajíčka

Prihrievanie vajec po tom, čo boli uvarené pri vysokých teplotách, môže spôsobiť, že sa stanú toxické a narušia váš tráviaci trakt. Pri opakovanom vystavení teplu sa naviac zničia ich proteíny. Varené vaječné pokrmy by nikdy nemali byť ponechané vonku mimo chladničky dlhšie ako dve hodiny. Izbová teplota poskytuje ideálne prostredie pre rast baktérií.

Tipy: Zvyšky jedál by ste mali ohriať na aspoň 70 stupňov Celzia. Zakrytie potravín pomáha udržať vlhkosť a zvyšuje šancu, že sa ohrejú celé. Nemali by ste mať časti potravín, ktoré ostanú chladné, pretože v nich môžu ostať baktérie. Mikrovlnné rúry sú obzvlášť riskantné, pretože často neohrievajú potraviny rovnomerne.

Zdroj: Info.sk, TM, nhs.uk, FDA.gov, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

18:14 16.12.2024Zdravie

Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

17:33 14.12.2024Zdravie

Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

7:09 14.12.2024Zdravie

Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.