• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 19.4.2025Meniny má Jela
14°Bratislava

Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

  • 20:17 27.10.2016
  • Bratislava
Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

Prezradíme vám, ktoré potraviny vám po ohriatí môžu spôsobiť tráviace problémy

Ryža

Prihrievanie ryže môže spôsobiť otravu jedlom. Ohrievanie samo o sebe nie je vinníkom. V skutočnosti je za tým spôsob, akým bola ryža skladovaná pred prihrievaním. Ryža môže niekedy obsahovať spóry baktérií známych ako Bacillus cereus. Tie dokážu prežiť varenie a môžu spôsobiť otravu jedlom. V prípade, že sa ryža nechá stáť pri izbovej teplote, spóry môžu narásť do baktérií, ktoré sa začnú množiť a produkovať toxíny, ktoré môžu spôsobiť zvracanie a hnačku.

Čím dlhšie nechávate ryžu pri izbovej teplote, tým sa pravdepodobnosť zvyšuje. Mali by ste preto ryžu podávať čo najskôr po dovarení, alebo ju okamžite schladiť. Nemali by ste ju nechať tak viac ako hodinu. Odporúča sa tiež uchovávať ryžu v chladničke iba po dobu jedného dňa. Dlhšie ju neskladujte a uvarte si radšej novú.

Zemiaky

Zemiaky, ktoré necháte pri izbovej teplote po dobu niekoľkých hodín, môžu nielenže stratiť svoju výživnú hodnotu, ale tiež vytvoriť ideálne podmienky pre vznik botulizmu. Nespotrebované zemiaky by mali ísť po varení priamo do chladničky.

Kuracie mäso

Keď ohrejete studené kurča, štruktúra proteínov v mäse sa zmení, čo môže spôsobiť zažívacie problémy. Ak máte zvyšky kuraťa, ktoré nechcete vyhodiť, ohrejte ho pomaly pri nižšej teplote na sporáku alebo v rúre, čo pomôže udržať bielkoviny neporušené.

Špenát

Špenát je ideálne jesť surový, no je v poriadku ho uvariť, ak ho plánujete aj ihneď zjesť. Ak ho však znovu ohrejete, dusičnany sa v ňom začnú meniť na dusitany. Jedna z najzdravších potravín sa tak môže stať potenciálne toxickou a môže mať negatívny vplyv na príjem kyslíka v krvi.

Vajíčka

Prihrievanie vajec po tom, čo boli uvarené pri vysokých teplotách, môže spôsobiť, že sa stanú toxické a narušia váš tráviaci trakt. Pri opakovanom vystavení teplu sa naviac zničia ich proteíny. Varené vaječné pokrmy by nikdy nemali byť ponechané vonku mimo chladničky dlhšie ako dve hodiny. Izbová teplota poskytuje ideálne prostredie pre rast baktérií.

Tipy: Zvyšky jedál by ste mali ohriať na aspoň 70 stupňov Celzia. Zakrytie potravín pomáha udržať vlhkosť a zvyšuje šancu, že sa ohrejú celé. Nemali by ste mať časti potravín, ktoré ostanú chladné, pretože v nich môžu ostať baktérie. Mikrovlnné rúry sú obzvlášť riskantné, pretože často neohrievajú potraviny rovnomerne.

Zdroj: Info.sk, TM, nhs.uk, FDA.gov, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

VČERA - 21:42Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

VČERA - 21:14Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.